Tujina

Sodišče zavrnilo Janukovičevo pritožbo

Kijev, 06. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinsko vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Viktorja Janukoviča glede rezultatov ponovljenega drugega kroga ukrajinskih predsedniških volitev.

Vrhovno sodišče v Ukrajini je zavrnilo pritožbo Viktorja Janukoviča
Vrhovno sodišče v Ukrajini je zavrnilo pritožbo Viktorja Janukoviča FOTO: Reuters

Po besedah predsednika vrhovnega sodišča Andrija Hnatenka je odločitev dokončna, nanjo pa se ni mogoče pritožiti. Eden od odvetnikov zmagovalca volitev, opozicijskega kandidata Viktorja Juščenka, Mikola Katerinčuk, je že predtem ocenil, da pritožba Janukoviča ne vsebuje nič novega in nima nobene sodne perspektive. "Pripravljeni smo dokazati, da so dokazi, ki jih je sodišču predložil naš tekmec, absurdni," je dejal Katerinčuk.

Janukovič je zaradi domnevnih nepravilnosti med volitvami prvi sklop pritožb na vrhovno sodišče in osrednjo volilno komisijo vložil 28. decembra lani. Sodišče je 29. in 30. decembra lani zavrnilo vse štiri Janukovičeve pritožbe, na odločitev sodišča pa se ni mogoče pritožiti. Vse pritožbe tedanjega premiera - bilo jih je 27 svežnjev - je 30. decembra lani zavrnila tudi ukrajinska osrednja volilna komisija. "V pritožbah predloženi dokazi ne potrjujejo množičnih kršitev in nismo mogli vplivati na izid volitev", je pojasnila komisija.

Janukovič je v pritožbah trdil, da je bilo najmanj 4,8 milijona volivcev - večinoma bolnih in invalidov - prikrajšanih za pravico do sodelovanja na ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev 26. decembra. Glavni krivec za to naj bi bila volilna reforma, ki jo je ukrajinski parlament sprejel po razveljavljenem drugem krogu volitev 21. novembra. Janukovičev tabor je že tedaj napovedal, da se bo zaradi odločitve volilne komisije pritožil na vrhovno sodišče.

Juščenkovi privrženci pred vladno palačo (Foto: Reuters)
Juščenkovi privrženci pred vladno palačo (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Po Janukovičevem mnenju je 26. decembra, potem ko so spremenili zakonodajo glede volitev na domu, med petimi milijoni invalidov, bolnih in starejših lahko volilo le 600.000. Zato zmagovalec volitev Juščenko po Janukovičevem prepričanju nima zaupanja večine volivcev. Imamo star režim z novim obrazom, obrazom tistega, ki zastopa tuje države v Ukrajini, je menil Janukovič.

Na ponovljenem drugem krogu volitev je zmagal opozicijski kandidat Juščenko, ki je dobil 51,99 odstotka glasov, medtem ko je Janukoviča podprlo 44,19 odstotka ukrajinskih volivcev. Janukovič je zadnji dan starega leta uradno sporočil, da zapušča položaj predsednika vlade, ukrajinski predsednik Leonid Kučma pa je v sredo sprejel njegov odstop in na njegovo mesto začasno imenoval dosedanjega podpredsednika vlade Nikolaja Azarova. Kučma je danes razpustil vlado, ki bo sicer opravljala svoje naloge do začetka delovanja nove vlade.

SORODNI ČLANKI