Tujina

'Socialistka proti seksizmu'

Pariz, 13. 03. 2007 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kandidatka francoskih socialistov za predsedniške volitve Royalova se je zavzela za obrambo identitete.

Segolene Royal se je na srečanju s francoskimi intelektualci in umetniki zavzela za obrambo "nacionalne identitete" in ob tem obljubila, da ta ne bo izginila "v globalizaciji ali se sama umaknila". V času, ko želi desnosredinski predsedniški kandidat Nicolas Sarkozy s predlogom o ustanovitvi ministrstva, ki bi združevalo priseljevanje in nacionalno identiteto, po besedah Royalove "strašiti", je kandidatka socialistov na omenjenem srečanju predstavila svoje pojmovanje francoske identitete.

Vsi smo državljani z enakimi pravicami in dolžnostmi, je poudarila Royalova
Vsi smo državljani z enakimi pravicami in dolžnostmi, je poudarila Royalova FOTO: Reuters

"Ta temelji na prenovljenem republikanskem modelu in na aktualizaciji ideje naroda," je navedla Royalova. Dodala je, da "narod ne loči niti med belimi, temnopoltimi, rumenimi niti med Judi, muslimani. Vsi smo državljani z enakimi pravicami in dolžnostmi, ni Francozov 'po korenini' in Francozov 'po listju in vejevju'".

"Z menoj nacionalna identiteta ne bo izginila v globalizaciji ali se sama umaknila," je poudarila. Ob tem je izpostavila pomen laičnosti, ki "se bori proti predsodkom, rasizmu in seksizmu". Na srečanju z Royalovo je sodelovalo več deset intelektualcev, znanstvenikov in umetnikov, med njimi igralki Jeanne Moreau in Emmanuelle Beart.

Francoski časnik Le Point je objavil, da bi 52-letni Nicolas Sarkozy v drugem krogu volitev z 52,5 odstotka glasov premagal 53-letno Royalovo
Francoski časnik Le Point je objavil, da bi 52-letni Nicolas Sarkozy v drugem krogu volitev z 52,5 odstotka glasov premagal 53-letno Royalovo FOTO: Reuters

Royalova si bo sicer v primeru izvolitve prizadevala tudi za zakon, ki bi pod določenimi pogoji dopustil evtanazijo, so v ponedeljek povedali v njeni Socialistični stranki. Vodja stranke Francois Hollande, sicer izvenzakonski partner Royalove in oče njenih štirih otrok, je povedal, da bodo o zakonu o evtanaziji razpravljali z zdravniki. "Na tem področju želimo s previdnostjo in spoštovanjem oblikovati zakon, tako da bi lahko vzpostavili temeljno pravico do dostojnega življenja in smrti," je na novinarski konferenci povedal Hollande.

Minuli teden je 2000 zdravnikov in zdravstvenih delavcev v Franciji podpisalo peticijo, ki poziva k dekriminalizaciji evtanazije. Ob tem so priznali, da so bolnikom pomagali umreti. V ponedeljek pa se je v mestu Perigueux na jugozahodu Francije začel sodni proces proti zdravniku in medicinski sestri, ki sta obtožena, da sta zastrupila na smrt bolnega bolnika z rakom. Tudi izzivalec Royalove Sarkozy je nedavno namignil, da bi lahko bil naklonjen zakonu, ki bi dopuščal evtanazijo. Kot je dejal, "spričo trpljenja ne moremo stati križem rok".

Prvi krog francoskih predsedniških volitev bo potekal 22. aprila, drugi pa 6. maja. Glede na javnomnenjsko raziskavo, ki jo je v noči na torek objavil časnik Le Point, bi 52-letni Nicolas Sarkozy v drugem krogu volitev z 52,5 odstotka glasoval premagala 53-letno Royalovo, ki naj bi prejela 47,5 odstotka glasov.

V prvem krogu volitev bi prav tako največ glasov zbral Sarkozy, to je 29,5 odstotka. Royalova bi zbrala 26 odstotka glasov, medtem ko bi se kandidat desnosredinske Zveze za francosko demokracijo (UDF), 55-letni Francois Bayrou, uvrstil na tretje mesto z 22 odstotki glasov, vodja skrajne desnice, 78-letni Jean-Marie Le Pen, pa na četrto s 13,5 odstotka glasov.

Vzpon Bayrouja, ki ga kažejo ankete, bi lahko skrbel tako Sarkozyja kot Royalova. V minulih tednih sta namreč najmanj dve javnomnenjski raziskavi pokazali, da bi Bayrou, če bi se s Sarkozyjem pomeril v drugem krogu, zmagal.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.