Tujina

Snežni kaos v Grčiji

Atene/München/Sydney, 03. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slabo vreme, ki je na ceste nasulo kar 10 centimetrov novega snega, ovira promet v velikem delu Grčije.

Sneg je pobelil tudi Atene (Foto: Reuters)
Sneg je pobelil tudi Atene (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Tudi nekatera mesta v Avstriji so zaradi obilnega sneženje odrezana od sveta, grozijo pa jim tudi snežni plazovi.

Davi je ceste Soluna ponovno prekrila deset centimetrov debela snežna odeja in večina cest je bila prevozna le s snežnimi verigami. Temperature pa so se na severu Grčije spustile do minus deset stopinj Celzija. Snega so se verjetno razveselili le otroci, saj je večina šol zaprla svoja vrata. Sneg je zapadel tudi v severnih predmestjih grške prestolnice Atene in v hribovitih predelih na jugu države.

Sneg pa je ponoči otežil življenje voznikov na jugu Bavarske, kjer so morali zapreti nekatere ceste. Do večurnih zastojev je tako prišlo na cesti med Münchnom in Salzburgom. V smeri proti jugu je promet zastal na dveh mestih, skupaj pa povzročil 30 kilometrov dolg zastoj. Zaradi nevarnosti plazov pa so zaprli tudi mejne prehode Mittenwald in Schleching.

Na vzhodu Avstralije huda neurja

Temni oblaki nad pristaniščem (Foto: Reuters)
Temni oblaki nad pristaniščem (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Vzhodno obalo Avstralije so zajela silovita neurja, ki so zatevala tudi krvni davek.

Neka 16-letna deklica je umrla, ko je na njen šotor med taborjenjem padlo drevo, ki ga je izruval veter. Drevo je pod sabo pokopalo tudi nekega gozdnega delavca. Policija pa še vedno išče najstnika, ki je najverjetneje utonil v narasli reki.

Neurje je spremljala tudi toča (Foto: Reuters)
Neurje je spremljala tudi toča (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Peščeni veter je prekril Brisbane z rdečim peskom, ki ga je prineslo iz puščave. V Melbourneu so zabeležili rekordno količino dežja (več kot 120 milimetrov). V tem mestu so bile v sredo tudi izredno nizke temperature za ta letni čas, 13 stopinj Celzija, medtem ko so le dan prej namerili vročih 36 stopinj. V Sydneyju pa je padala toča, velika tudi do pet centimetrov. Zaradi takšnega vremena so bile poplavljene številne ceste, prav tako so tudi odpovedali trajektne linije s Tasmanijo. Čeprav je v Avstraliji v tem času poletje, so se v goratih predelih razveselili snega.