Tujina

Francozinji v Iranu grozi smrtna kazen

Teheran, 08. 08. 2009 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Iranu se nadaljuje sojenje tistim, ki so sodelovali na protestih proti vnovični izvolitvi Ahmadinedžada za predsednika. Med njimi je tudi francoska državljanka, ki naj bi vohunila in netila nemire.

Iransko sodišče danes sodi tudi iranskim državljanom, ki so bili zaposleni na britanskem veleposlaništvu v Teheranu. Britansko zunanje ministrstvo je dejanje označilo kot "popolnoma nesprejemljivo".

V Iranu se danes nadaljuje sojenje tistim, ki so sodelovali v protestih proti vnovični izvolitvi Mahmuda Ahmadinedžada za iranskega predsednika. Tuji mediji poročajo, da sta na zatožno klop sedli tudi dve ženski. Ena je 23-letna državljanka Francije, ki je v Iranu poučevala francoščino, druga pa je Ashfar, državljanka Irana, ki je bila zaposlena na francoskem veleposlaništvu.

Francozinja Clotilde Reiss naj bi po zatrjevanju iranskih oblasti vohunila, zbirala pomembne informacije in podpirala protestnike. Reissovo so aretirali 1. julija na teheranskem letališču, ko je poskušala zapustiti nemirno državo. V Iranu je bivala pet mesecev, delala pa je na teheranski univerzi kot asistentka predavatelja. V zaporu jo je obiskal francoski veleposlanik v Teheranu, ki je novinarjem sporočil, da je dekle zdravo. Francoske oblasti so obtožbe označile za nesmiselne.

Britanci so podatke pošiljali Američanom

Tako Reissova kot Iranec, zaposlen na britanskem veleposlaništvu, sta priznala vpletenost v nemire po volitvah 12. junija. Za vohunjenje ali delovanje proti državni varnosti je v Iranu sicer zagrožena smrtna kazen.

Reissova je priznala svoje ''napake'' in zaprosila za pomilostitev. ''Napisala sem eno stran poročila o dogajanju v Isfahanu in ga predala francoskemu veleposlaništvu,'' naj bi dejala na sodišču. ''Ne bi se smela udeležiti nezakonitih protestov, obžalujem svojo dejavnost in se opravičujem iranskemu narodu in sodišču,'' je povedala in izrazila upanje za pomilostitev.

Clotilde Reiss na zatožni klopi (prva z desne). Poleg nje sedi policistka.
Clotilde Reiss na zatožni klopi (prva z desne). Poleg nje sedi policistka. FOTO: Reuters

Tudi Hosein Rasam iz britanskega veleposlaništva se je opravičil iranskemu narodu in prosil, naj mu odpustijo. Rasam pa je sodišču še pojasnil, da so zbrane podatke pošiljali neposredno v Washington. ''Ker ameriška vlada nima dovolj infrastrukture za spremljanje dogajanja v Iranu in zaradi tesnih odnosov med Veliko Britanijo in ZDA, je britansko veleposlaništvo podatke o nemirih pošiljalo neposredno v Washington,'' je dejal ob priznanju.

EU obsodila sojenje

Tudi švedsko predsedstvo EU je obsodilo sojenja v Iranu. V sporočilu so zapisali, da je ''dejanje proti eni državi članici EU, državljanu EU ali uslužbencu veleposlaništva, dejanje proti celotni EU''. Švedski zunanji minister Carl Biltd pa je dejal, da gre ''očitno za sojenje usmerjeno proti EU''.

Francija je obtožbe proti Reissovi označila za ''brez osnove'', francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je pozval k njeni takojšnji izpustitvi. Velika Britanija pa je sojenje označila za škandal. ''Obsojamo ta sojenja in tako imenovana priznanja zapornikov, ki jim zanikajo njihove osnovne človekove pravice,'' so sporočili z britanskega zunanjega ministrstva.

Ploščo obrnili tudi privrženci opozicije

Iranske oblasti bodo sodile tudi priznanim novinarjem in opozicijskim voditeljem. Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da so v priporu tudi številni aktivisti, politiki, odvetniki ...

Prva obravnava je potekala 1. avgusta. Takrat se je na sodišču pojavilo okoli 100 ljudi, ki so obtoženi različnih kaznivih dejanj, med drugim sodelovanja v izgredih po predsedniških volitvah 12. junija. Kar pa je bilo zanimivo, je dejstvo, da so nekateri umaknili svoje izjave. Številni vodilni reformisti in člani opozicije so tako zdaj prepričani, da so bile volitve poštene.

Predstavnik iranske opozicije Mohamed Ali Abtahi je tako na sodišču dejal, da na junijskih predsedniških volitvah prevar ni bilo. "Govorim vsem svojim prijateljem in vsem prijateljem, ki nas lahko slišijo, da so navedbe o prevarah v Iranu laž. Privlekli so jih na dan, da bi izzvali nerede, tako da bi Iran postal kot Afganistan in Irak," je med drugim dejal eden od vidnejših predstavnikov iranskih reformistov.

AI: Nenavadno veliko število usmrtitev

Amnesty International (AI) pa je sporočil, da so v Iranu zabeležili povečano število usmrtitev, poroča spletna stran CNN. V 50 dneh, od volitev 12. junija do slovesne Ahmadinedžadove zaprisege, so zabeležili 115 usmrtitev. Med 1. januarjem in 12. junijem je bilo izvršenih najmanj 196 usmrtitev.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
20. 08. 2009 22.43
J.Rambo 10.08.2009, 22:10 Pa tis čist pod iransko propagando padel ,kako pa to da so pobili na tisoče protestnikov?
J.Rambo
10. 08. 2009 22.10
Ja precej verjetno je, da je vohunka, saj za temi protesti sigurno stoji CIA, tako kot je že v preteklosti, ne pa nekaj frustriranih študentkov!!
J.Rambo
10. 08. 2009 22.08
Zakaj me cenzorirate? To je ameriško maslo, tako kot je bila odstranitev Mosadeka, tako se hočjo Ahmadinedžada znebit!
Jože Pernek
09. 08. 2009 09.36
Če se bo sodilo pošteno, (pravim POŠTENO) potem se nimamo kaj bunit, kajti iranska zakonodaja je njihova notranja zadeva,ki se nas popolnoma nič ne tiče!
Aryamehr
08. 08. 2009 22.49
za vsem stojim jaz...
damirg@email.si
08. 08. 2009 22.33
hah. se vidi. sami zahodnjaški obrazi. kr naj jih obesijo. to je tako kot da bi mi šli protestirat na hrvaško po volitvah in bi se izdajali za hrvate.
J.Rambo
08. 08. 2009 22.32
Pa še kako smo naivni! Ker je CNN reku da je blo 115 usmrtitev pol jih je zihr blo, če jih pa ni blo, si jih bomo pa še nekaj izmisli zraven, da bo večji efekt!
J.Rambo
08. 08. 2009 22.25
Kaj govoriš ti crni_jezek_teka?
Abacus
08. 08. 2009 18.44
Budale neumne! 23-letnica je bila kao "vohunka" ,ja pajade...navadna prevajalka je bila ,kot da iranskih prevajalcev ni v Franciji ,Angliji itd. Res je prek veleposlaništva VB odtekalo mnogo informacij v Evropo in ZDA ,ampak hvalabogu ,smo vsaj spremljali dejansko stanje!....Irancem pa to ne paše ,ne Irancem ampak klerikalnimu vodstvi irana...čista politična mahinacija...Iran pač skuša opozarjati nase!!!!!!
sdat
08. 08. 2009 18.28
kako nezrel in staromoden nardod. nekaj rečeš proti državi in voditelju, pa že leti glava
deadea
08. 08. 2009 16.59
to je res predrzno. da tuji drzavljani izzovejo neke proteste. ce bi iranci bili tako zivalski kot so americani bi iz te francozinje kar hitro dobili podatke da za vsem tem stoji sarkezi mislim sarkozy
Jure Kacicnik
08. 08. 2009 16.28
no pa smo končno dobili teroriste iz zahoda, kako že gre tisti zakon, ki velja v ameriki - najbolj demokratični demokraciji - ...če si terorist te lahko zapro in mučijo kolikor dolgo se jim to zdi, nimaš pravice na odvetnika in na pravično sojenje... in kaj bi sedaj radi francozi in angleži, ki imajo zelo podobne zakone očitali Iranu ....KAJ... to da spoštuje demokratična načela in je zagotovil sojenje v najkrajšem možnem času in to pred navadnim sodiščem z možnostjo obrambe .... kaj jih moti pri tem.... verjetno to, da so jih ujeli pri državnem terorizmu oz. terorizmu tajnih služb
Synchro
08. 08. 2009 14.26
Iran še obstaja? Jaz sem bil prepričan da je že preteklost. :)
SLOHaider
08. 08. 2009 12.55
Kaj bi rad ta Mahmud Ahmadinedzad dokazal svetu? Ce bi bili pravicne volitve ne bi prislo do tega oz.ce jih je toliko nezadovoljnih volilcev slo na ulice ,je res verjetna velika moznost da nekaj s temi volitvami ni bilo v redu,upam le za te Ljudi da niso prisiljeni,pretepeni ( so tudi Video dokazi kako so jih veliko pretepli za brez veze ) .Mislim da Tujci niso imeli velikega vpliva za te demonstracije ,ampak znotraj drzave Irana je nekaj narobe,ker se ne razumejo oblasti med seboj in so se spravili na ubogi narod in da se Mahmud Ahmadinedzad opere svojo krivdo ter hoce pod vsako ceno svetu pokazat na silo da je cist,ampak mu ne uspeva kakor si je zamislil,KER SVET NI NAIVEN.
AC_1
08. 08. 2009 12.12
Sama si je kriva
Nad.oblaki
08. 08. 2009 11.46
Ulični razbojniki.
Tonček Balonček
08. 08. 2009 11.33
Ja pa saj pri nas tudi sodijo tujim državljanom, kaj pa je to takega!
jonson
08. 08. 2009 11.20
Če si tuj državljan v neki državi, potem se ne vmešavaj v notranjapolitična dogajanja. Seveda je vse odvisno od situacije in od dolžine in narave bivanja, ampak v glavnem čim manj vmešavanja. Vsaka država si mora sama izboriti željene politične in družbene spremembe.