Tujina

Slovo od Trajkovskega

Skopje, 04. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Makedonci so se v parlamentu poslovili od predsednika Trajkovskega, ki ga bodo v petek pokopali v Skopju.

Žalovanje za makedonskim predsednikom (Foto: Reuters)
Žalovanje za makedonskim predsednikom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V Makedoniji so danes pokopali osem članov makedonske vladne delegacije, ki so pred tednom dni umrli v še nepojasnjeni letalski nesreči južno od Mostarja. Pogreb predsednika Borisa Trajkovskega bo jutri, udeležilo pa naj bi se ga 65 delegacij iz 47 držav, tudi slovenska. Pogrebne slovesnosti se bo med številnimi tujimi predstavniki udeležil tudi generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer, predsednik Evropske komisije Romano Prodi pa bo imel govor.

Še vedno nejasne okoliščine nesreče

Med pogrebom bodo v makedonski prestolnici poostrili varnostne ukrepe. Za varnost bo skrbelo 2000 policistov.

Vodja posebne komisije za preiskavo tragične nesreče, državni tožilec v BiH Vaso Marinković, je zanikal navedbe mednarodnih stabilizacijskih sil v BiH (SFOR), da so bosanski preiskovalci v zvezi z nesrečo izprašali francoske kontrolorje poletov. "Nihče iz naše komisije se ni pogovarjal z njimi. Ne vem, s kom so govorili, a z nami zagotovo ne," je v izjavi medijem v BiH povedal Marinković.

Televizija Federacije BiH je sicer včeraj poročala, da so bili pripadniki stabilizacijskih sil v BiH (SFOR) neposredno po nesreči makedonskega vladnega letala, v kateri je umrl Trajkovski, na območju, kjer je strmoglavilo letalo, a so preiskovalce iz BiH in novinarje preusmerili na kraj kakih 15 kilometrov od mesta nesreče.

Trajkovskega bodo pokopali jutri (Foto: Reuters)
Trajkovskega bodo pokopali jutri (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Televizija se sklicuje na izjave prebivalcev bližnje vasi Rotimlje, ki trdijo, da so 26. februarja okoli 9. ure blizu kraja, kjer je pol ure prej strmoglavilo letalo, videli vozila sil SFOR. Če se bodo navedbe vaščanov izkazale za resnične, bi to lahko pomagalo razjasniti okoliščine nesreče.

Sile SFOR so se danes odzvale na poročanje televizije Federacije BiH. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik SFOR Dave Sullivan, so pripadniki SFOR policiji in ostalim preprečili dostop do kraja nesreče "iz varnostnih razlogov, ker je območje, kjer je strmoglavilo letalo, onesnaženo z minami".

Črni skrinjici letala, ki bi lahko pomagali pojasniti nesrečo letala, so medtem poslali na analizo v Nemčijo. Skrinjici je v Nemčijo odnesla skupina strokovnjakov, sestavljena iz predstavnikov BiH, Makedonije in ZDA, ki bo v državi ostala, dokler ne bodo znani rezultati analiz.