Tujina

Slovo po štirih desetletjih

Pariz, 11. 03. 2007 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tisa Stergel
Komentarji
1

Jacques Chirac se je odločil, da se po dvanajstih letih na čelu Francije ne bo več potegoval za predsedniški mandat.

74-letni Chirac se bo po štirih desetletjih umaknil iz politike
74-letni Chirac se bo po štirih desetletjih umaknil iz politike FOTO: POP TV

Za 74-letnega Jacquesa Chiraca je bil Bruseljski vrh evropskih voditeljev zadnje formalno srečanje, ki se ga je udeležil kot predsednik. Dvakratni premier, potem pa še dvakratni vodja države je nedvomno pustil neizbrisen pečat tako v svoji domovini kot na mednarodni politični sceni. Čeprav so mu kritiki velikokrat očitali, da je politični kameleon, bo vedno ostal zvest povezovanju evropskih držav. "Evropa je bila sijajna pustolovščina. A ni bilo vedno lahko," je dejal.

Francoski predsednik Chirac na referendumu o evropski ustavi
Francoski predsednik Chirac na referendumu o evropski ustavi FOTO: Reuters

Chirac priznava, da so mu bili tradicionalni Francozi, globoko navezani na lastno domovino in kulturo, na evropskih tleh trn v peti. Tako je leta 2005 doživel poraz, ki ga še danes obžaluje: padec referenduma o Evropski ustavi. "Lahko mi je žal, da nemara nisem naredil vsega, kar bi moral, da bi se izognil temu, kar je bilo slabo tako za Evropo kot za Francijo," pravi danes.

Od francoskega ne je Chirac v javnosti postajal vse bolj nepriljubljen, zato nihče več ne dvomi o njegovem odhodu iz politike. Dober mesec pred volitvami se tako analitiki sprašujejo, koga bo legendarni vodja francoske desnice podprl v boju za svojega naslednika.

Po predvolilnih raziskavah sicer še vedno najbolje kaže socialistki Segolene Royal, ki bi jo podprlo 23 odstotkov volivcev, in sedanjemu notranjemu ministru Nicolasu Sarkozyju, ki bi mu glas v prvem krogu namenilo 28 odstotkov Francozov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojan1@mail386.com
11. 03. 2007 21.49
mislim,da je svetovna faca in ve kdaj je potrebno iztopiti... preostanek življenja pa z manj skrbmi preživi in še kakšno kjigo izgotovi...