Tujina

So poskušali ubiti predsednika?

Islamabad, 06. 07. 2007 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V Pakistanu preverjajo, ali so streli na predsednikovo letalo povezani z dogajanjem v Rdeči mošeji.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf FOTO: Reuters

Nekaj minut po vzletu letala s pakistanskim predsednikom Pervezom Mušarafom z vojaškega oporišča v Ravalpindiju blizu Islamabada so neznanci začeli streljati z bližnje. Kot so sporočili s pakistanskega notranjega ministrstva, so odkrili protiletalsko orožje, ki pa ni bilo uporabljeno. Potrdili pa so, da je nekdo streljal z avtomatsko puško.

Letalo je vzletelo nekaj minut pred streljanjem, je povedal neimenovani predstavnik vojske. "Ni bilo povezano s predsednikom," je prepričan. Isto trdijo tudi na notranjem ministrstvu.

Nek obveščevalec, ki je želel ostati anonimen, pa je v pogovoru z novinarjem tiskovne agencije Reuters povedal, da je bilo streljanje neuspešen poskusa atentata na predsednika.


Incident bi lahko bil povezan z dogajanjem v bližini Lal Madžida oziroma Rdeče mošeje v pakistanski prestolnici Islamabad, katere uprava je zadnjih pet mesecev v sporu s pakistanskimi oblastmi. V mošejo so se zatekli islamski skrajneži, Mušaraf pa je v njeno okolico namestil pakistansko vojsko.

Policisti pregledujejo puško dolgega dometa, s katero naj bi streljali bomnevni napadalci
Policisti pregledujejo puško dolgega dometa, s katero naj bi streljali bomnevni napadalci FOTO: Reuters

Napetost vse hujša

Včeraj je že kazalo, da se bodo skrajneži iz mošeje mirno predali, a so se razmere spet zaostrile. Njihov vodja Abdul Rašid Gazi je namreč sporočil, da več sto njegovih privržencev raje umre, kot gre v zapor.

Kmalu zatem je izbruhnilo silovito obstreljevanje, ki je trajalo najmanj uro. Slišali sta se tudi dve glasni eksploziji.

Mošejo je obkolilo nekaj sto pripadnikov varnostnih sil, ki pa naj ne bi nameravali napasti. Predsednik Mušaraf naj bi jim namreč naročil, naj počakajo, da bodo učenci verskih šol na varnem. Te delujejo v okviru mošeje, zato je v stavbi še vedno veliko otrok, pa tudi žensk. Pakistanska vlada je prepričana, da jih želijo skrajneži uporabiti kot živi ščit.

Vodja mošeje Abdul Aziz je svoje privržence po aretaciji pozval, naj se predajo.

Oblasti so mošeji prekinile dobavo vode, plina in elektrike, po besedah nekega fanta, ki je danes uspel zbežati iz mošeje, primanjkuje tudi hrane.

Doslej se je pozivom, naj zapustijo mošejo, odzvalo 1200 študentov. Po besedah glavnega klerika Abdula Aziza, ki so ga prijeli na begu, je v stavbi še 850 študentov, njegov brat Abdul Rašid Gazi, ki je prevzel vodstvo v mošeji, pa ima okoli sebe še 1900 ljudi.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.