Tujina

Smrt za medicinske sestre

Tripoli, 19. 12. 2006 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi okužbe 400 otrok z virusom HIV so v Libiji obsodili pet medicinskih sester in palestinskega zdravnika.

Zaprte bolgarske medicinske sestre in palestinski zdravnik
Zaprte bolgarske medicinske sestre in palestinski zdravnik FOTO: Reuters

Libijsko sodišče je obsodilo pet bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika na smrt zaradi namerne okužbe 400 libijskih otrok z virusom HIV.

Bolgarski zunanji minister Ivailo Kalfin je izrazil razočaranje nad odločitvijo sodišča, bolgarski parlament pa je pozval mednarodno skupnost, naj ukrepa in pritisne na Libijo, da osvobodi medicinske sestre. "Kategorično zavračamo smrtno kazen," je po razglasitvi obsodbe dejal predsednik bolgarskega parlamenta Georgi Pirinski.

Svet Evrope je izrazil ostro nasprotovanje današnji odločitvi libijskega sodišča. Razsodbo so ostro kritizirali in označili za nesprejemljivo tudi bolgarsko ministrstvo za zunanje zadeve, Amnesty International, Svetovno zdravniško združenje (WMA) in Mednarodni svet medicinskih sester (ICN).

Razočaranje in pretresenost nad odločitvijo sodišča je izrazil tudi evropski komisar Franco Frattini. Izrazil je upanje, da bodo "libijske oblasti ponovno pretehtale to odločitev", ki je po njegovih besedah "prepreka pri sodelovanju z EU".

Svojci okuženih otrok so medtem navdušeno pozdravili izrek sodbe. Pred sodiščem se je zbralo več kot 50 staršev okuženih otrok, ki so nosili transparente z napisi "smrt za morilce otrok" in "HIV made in Bulgaria".

Deček, okužen z virusom HIV, v libijski bolnišnici
Deček, okužen z virusom HIV, v libijski bolnišnici FOTO: Reuters

Šesterica je bila že maja leta 2004 obsojena na smrtno kazen, vendar je vrhovno sodišče razsodbo razveljavilo. Tožilci so se strinjali z obrambo, da je bilo pri aretaciji in zaslišanju obsojenih nekaj proceduralnih nepravilnosti, sodišče pa je po pritisku mednarodne skupnosti odredilo novo sojenje, ki se je začelo maja letos. Obsojeni so bili, da so 426 libijskih otrok v bolnišnici v Bengaziju namerno okužili z virusom HIV. 51 okuženih otrok je medtem že umrlo.

Zdravstveni delavci, ki so zaprti že od leta 1999, so ves čas vztrajali pri nedolžnosti in pri tem, da so jim priznanje izsilili z mučenji, človekoljubne in druge organizacije pa so Libijo obtožile, da je obtožbo skovala, da bi prikrila slabe higienske razmere v bolnišnicah, ki so privedle do okužbe otrok.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
11. 07. 2007 20.45
Na ta način bo Libija lepo izseljevala Evropo, domačinom pa prikazovala evropsko pomoč v čisto drugi luči. Dobra taktika Gadafija, ki je s svojo politiko pripeljal libijsko gospodarstvo na rob propada. Zadnj čas za njega, da bo svojemu ljudstvu pokazal, kdo je "kriv" za njihovo siromaštvo.
victoriosus
19. 12. 2006 23.10
Primitivci. Na bruhanje mi gre, prikrivajo lastne svinjarije tako, da mučijo in izsiljujejo, potem pa še smrtna kazen. Kako se vidi, da so eni neandertalci! Ogabno...
limonca4
19. 12. 2006 12.11
Res je, da je dobrota sirota. Tudi jaz mislim, da je Libija skovala obtožbo, da bi prikrila slabe higienske razmere.
janezek123@gmail.com
19. 12. 2006 11.51
Dobrota je sirota.