Tujina

Smrt zaradi vere?

Kabul/Vatikan, 26. 03. 2006 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

V primeru spreobrnjenega Afganistanca je bilo več napak. Tožilec hoče psihiatrično oceno obtoženca.

Glavni afganistanski sodnik v primeru Abdurja Rahmana, ki mu grozi smrtna kazen, ker se je iz islama spreobrnil v krščanstvo, je priznal, da so bile v procesu storjene številne napake. Zato je sodnik Ansarullah Mawlavizada primer vrnil tožilstvu. ''V primeru je bilo storjenih več tehničnih in pravnih napak, zato sem ga vrnil tožilstvu,'' je povedal. Tožilec Zemrai pa je nato sporočil, da bodo Rahmana pregledali psihiatri, ki bodo ocenili njegovo psihično zdravje.

Sodnik Ansarullah Mawlavizada drži Biblijo, ki je bila v lasti obtoženca Abdurja Rahmana.
Sodnik Ansarullah Mawlavizada drži Biblijo, ki je bila v lasti obtoženca Abdurja Rahmana. FOTO: Reuters
Sodni proces zoper 40-letnemu Abdurju Rahmanu lahko povzroči spor med Afganistanom ter ZDA in drugimi zahodnimi državami.

Abdula Rahmana mora doleteti smrtna kazen, so pred tem poudarili visoki islamski kleriki in afganistansko vlado pozvali, naj se ne ukloni pritiskom Zahoda. Če bo vlada Rahmana slučajno izpustila živega, bomo ljudi nahujskali, naj ga razčetverijo, so še zagrozili visoki verski predstavniki v Afganistanu.

Pripravljen umreti za krščanstvo

Rahman, ki je trenutno v priporu, pa je povedal, da je pripravljen umreti za krščanstvo. ''Nočem umreti. Vendar če bo Bog odločil, sem se pripravljen soočiti s posledicami,'' je dejal. Papež Benedikt XVI. je medtem med nedeljsko mašo na Trgu Svetega Petra pridigal o svobodi veroizpovedi in izrazil solidarnost z vsemi kristjani, ki jih preganjajo zaradi njihove vere in živijo v državah brez verske svobode. Dejal je, da je cerkev "blizu vsem kristjanom, ki so zaradi svoje vere izpostavljeni pregonom ... vključno z žrtvovanjem tistih, ki so jih zaradi vere ubili".

"Moje misli so namenjene predvsem skupnostim, ki živijo v državah brez verske svobode ali v državah, kjer verska svoboda obstaja zgolj na papirju in je podvržena številnim omejitvam." Benedikt je vse mučenike "toplo spodbudil, naj ohranijo potrpljenje in ljubezen do Jezusa" in izrazil "globoko solidarnost v imenu celotne cerkve".

Rahmana so aretirali pred približno dvema tednoma, ko so ga njegovi starši po družinskem prepiru prijavili oblastem.

Vatikan je sicer sporočil, da je papež posredoval in v pismu pozval afganistanskega predsednika Hamida Karzaja, naj Rahmana pomilosti. Vatikanski tiskovni predstavnik Joaqin Navarro-Valls je dejal, da je državni sekretar kardinal Angelo Sodano v papeževem imenu napisal pismo, ki so ga spodbudili "globoko sočutje, vera v dostojanstvo človeškega življenja in v spoštovanje svobode vesti in veroizpovedi".

Predsednik Karzaj je pod močnim pritiskom zahodnih vlad zaradi primera 41-letnega Abdula Rahmana, ki ga zaradi spreobrnitve v krščanstvo čaka smrtna kazen. Neimenovan visok predstavnik afganistanske vlade je sicer dejal, da je Karzaj osebno posredoval in se posvetuje z različnimi vladnimi organi, kako bi čim prej mirno razrešil zadevo. Tako obstaja "velika verjetnost", da bodo Rahmana osvobodili že danes, je še dodal isti vir.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssg
26. 03. 2006 17.08
Pa teli so bolani!