Tujina

So Huseina mučili?

Bagdad, 21. 12. 2005 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Nekdanji iraški predsednik Sadam Husein trdi, da so ga v ameriškem priporu tepli in mučili.

Sojenje Huseinu se nadaljuje
Sojenje Huseinu se nadaljuje FOTO: Reuters
Husein je 7. decembra, ko je bilo napovedano nadaljevanje sojenja, sodniku dejal, naj ''gre k vragu''. Sojenje so takrat prestavili na 21. december.

Na posebnem sodišču v Bagdadu se je nadaljevalo sojenje nekdanjemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu.

Tokratne sodne obravnave se Husein udeležuje, potem ko se zadnje 7. decembra ni. Dan pred zadnjo obravnavo je namreč v izbruhu jeze zaklical: "Ne bom se pojavil pred krivičnim sodiščem," in zavrnil udeležbo na sojenju, ker se ne more umivati, ker se že dva dni ni preoblekel in ker ne more kaditi. Takrat je predsedniku sodišča Rizgarju Mohammedu Aminu, sicer Kurdu, dejal, naj ''gre k vragu''.

Med minulimi sodnimi obravnavami je bil sicer Husein občasno kljubovalen in bojevit.

"Zgodbe" o mučenju

Skrajneži so v Bagdadu streljali na vozilo generalnega direktorja iraškega ministrstva za kmetijstvo Hamida Mohameda Džavada in pri tem ubili njegovega telesnega stražarja. Funkcionar je pri tem utrpel težje poškodbe. V več drugih napadih v Bagdadu in Bakubi so bili ubiti še trije ljudje.

Na sodišču so sicer tokrat nastopile tri priče, ki so opisovale uboje in mučenja v iraški vasi Dudžail, kjer je bil Husein še v času predsednikovanja tarča atentatorja. Po neuspelem poskusu atentata naj bi se nekdanji iraški predsednik maščeval tako, da je dal ubiti vse vaščane. Husein obtožbe, da naj bi naročil pokol, zanika.

Kot priča je nastopil tudi Ali Mohamed al Hajdari, ki je opisal mučenje njegove družine v vasi Dudžail. Husein ga je na začetku pričanja večkrat prekinil, češ da bi rad opravil opoldansko molitev. Kasneje se je umiril in zapisoval pričanje. Hajdari je pripovedoval, kako so pripadniki iraških varnostnih sil streljali na njegove brate, njega in njegovo družino pa so odpeljali v glavno pisarno stranke Baat. ''Moje brate so mučili pred mojimi očmi,'' je povedal Hajdari, ki je bil takrat star 14 let. ''Bil sem prestrašen,'' je še dodal.

Sadam Husein trdi, da ve, kdo je izdal njegovo skrivališče.

Nekdanji iraški predsednik se je na pričanje o mučenju odzval z besedami, da si mučitelji zaslužijo kazen. "Ko slišim, da so bili Iračani prizadeti, sem prizadet tudi jaz. To, kar se je zgodilo tem ljudem, je narobe, in tiste, ki so za to odgovorni, bi biti kaznovani v skladu z zakonom," je dejal sodniku.

Žrtev mučenja naj bi bil tudi sam. Husein namreč trdi, da so ga v ameriškem priporu pretepali in ga mučili. Tožilec Džafar al Musavi pa je dejal, da bodo nekdanjega iraškega diktatorja premestili pod nadzor iraških sil, čes so ga pripadniki sil koalicije v priporu res zlorabljali.

Podobne obtožbe je izrekel tudi en od Huseinovih soobtožencev. Američani obtožbe zanikajo.

Huseinovi odvetniki zahtevajo varnost

Husein in njegovi pomočniki na sodišču
Husein in njegovi pomočniki na sodišču FOTO: Reuters
Udeležba na volitvah, ki so potekale prejšnji teden, je bila skoraj 70 odstotna, je sporočila iraška volilna komisija.

Doslej je na sojenju, ki se je začelo 19. oktobra, nastopilo več kot devet prič. Eden izmed Huseinovih odvetnikov, Hamis al Ubejdi, je doslej oporekal "pravno vrednost prič". V torek pa je še dejal, da odvetnike obrambe skrbi varnost in da bodo s tem seznanili sodišče. "Sodišče mora odvetnikom in pričam obrambe zagotoviti varnost. Kako lahko odvetnik svobodno dela, če se zaradi varnostnih razmer ne more svobodno gibati," se je še vprašal.

Nekdanjemu iraškemu diktatorju in njegovim sedmim sodelavcem, med katerimi sta nekdanji iraški podpredsednik Taha Jasin Ramadan ter Huseinov polbrat in svetovalec Barzan Ibrahim Hasan, za zdaj sodijo zgolj za pokol 148 prebivalcev šiitske vasi Dudžail leta 1982, saj je to edini primer, za katerega so zaključili preiskavo.

SORODNI ČLANKI