Tujina

Sodišče: 8-letnica mora ostati s 47-letnikom

Riad, 25. 12. 2008 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodnik je odločil, da mora osemletna deklica ostati poročena s svojim 47-letnim soprogom, prijateljem njenega očeta, ki mu jo je slednji ponudil kot nadomestilo za dolgove.

V Savdski Arabiji je še vedno veliko deklic prisiljenih v (prezgodnji) zakon.
V Savdski Arabiji je še vedno veliko deklic prisiljenih v (prezgodnji) zakon. FOTO: Reuters


Sodnik je namreč zavrnil prošnjo matere, ki sicer ne živi s dekličinim očetom, z besedami, da ona ni njen zakoniti skrbnik in je zato ne more zastopati. Materin odvetnik je ob tem dejal, da je deklico v poroko prisilil oče, ki je hotel na ta način poravnati dolgove z njenim sedanjim soprogom, ki je sicer tudi njegov dober prijatelj. Ta pa je sodnika celo pozval, naj zakona ne razveljavi vsaj do dekličine pubertete. Takrat se bo deklica lahko odločila, da zaprosi za ločitev, je odločilo sodišče.

Zagovornice ženskih pravic so ob tem zgrožene. Trdijo, da je sodnikova odločitev v nasprotju z osnovnimi pravicami otrok, saj jih siljenje v zakon oropa občutka varnosti in ljubljenosti ter povzroči psihološke težave in resne depresije, ki jih lahko spremljajo še vse življenje.

Sodnikova odločitev pa nasprotuje tudi mnenju kraljevega posvetovalnega organa, da so vsi mlajši od 18 let “otroci, zato se moramo tako tudi obnašati do njih”. Savdska vlada je podpisala tudi mednarodni sporazum, ki se nanaša na otrokove in človekove pravice. Po mnenju tamkajšnjih poznavalcev omenjena afera zelo škoduje podobi kraljestva. “Vendar pa se moramo zavedati, da sta dve vrsti igralcev za kulisami: eni hočejo stvari spremeniti, drugi pa hočejo kraljestvo ohraniti v obdobju srednjega veka,” pravijo.

Aktivistke za ženske pravice so celo pozvale ministra za pravosodje in skupine za varovanje človekovih pravic, naj posredujejo pri ločitvi deklice in njenega starejšega soproga. “Prekiniti morajo ta zakon!” Savdsko ministrstvo za pravosodje zaenkrat primera še ni komentiralo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JJ_Dvorshak
15. 07. 2009 14.43
sej ni čuda, da je tolko jebenih stvari tam. Če je pedofilija legalna te tak veš, da je cela državna ustanova zajebana. Slovenija mogoče tud ma kake probleme sao nismo vsaj jebeni pedofili, pa take živine. Pa če kdo da opravičilo, da je taka njihova vera, te se naj vstreli v glavo sao. Te pa ni čudno, da je tolko krvavih protestov pa ne samo zaradi tega, ampak še drugih dolgih stvari..
sin.jutran
06. 01. 2009 09.17
Avtorja tega članka je potrebno poslati v arest zaradi klevetanja, laži in napeljevanja k nestrpnosti. Sram naj vas bo, klerofašiste, kakšnih nizkih udarcev ste sposobni za uresničevanje svojih bolanih idej.
savo77@gmail.com
27. 12. 2008 11.46
TO JE PEDOFILIJA,ČUDEN FOLK RES.
brojanica@email.si
27. 12. 2008 00.36
Svaka čast tistim, ki najdete besede za ta idontknowwhattosay članek. Brez besed!
AnastasijaT
26. 12. 2008 13.57
Kuga hudirja je to da mi zbrišete vsak drekast post k ga napišem tem infidelom ?! In kaj je narobe s KRIŽARSKIMI ???
Brigita Bole
26. 12. 2008 10.35
zanimivo da unicef deluje prav povsod , le v islamske države ne prodre !? zdaj pa res več ne razumem , muslimani pravijo da ne poznam njihove vere , da islam je : mir , upanje , vera v dobro ... kje so tu pravice otrok , žensk ? kje je tu njihov mir , njihovo upanje ? kakor mi je znano ženske sploh nimajo vstopa v džamijo , na pogrebe ? za kaj ? deklice so oddane v zakon že kot dojenčki , to je ... ne najdem besed za takšna dejanja ! konkreten primer deklice pa je po vsej verjetnosti eden od mnogi v islamskih državah . žalostno , ponižujoče za vse ženske da se to še dogaja , oz. da to vsi ljudje na svetu to še dovolimo ! pa srečno 2009 !?
theta
26. 12. 2008 09.01
Muslimani so tud zabavni.. homoseksualce obešajo, pedofili imajo pa vse zakonske pravice:)
kriss714@amis.net
25. 12. 2008 23.05
Imamo tudi pri nas dovolj idiotskih sodb, pa raje pred svojim pragom pometajmo.
Damir Secki
25. 12. 2008 22.51
enula &co: katastrofa... taksniignorantski ljudje v Sloveniji... vcasih me je res prav sram. ne vem cemu mesate sem notri vero??? kaj ima vera pri tem clanku? Res ne morem verjet, da taksni komentarji lahko zrastejo na slovenskem zelniku! In ce ze mesate religijo sem notri (ki nima nobene veze s tem), pa hitro pozabljate, da je tudi par \"nasih\" duhovnikov zlorabljalo otroke. A to pomeni, da smo vsi Slovenci krivi? Ali se huje, Vsa katoliska vera? mislim ej kaksne bedastoce berem zadnje case. Bi moral opustiti branje komentarjev, ker je samo razocaranje za razocaranjem :(
nayaaa
25. 12. 2008 20.16
Slabo mi je, ko berem te vaše komentarje.. res... no coment.. Članek je o popolnoma drugi zadevi.. al se motim? Kristjani kot muslimani, judje in pravoslavci.. vsi smo ljudje.. vsi verujemo v nekaj.. al nadnaravnega, al pa v samega sebe.. ni lepo od nekaterih da tko napihujete zadeve in širite sovraštvo ter nestrpnost :( Sploh se pa tud sprašujem kaj počnejo admini na tej strani.. zakaj dopuščajo takšno sovraštvo in klatenje neumnosti? Slabo mi je, ko preberem kaj takšnega, kar se je zgodilo tej ubogi revici.. izhajam iz svojih misli, saj sem mamica prav tako punčke.. in bi nekoga za jajca obesla.. sploh pa možu, če bi naredil to mojemu otroku.. če je v zakonu s tem moškim.. potem zakon veleva tudi vse zakonske dolžnosti.. med drugim tudi spolne odnose.. ohhh groza.. sploh si ne upam pomislit na to :I?
Gauner
25. 12. 2008 19.56
In poj se čudite, da smo proti đamiji.
Gauner
25. 12. 2008 19.52
Pa to ne mors verjet, kaj se dogaja. Zenska pa res ni nc vredna pr arabcih. Srednji vek. Pa da sodnik to podpre, to men nakazuje, da so vsi taki. Pre**eti kre*eni, ceu svet bojo v sredn vek spravl. Pa kjera vera jim to dovoljuje. Jest mam 8 letno hcerko, pa se raj fentam, se prej bi pa kolega fentou,kukr bi kej tacga hotu. Glede na pomankanje komentarjev islamske-muslimanske vere proti temu dejanju, se mi zdi, da kr odobravate, al pa se nocte umesavat, sej tko je pr vs. Zenska, puncka=predmet za prodajo. Primitivci
1igma
25. 12. 2008 19.22
Janković in banda se zavedajo da je velik delež muslimanov v Ljubljani, kateri bodo s pridobitvijo džamije na naslednjih volitvah 100% volili spet isto bando... NE NE NAJ SE NE DOVOLI GRADITI TA ISLAMSKI CENTER... Kot sem že prej omenila : KDOR Z MAJHNIM NA TUJEM NI ZADOVOLJEN VELIKEGA NI VREDEN... Naj se ve, da je Slovenija država z prevladujočo katoliško vero in naj distanca ostane... ne pa da jim sedaj zgradimo to kar pač želijo, pol nas pa za 100let požerejo.... Se hitro množijo :)
pijanec22
25. 12. 2008 19.08
Ali niso vedno muslimani glasni, kako se to pri njih ne dogaja, ko se gre za podobne primere v RKC?
vetlan
25. 12. 2008 19.06
okhasan1, kaj v Rusiji berejo koran za lahko noč?
vetlan
25. 12. 2008 18.56
okhasan1, kaj si poročena z muslimanom? Mislim, da tudi ti ne ločiš vere od ljudi.
gogo27
25. 12. 2008 18.56
vetlan
25. 12. 2008 18.53
Sicer v Ljubljani želijo imeti džamijo, na Kosovu pa so požigali objekte pravoslavne cerkve, enako bi naredili s katoliško, če bi imeli možnost. Sicer vsaka od teh ver je zame bedarija, ampak vsak posameznik odloča sam.
okhasan1
25. 12. 2008 18.49
RES STE NEKATERI VELIKE BUDALE. DOBRO PREBERETE ČLANEK. ČE MISLITE DA SO VSI MUSLIMANJE TAKE KOT TALE STARI KI JE OČITNO BOLAN TAKO KOT TUDI OČE IN SODNIK, ZAKAJ POTEM TALE DOGODEK SPROŽIL VAL NEODOBRAVANJA V ARABIJI? ČE BI TALE DOGODEK ODOBRAVALI VSI KI TAM ŽIVIJO, VI NE BI O NJEM PREBRALI V MEDIJAH. MISLIM, KAKŠNO POSPLOŠEVANJE, KORAN PREBERITE ZA LAHKO NOČ, DA VESTE KATERO FILOZOFIJO KRITIZIRATE. NEPISMENI .
vetlan
25. 12. 2008 18.44
lift, razlog pa si preberi v komentarju majda113 25.12.2008, 18:01 kaj ste svi nestrptni!! ja bi nikol taka bla do vas. ce bi vi bili v nasa dezela, bi tud imel crkvo pa mamo dzamija pr nas. sploh pa ni vazn, ker nas je sve vec pa bosta pol vi nas prosil a mate lahk cerkva v ljublani! da vesta!!! Sicer glede komentarja mislim, da se negdo pohecal, vendar to dejansko drži.