Tujina

Smrtna obsodba za teroriste

Kuvajt, 27. 12. 2005 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V Kuvajtu so šest skrajnežev, ki naj bi bili povezani s teroristično mrežo Al Kaida, obsodili na smrt.

Kuvajtsko sodišče je šest skrajnežev zaradi članstva v teroristični organizaciji, sodelovanja pri uboju kuvajtskih policistov in načrtovanja napadov na zahodne sile obsodilo na smrt.

Med 37 osumljenci je 25 Kuvajtčanov, dva Jordanca, Saudijec, Somalijec, Avstralec in sedem Arabcev. Pri izreku sodbe ni bil prisoten nobeden od njih, deset jih je še na begu.

Šesterici so sodili skupaj s še 31 osumljenci, ki naj bi delovali v skrajni skupini Brigade levi polotoka, povezani z Bin Ladnovo teroristično mrežo Al Kaida. Prijeli so jih med januarskimi spopadi s skrajneži, v katerih je umrlo trinajst ljudi, med njimi štirje policisti, na njihovih domovih pa so odkrili tudi bombe in kemične snovi, ki jih je mogoče uporabiti za izdelavo eksploziva.

Še enega člana skupine so obsodili na dosmrtno ječo, 22 pa na zaporne kazni od štirih mesecev do 15 let. Sedem obtoženih so oprostili, medtem ko vdovi vodje skupine, ki se v tujini zdravi za rakom, sodbe še niso izrekli.

Januarja so Kuvajt pretresali spopadi med pripadniki varnostnih sil in člani skrajnih skupin
Januarja so Kuvajt pretresali spopadi med pripadniki varnostnih sil in člani skrajnih skupin FOTO: Reuters

Tožilstvo je sicer za kar 20 obtožencev zahtevalo smrtno kazen, ker naj bi pozivali k napadom na javne zgradbe ter k uboju pripadnikov kuvajtskih varnostnih sil in ljudi iz prijateljskih držav. Sklupina se je namreč borila za izgon ameriških sil iz Kuvajta, kjer ima Pentagon nastanjenih kar 30 tisoč vojakov.

Policija je tudi trdila, da so nekateri med njimi priznali, da so nameravali oditi v Irak in tam izvesti samomorilske napade na ameriške sile. Prav to je poskušala izkoristiti obramba. Trdili so, da je šesterica, ki jo čaka smrtna kazen, tja nameravala oditi zaradi "zločinov, ki so jih Američani zagrešili nad Iračani", zato je prosila, naj bo sodišče do njih prizanesljivo. Vendar pa sodišče tega ni upoštevalo in jim je “zaradi skrajnih verskih prepričanj, uboja nedolžnih in teroriziranja države prisodilo najvišjo možno kazen”.

SORODNI ČLANKI