Tujina

Socialistka za dvig plače

Pariz, 11. 02. 2007 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kandidatka Socialistične stranke Segolene Royal na predsedniških volitvah obljubila dvig minimalne plače.

Po napovedih bo kandidatka francoske Socialistične stranke na letošnjih predsedniških volitvah Segolene Royal na strankarskem zborovanju razkrila svoj politični program s 100 ukrepi s poudarkom na izboljšanju socialnega stanja.

Royalova je napovedala dvig minimalne plače iz sedanjih 1254 evrov na 1500 evrov v "najkrajšem možnem času"
Royalova je napovedala dvig minimalne plače iz sedanjih 1254 evrov na 1500 evrov v "najkrajšem možnem času" FOTO: Reuters
Glavni tekmec Royalove naj bi bil na aprilskih predsedniških volitvah konzervativni notranji minister Nicolas Sarkozy. Dolgo sta si bila Royalova in Sarkozy glede na javnomnenjske raziskave izredno blizu, v zadnjem času pa je Sarkozy pridobil nekoliko prednosti. Royalovi naj bi po pričakovanjih socialistov nov zagon dal prav danes predstavljeni politični program.

Royalova v programu, ki ga je njen volilni štab že posredoval medijem, med drugim obljublja volivcem višjo minimalno plačo in višje pokojnine. Royalova je v svojem programu, ki ga je razkrila 10 tednov pred prvim krogom predsedniških volitev, napovedala dvig minimalne plače iz sedanjih 1254 evrov na 1500 evrov v "najkrajšem možnem času". Prav tako je napovedala povišanje pokojnin za pet odstotkov ter se zavzela, da bi brezposelni prvo leto svoje nezaposlenosti še naprej prejemali 90 odstotkov svoje plače.

V 17 strani dolgem dokumentu je nekdanja ministrica za okolje napovedala tudi reformo bančnega sistema, s katero bi bankam postavila zgornjo mejo pri cenah storitev, ki jih lahko zaračunavajo svojim strankam. 53-letna Royalova je v svoj program vključila gradnjo 120.000 cenovno ugodnih stanovanj, za bivanje v katerih naj bi družine z nizkimi prihodki plačevale največ 25 odstotkov svojih prihodkov. Prav tako naj bi imeli stanovalci po 15 letih bivanja pravico do nakupa državnega stanovanja.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
13. 02. 2007 12.15
victoriousus:največja beda v slovenski zgodovini so domobranci,vse ostalo je iznad tega.skupaj z RKC so vaši takoopevani izdajalci dvignili roko nad lastnim narodom in lizali rit tipu z krtačo pod nosom.Če nebi bilo partizanov bi še danes bili hlapci.Sicer pa vedno bolj postajamo,kar se vsak dan lepo vidi! Ne računajte na naslednji mandat,ker ga ne boste dobili ravno zaradi takih kot ste vi!
Vegos
12. 02. 2007 17.01
Sicer pa, vidim da bo šla država tako ali tako kmalu v maloro, zato ker njeno ljudstvo ni enotno, oblast pa to brezno samo še poglablja. Komaj čakam, zanimivo bo, ko bodo tele napetosti eskalirale.
victoriosus
12. 02. 2007 16.58
Me hecaš? KAKŠNA je ideologija je sekundarnega pomena, bistveno pa je KAJ sta, iz česar sledi KAKO delujeta. Hude podobnosti, ja halo, saj sta diktaturi. No, ampak mogoče ti to še ni jasno. Če gledaš samo vrh ledene gore je nikoli ne boš zastopil!
Vegos
12. 02. 2007 16.56
Victoriosus, le zakaj so bili v domobranski prisegi omenjeni: Velika Nemčija, SS, in podobne zadeve? Poleg tega je blatenje NOB po kazenskem zakoniku RS kaznivo dejanje. Indoktrinacija ubija, ne res? Seveda smo indoktrinirani vsi, samo ti nisi, ne res?
victoriosus
12. 02. 2007 16.53
Aja, ker si omenil nekaj z eno belo gardo. Nekako sklepam, da misliš Domobrance. Ja, moji so bili Domobranci, res je. Ne sanja se ti, kako sem na to ponosen. Na uniformi je imel slovensko trobojnico, boril se je za samostojno Slovenijo. No, če boš kaj Nemce omenil, si preberi domobransko zaprisego, kjer črno na belem piše, da se borijo za SVOBODNO SLOVENIJO, ne pa za nobeno Nemčijo. Je pa zanimivo, da v ustanovni listini PIF (no, ko so nehali sodelovati z Nemci so se preimenovali v OF) jasno piše, da bodo "spremenili narodni značaj Slovencev" (4. točka), pa v 3. točki piše, da se Jugoslavija ne bo razkosala. Torej niso bili za Slovenijo, bili so za Jugoslavijo. Plus seveda "pod vodstvom velike Rusije". To so sami citati, ničesar si ne izmišljujem. In ti meni o izdajstvu, budalo?
Vegos
12. 02. 2007 16.44
Victoriosus...oprosti ampak nacizem in komunizem sta že v svoji sonovi popolnoma različna sistema, ker nacizem temelji na nacionalizmu, komunizem pa na solidarnosti in brezrazrednosti družbe. Poudarjanje večvrednosti ene rase in nujnosti iztrebljenja ostalih je pa ČISTO ENAKO kot poudarjanje solidarnosti in brezrazredne družbe, anede, victoriosus?
victoriosus
12. 02. 2007 16.41
joj, kar zmrazi me.... a tako zelo neumen si, da ne ločiš komunizma od socializma????? No, očitno si, zato naj ti povem: v Vzhodni Evropi so hoteli izenačiti komunizem s tradicionalno levico, ki se zavzema bolj za delavce. Nekako tako. Ampak komunizem je diktatorski režim (ne demokracija!!), ki človeku odvzema materialne dobrine in uniči medčloveške odnose (razni sinovi prijavljali starše, razne propagande.... vse za partijo, ane? rajš ne govorim, groza!). Poznamo ga tudi po tem, da je pobil več milijonov ljudi. Socializem je samo politična struja znotraj demokracije. Kako si upaš trditi, da je v Španiji ali Italiji komunizem?!?! Nee, ne, res si podn od podna. In še malo hrane za tvojo nerazgledanost: fašizem, nacizem in komunizem so diktatorski režimi, ki temeljijo na določeni ideologiji. Vsi trije krvavi, vsi trije hudo nemoralni in krivični. Zakaj jih ne bi enačil??? A samo zato, ker si ti na nuli s svojo razgledanostjo?? Raje si preberi kakšno knjigo...
mc_burek@email.si
12. 02. 2007 12.33
ja obljube so vedno.ampak vseeno je minimalna plača skor 3x večja kot pri nas, s tem da cene potrebščin in storitev niso 3x večje, je tudi ceneje...
ivanz
12. 02. 2007 11.17
kaj victoriosus, se ti res ne da pogledati, s kom je bil v vladni koaliciji? morda je tebi, potomcu belogardistov, takšna informacija nedostopna? malo se pozanimaj, s kom so bili (in še vedno so) socialisti v koaliciji, preden začneš govoriti bedarije. že samo to, da nekdo uvršča fašizem in nacizem skupaj pove, kako zelo ozek in nerazgledan pogled ima na svet. razumem, da vam je lahko se skrivati v kotu, toda sprijazni se, komunizem v zahodni evropi vstaja. kar poglej italijo, portugalsko, španijo, irsko, francijo, pa še kakšno državo bi lahko omenil.
limonca4
12. 02. 2007 10.13
Ah, to je spet neka predvolilna obljuba. Bla, bla, bla, ... obljube, obljube, ... Tu v Sloveniji je zelo žalostno, kar se tiče s plačami, celo tisti, ki ima fakulteto zasluži izpod 1.000 evrov.
mc_burek@email.si
12. 02. 2007 08.24
1500€ minimalna plača.pr ns še 500 ni un k ih ma 1000 je že velik, ke smo mi uzad ej joj...
Uporabnik113189
12. 02. 2007 07.59
jabolka=grozdje=banane o tem ni dvomov in basta.
janezgorenc@email.si
12. 02. 2007 07.52
Mitterrand je bil socialist, ki je nacionaliziral banke, če se ne motim. Je ta isti socialist, ki je letel v Sarajevo tik preden bi naj Nato napadel srbske položaje, in celemu svetu sporočil, da tam pač ni ne ostrostrelcev ne obleganja. In dokler je bil tam, tistih nekaj ur, so res potihnili. Toliko o njem. Kar pa se tiče minimalne plače in njenega povišanja - v neki analizi, ki jo je objavil Newsweek, sem prebral, da za vsak odstotek, kolikor je višja minimalna plača, Francija izgubi 40000 delavnih mest, ker so nizkokvalificirani delavci pač na ta način predragi. Torej namesto minimalne plače potem dobijo razna nadomestila in zraven delajo na črno. Tako, še malo iz druge plati predstavljena zgodba. In brez skrbi, čez komunizem bomo vedno pljuvali, ker je to najmanj, kar si zasluži. Lep pozdrav, Janez
victoriosus
12. 02. 2007 07.48
Komunizem=nacizem=fašizem, o tem ni dvomov in basta. Svinjarija, po kateri je čisto normalno pljuvat, pa čeprav se boste otroci komunizma, kot si ti, morisslo, cmerali in branili kar je nebranljivo. Socializem v Franciji je POPOLNOMA drugačen od "socializma" pri nas. Pri nas to pomeni komunizem, kar v Franciji NIKOLI ne bi bilo mogoče. Miterrandova vlada je bila popolnoma drugačna od naših Ribičičev, Stanovnikov, Kardeljev in tako dalje. Kako se vidi, da še nisi šel v svet...
ivanz
12. 02. 2007 05.22
haha victoriosus, malo se pozanimaj, kdo je bil v Mitterrandovi vladi, preden greš spet pljuvati po komunizmu in socializmu.
mcgooofy@hotmail.com
12. 02. 2007 03.43
saj v tej pametni sloveniji ni čudno da je tak če pa smo si ljudje sami krivi ker se pustimo malo preveč da nas tak j....in tak bo tudi še dalje če nebo nekdo ukrepal...
victoriosus
11. 02. 2007 23.03
He, je ena majhna razlika: v Franciji niso imeli pol stoletja komunizma. Mi smo padali, oni so pa napredovali. In prav Združena lista ima največje zasluge za to, da smo l.1991 bili tako nizko, tako daleč od zahodnih/severnih sosedov. "Plače določa koalicija", delno res: pred kratkim ti je Bajuk znižal davke (beri: zvišal neto plačo), ampak ti ga ne maraš. Pošlji mu svoj naslov, da na tebi ne izvedejo davčne reforme, da boš še plačala po starem. Vidte, zelo enostavno je reči, da hočemo 3x višje plače. Ampak dajte pogledat, da ima Francija dolgoletno tradicijo demokracije in trdnega gospodarstva. Mi pa komaj 15 let. Čudeži ne obstajajo, smo pa Slovenci zgodba o uspehu (s prejšnjo in s sedanjo vlado).
trupl0@gmail.com
11. 02. 2007 21.48
Če primerjajo vse z EU naj pa še plače poštimajo... Minimalna plača za 3x !!!!! večja !!!!
matekolovrate
11. 02. 2007 20.14
HHHHHeeeeeejjjjjj social demokrati itd. zbudite se in naredite kaj
neti
11. 02. 2007 20.05
igicza ves v franciji ima predsednik mnogo večja pooblastila kot pri nas. place nam pa tako vladajoca koalicija doloca. od davkov nsih OD pa se cerkev vec pobere kot Drnovsek, ves?