Tujina

So preprečili nov samomorilski napad?

Jeruzalem/Koebenhaven, 07. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izraelska vojska je na domu nekega Palestinca – člana gibanja Islamski džihad – našla dvajset kilogramov eksploziva, ki ga je ta nameraval uporabiti v samomorilskem napadu. Kaže, pa da je med predstavniki EU in ZDA vse več nesoglasij glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

V včerajšnji akciji izraelske vojske v Gazi je umrlo 10 Palestincev
V včerajšnji akciji izraelske vojske v Gazi je umrlo 10 Palestincev FOTO: Reuters

Izraelski vojaki so eksploziv razstrelili. Do aretacije blizu Tulkarema na severu Zahodnega brega je prišlo, potem ko je vojska prejela informacije, da omenjeni skrajnež načrtuje samomorilski napad. V petek pa je v izraelski akciji na območju Gaze - v begunskem taborišču El Burež - umrlo deset Palestincev. Šest žrtev naj bi bilo članov gibanja Hamas, dva pa naj bi pripadala Hamasovemu oboroženemu krilu, Brigade Ezedina al-Kasama.

Nesoglasja bližnjevzhodne četverice

Kot pravi danski zunanji minister, so se med ZDA in EU pojavila prva nesoglasja
Kot pravi danski zunanji minister, so se med ZDA in EU pojavila prva nesoglasja FOTO: Reuters

Danski zunanji minister Per Stig Möller, čigar država trenutno predseduje Evropski uniji, pa je v petek priznal, da med unijo in ZDA obstajajo nesoglasja glede ureditve razmer na Bližnjem vzhodu. Po ministrovih besedah se strani razhajata glede "ritma" izvajanja mirovnega načrta t. i. bližnjevzhodne četverice, ki predvideva ukrepe za rešitev izraelsko-palestinskega spora.

Kot je še opozoril, naj bi omejeni načrt objavili 20. decembra v Washingtonu na ministrskem sestanku t. i. bližnjevzhodne četverice (ZDA, EU, Rusija in ZN), če bo do takrat doseženo soglasje znotraj četverice, sicer sestanka ne bo. Po Möllerjevih besedah želijo ZDA še pred začetkom izvajanja omenjenega načrta zagotoviti varnost na območju, medtem ko želi EU začeti izvajati načrt na terenu.

SORODNI ČLANKI