Tujina

Smrtna kazen za nekdanja ministra

Bagdad, 26. 10. 2010 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iraško sodišče je nekdanjega zunanjega ministra v vladi Sadama Huseina obsodilo na smrt. Smrt z obešenjem pa čaka tudi nekdanjega notranjega ministra in Sadamovega osebnega tajnika.

Tarika Aziza čakajo vislice.
Tarika Aziza čakajo vislice. FOTO: Reuters

Iraško vrhovno sodišče je nekdanjega zunanjega ministra in namestnika premierja Tarika Aziza danes obsodilo na smrt z obešenjem. Aziz, ki je sicer v tujini dolga leta veljal za "prijazen obraz" režima nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina, je bil pred tem že obsojen na več let zapora.

Smrt z obešenjem si je Aziz "prislužil" s svojo vlogo pri pregonu in likvidaciji šiitskih verskih strank, med njimi stranke Al Dava sedanjega iraškega premierja Nurija al Malikija. Skupaj z njim sta bila na smrt obsojena še dva nekdanja tesna Sadamova sodelavca – njegov notranji minister Sadun Šaker in osebni tajnik Abid Hamud.

74-letni Aziz je bil lani obsojen na 15 let zapora zaradi usmrtitve 42 veletrgovcev leta 1992 in ločeno še na sedem let zapora zaradi svoje vloge pri izgonu Kurdov s severa Iraka. Na sojenju zaradi brutalnega zatrtja upora večinskih šiitov leta 1991 je bil medtem spoznan za nedolžnega. Na sodišču se je vedno izrekel za nedolžnega.

Aziz, ki odlično govori angleško, je položaj zunanjega ministra zasedel leta 1983, leta 1991 pa je postal namestnik premierja. Bil je najvišji krščanski politik Sadamovega režima. Aprila 2003 se je ob invaziji na Irak sam predal ameriškim silam. Je slabega zdravja in je v zaporu januarja doživel kap.

Azizov sin Zijad je v odzivu na današnjo obsodbo vztrajal, da je njegov oče nedolžen in da je razsodba "sramotna". Po njegovem mnenju razsodba dokazuje kredibilnost nedavnih razkritij na spletni strani WikiLeaks o delovanju iraške države v minulih letih. "Ta odločitev je bila dejanje maščevanja proti vsakemu in vsemu, kar je povezano s preteklostjo," je prepričan Zijad Aziz.

Wikileaks je konec tedna objavila okoli 400.000 večinoma zaupnih ameriških vojaških dokumentov o vojni v Iraku, ki med drugim razkrivajo nove podrobnosti o številu ubitih Iračanov in zlorabah ujetnikov. Dokumenti med drugim navajajo primere številnih zlorab s strani iraških sil in policije ter nakazujejo, da so ameriške sile iraškim dopuščale, da mučijo vojne ujetnike. Z "morilskimi vodi" naj bi bil povezan tudi sam premier al Maliki.
 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
26. 10. 2010 21.02
Med Evfratom in Tigrisom je zibelka civilizacije, kamor so ji njeni civilizirani potomci danes prinesli krsto. Kako bedno so bili opustošeni in pokradeni muzeji z neprecenljivimi predmeti. Nacizem je v II. svetovni vojni tudi po Evropi ropal umetnine itn. Zahod se je demokratično odločil, da demokratično zmeče svoje vojaške arzenale na ta del sveta. Afganistan je leglo proizvajalcev "prepovedanih" restlin, zato je treba tam poslati vojsko domala polovice zahoda. V Kolumbijo pa Američani pošiljajo DEO in sofinancirajo Kolumbijsko vlado v boju proti narko-kartelom. Naše vojake namesto v Afganistan, naj jih raje razporedijo okoli Ljubljane, saj ta narod ima dovolj zdrah, lopovščine, sprenevedanja ozkega kroga dvonožnikov z politiko podkrepljenih samoimenovanih borcev proti rdečemu terorju.
mjolnir
26. 10. 2010 20.58
Nimam nič proti smrtni kazni nasploh, sam ta sojenja v Irakju so vse bol absurdna! Gre za pravo politično obračunavanje!
zbodljaj
26. 10. 2010 18.44
Najboljši iraški oblastniki vseh časov na vislicah. Žalostno... Vso srečo, Tariq
bigich
26. 10. 2010 18.17
Hmmm nevernik je preganjal, ubijal nevernike ... cuden tic je tale tariq
martyn
26. 10. 2010 17.52
dober naslov ampak za napačno državo !
janez6bbb
26. 10. 2010 15.41
nosferatu se podpišem. če ne drugega je imelo prej več ljudi kruh kot ga ima danes, in vse zato da bodo velike ameriške koorporacije dobro zaslužile ne glede na trupla, ki jih bodo pustili za seboj, tako ali tako je elita mnenja da je svet prenaseljen, zakaj bi se potem kdo obremenjeval z nekaj mrtvimi reveži na drugm koncu planet, še za svoje se ne-11/9 kot dokaz.
extradeluxe
26. 10. 2010 15.35
pa kako vam zdej to ni všeč, a ne vzpodbujate vsak dan ljudstva k nasilju proti današnji oblasti politični in gospodarski. Ovce sploh ne veste kaj bi, sam tečete od ene strani ograje k drugi..hop hop hop...
nosferatu
26. 10. 2010 15.03
Sramota civilizaciji. Kaj rodi nasilje? Še več nasilja! Kaj je sledilo obešanju Saddama Husseina? Popoln kaos in razsul nekdaj zelo napredne in urejene države. Da, bila je vodena z železno roko, ampak VSAJ DELOVALO JE VSE! Kaj imajo pa danes? In kaj bodo dosegli z obešanjem treh starcev, enega izmed njih z možgansko kapjo? FUL FRAJERJI, ni kaj. FUJ!
Chilly_Willy
26. 10. 2010 14.53
Tale Tarik je pa čisti Edvard Kardelj ...
istrialove
26. 10. 2010 14.39
farsa ! kljub sojenju so pokazali da so pristranski ter clani demokraticnega rezima !
Emil Farkaš
26. 10. 2010 14.20
ta obsodba na žalost ne bo izkoreninila nasilja v Iraku,ampak bo povzročila še več incdentov.