Tujina

Sodelovanje je ključnega pomena

Lizbona, 08. 12. 2007 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Janša je ob robu vrhu EU-Afrika v Lizboni ocenil, da Slovenija ima interese v Afriki.

Premier Janša se je udeležil vrha EU-Afrika.
Premier Janša se je udeležil vrha EU-Afrika. FOTO: POP TV

Notranja situacija v Zimbabveju s poudarkom na človekovih pravicah je "glavni razlog, zakaj vrha EU-Afrika ni bilo sedem let, kar je velika škoda", je danes v Lizboni ob robu vrha povedal premier Janez Janša. Poudaril je, da je ta "posamični primer" zaviral sodelovanje med stranema, kar pa obe potrebujeta. "Vprašanje človekovih pravic sicer ni problem niti za vso Afriko niti za večino držav Afriške unije. Problemi so v nekaterih posamičnih državah," je pojasnil Janša.

"V teh sedmih letih je prišlo do bistvenih sprememb. Afrika se je v tem času razvijala hitreje, kot kdajkoli prej in to v veliki meri mimo sodelovanja z Evropo," je povedal predsednik vlade. "EU bo z dokumenti, ki bodo danes sprejeti, dobila v roke inštrumente, preko katerih bo sodelovanje potekalo okrepljeno", hkrati pa bo možen tudi dialog o človekovih pravicah in vseh tistih stvari, ki so nujne za stabilizacijo celine, je pojasnil Janša.

Hitrejši razvoj Afrike in stabilizacija bosta dolgoročno prispevala k večji stabilnosti Evrope, najprej preko zmanjševanja migracijskih tokov, Premier Janez Janša

EU prvi partner

Pomembno je, da so "ključne točke" dokumentov usklajene, odprta vprašanja pa ne zapirajo prostora za nadaljnji dialog, je dejal premier. EU je tudi z novo reformno pogodbo končala razpravo o sebi in se bo sedaj obrnila navzven, prvi sosed pa je Afrika, meni Janša. A tokrat EU na črni celini ne bo sama, kot je bila pred leti, je tudi prepričan premier. V Afriki namreč vse bolj svoj vpliv krepijo Kitajska, Indija in Japonska.

Vrh so pospremile demonstracije proti zimbabvejskemu predsedniku Robertu Mogabeju.
Vrh so pospremile demonstracije proti zimbabvejskemu predsedniku Robertu Mogabeju. FOTO: Reuters

Premier je dejal, da je pogled, da bi lahko bila Kitajska "bolj zaželen partner", saj za razliko od Evrope ne izpostavlja vprašanja človekovih pravic, zelo "poenostavljen". "Tudi številke kažejo, da je EU še vedno prvi partner z Afriško unijo oziroma s celotnim afriškim kontinentom. In to, da se v trgovino vključuje še druge, nastajajoče gospodarske sile, od Kitajske do Indije, je v bistvu samo dobro," meni predsednik vlade.

Janša je izpostavil, da je afriška celina ena najbogatejših, "toda od tega niti prebivalci niti globalni svet nimajo dovolj". To, da v Afriki svoj vpliv krepijo drugi, lahko EU oteži stvari, za prebivalce Afrike pa je dobro.

Slovenski interesi v Afriki

Premier Janša je ob robu vrha EU-Afrika ocenil slovenske interese v Afriki. "Težko bi rekli, da Slovenija tukaj nima interesov," je dejal. Med Slovenijo in Afriko je sicer relativno nizka trgovinska menjava, vendar je to tudi posledica tega, da ima država v Afriki zgolj eno predstavništvo, meni premier. Slovenija ima predstavništvo v Kairu, kjer je tudi potekal prvi vrh EU-Afrika leta 2000.

Janša se je sestal z ganskim predsednikom, trenutno predsedujočim Afriški uniji, Johnom Kufuorjem, pa tudi francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Slovenija bo novo priložnost za sodelovanje z Afriko dobila tudi po tem, ko se bo vzpostavila "skupna zunanja služba EU", je poudaril Janša. Vsi sporazumi in dogovori, doseženi v prihodnjih letih, sicer vezani na trgovinske, naložbene in druge olajšave, bodo dobrodošli za slovenska podjetja.

Angela Merkel je bila kritična do Mugabeja.
Angela Merkel je bila kritična do Mugabeja. FOTO: Reuters

Kot je povedal premier, imajo slovenska podjetja v Afriki že določene kontakte in izkušnje. Slovenija tudi nima s kolonializmom povezanih "dolgov iz zgodovine" kot nekatere druge evropske države in je zaželen gospodarski partner. Slovenija sicer najbolj sodeluje z Egiptom in Južnoafriško republiko, z ostalimi afriškimi državami bistveno manj, je pojasnil Janša in dodal, da je stanje takšno ne zato, ker ne bi bilo možnosti, temveč zato, ker ni kapacitet.

Kriza v Darfurju

Sicer pa so evropski in afriški voditelji danes nekaj časa namenili tudi krizi v sudanski pokrajini Darfur. "To je eden od problemov, ki ostaja odprt," meni slovenski premier, ki je dodal, da Sudan še ni predstavil svojega pogleda. V dvostranskih pogovorih je bilo ključno vprašanje, kako zagotoviti uspeh misije v Darfurju. V pogovorih je Janša zaznal veliko stopnjo enotnosti do vprašanja kršenja človekovih pravic v Darfurju ter tudi "znaten pritisk" afriških držav na Sudan v smeri njegove večje kooperativnosti z mednarodno skupnostjo glede misije.

Nemška kanclerka Angela Merkel je resno nastopila proti afriški državi Zimbabve in njenemu voditelju Robertu Mugabeju. Libijski voditelj Moamer Gadafi, ki sicer šotori v predmestju Lizbone, pa je 15-minutni govor usmeril proti EU.

Vrh, ki se bo zaključil v nedeljo, so danes pospremile tudi demonstracije proti zimbabvejskemu predsedniku Robertu Mogabeju ter libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju. Prvi je moral danes poslušati kritike s strani nemške kanclerke Angele Merkel glede kršenja človekovih pravic v državi, drugi pa je kritiziral samo EU.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravicen
09. 12. 2007 15.54
inexslo eh se opravičujem tega vidika pa nisem imel v mislih moja napaka !! ehm
inexslo@hotmail.com
09. 12. 2007 14.14
kaj tok šimfate!!!! sedaj bodo imela slovenska podjetja odlično priložnost vlagati v eritrejsko gospodarstvo. vete kakšna priložnost je tO!! zaposlovali bodolahko visoko kvalificirano silo, pa imajo eno izmed najboljših javnih prevoznih sredstev. baje da kamela lahko doseže tudi 30 kmh!!!
Prvo Bore
09. 12. 2007 12.57
Vidi, da je pogorel v Sloveniji in išče podpornike v Afriki in misli, da je že šef. Sto posto pravi, da je iz Jugoslavija - TITO, da sploh vedo, od kje je prišel . Pa še malo je šel s svojo Barbiko na izlet.
bojan1@mail386.com
09. 12. 2007 00.30
pravicen, Jožajoža , sta vidva molo za luno, take neumnosti klatita tle...
pravicen
08. 12. 2007 22.01
WTF Janša a ne bi ti najprej porihtal odnose z sosedi...Hrvati pa potem kolovratil okoli?? Ali te je heh svetovljan Rupsi že tako zamotal ?? Ali pa mogoče bereš Drnovškovo knjigo pa bi rad pomagal svetu, samo SLO ne?
Jožajoža
08. 12. 2007 21.55
ne vem, zakaj so afričani na eni od fotografij tako nastrojeni proti JANŠI? verjetno je to zaradi taborišč, ki jih janša odpira po vsej sloveniji in bi takšna rad odprl tudi po afriki.