Tujina

Smrtna obsodba za Tibet

Tokio, 02. 11. 2008 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kitajska bo za Tibet podpisala smrtno obsodbo, je položaj v tej pokrajini zanj nenavadno ostro označil dalajlama. Napovedal je tudi, da se bo počasi upokojil.

Dalajlama je opozoril na kruto usodo Tibetancev.
Dalajlama je opozoril na kruto usodo Tibetancev. FOTO: Reuters

Kitajski režim bo Tibet kmalu obsodil na smrt, je v Tokiu, kjer se udeležuje tedna pogovorov o duhovnosti, opozoril tibetanski duhovni voditelj dalajlama. Že pred nekaj dnevi je sicer v luči novega kroga pogajanj med tibetanskimi in kitajskimi predstavniki dejal, da je izgubil upanje v produktiven dialog s Pekingom.

"Tibetanci so prejeli smrtno obsodbo. Ta starodaven narod in njegova kulturna dediščina umirata," je povedal skupini novinarjev v japonski prestolnici. "Danes je položaj podoben vojaški okupaciji celotnega tibetanskega ozemlja. Strah, teror in kampanje za politično prevzgojo povzročajo veliko trpljenja," je dodal 73-letni Nobelov nagrajenec, ki je še pred odhodom iz Indijske Dharmsale, kjer v izgnanstvu živi od leta 1959, dejal, da v pogajanja s kitajskimi oblastmi polaga le malo upanja.

Obenem je v Tokiu tudi napovedal, da po več desetletjih političnega in verskega boja odhaja v nekakšen pokoj. "Ne nameravam se popolnoma upokojiti, a trenutno v pogajanjih s kitajskimi oblastmi ne morem več prevzeti neposredne odgovornosti. Moj položaj je popolnoma nevtralen," je pojasnil dalajlama.

O prihodnjem političnem pristopu pri pogajanjih s Pekingom bodo tibetanski predstavniki razpravljali na srečanju v Dharmsali 17. novembra.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

priest
02. 11. 2008 18.17
Ne bi rekel,če bi danes Kitajska delovala,vsaj tako kot v cesarskih dinastijah,kjer so spoštovali njihov narod in se borili proti Mongolom.Za silo so se rešili komunističnega imperija,ki je deloval okupatorsko in neenakopravno glede manjšin.V prikritosti so pobijali celo tibetance na Himalajskih prelazih,katere je posnel z velikodušnim zavedanjem v pravičnost,naš Pavle Kozjek.Tudi Tajvanci so na stalnem pritisku,pa še srečno da so na otoku.
dolejo
02. 11. 2008 16.15
V Sloveniji imajo vlogo Tibetancev tisti, ki ne verjamejo levemu trojčku. Vsaj tako je zatrjeval Golobič. In Bebelerjeva, In miheljak, in premnogi na teh forumih.
Lopahin
02. 11. 2008 14.20
se strinjam. sam: kaj je bilo potrebno kitajcem to storiti. če ne marajo tibetancev še ne pomeni da jih morajo pobiti za to- oz. jih zanemarjati
Uroš Palhartinger
02. 11. 2008 14.15
Cena pacifizma...