Tujina

Slovenščina v malem?

Celovec, 18. 02. 2007 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haider predlaga, da bi manjše dodatne tablice s slovenskim imenom kraja vključili v veliko enojezično tablo.

Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je napovedal novo uredbo, s katero bi se izognili postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel. Manjše dodatne tablice s slovenskim imenom kraja, ki jih je Haider dal pripeti pod enojezične table in ki jih je avstrijsko ustavno sodišče razveljavilo konec lanskega decembra, naj bi v prihodnje vključili neposredno v veliko enojezično tablo, je dejal koroški deželni glavar.

Haider se je spomnil novega predloga glede dvojezičnih tabel.
Haider se je spomnil novega predloga glede dvojezičnih tabel. FOTO: Reuters
Haider je vnovič podkrepil zahtevo po ugotavljanju števila pripadnikov slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. To naj bi "po možnosti" potekalo z imenskim navajanjem pripadnikov slovenske narodne skupnosti.

Haider je majhne dodatne tablice s slovenskim imenom kraja dal pod enojezične krajevne table v Pliberku in Drveši vasi, ki bi morale sicer v skladu z odločbo avstrijskega ustavnega sodišča biti dvojezične, prvič pripeti avgusta lani. Tedaj je deželni glavar obenem napovedal, da naj bi v prihodnje zamenjali vse obstoječe dvojezične krajevne table na avstrijskem Koroškem z zgolj enojezičnimi, ki bi jim pripeli manjše tablice s slovenskim imenom kraja. Dejansko je Haider dal novembra odstraniti in zamenjati dvojezično tablo v Žvabeku, ki jo je leto in pol poprej dal postaviti skupaj s tedanjim avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom.

Avstrijsko ustavno sodišče pa je 28. decembra lani odločilo, da je Haiderjeva različica z dodatnimi tablicami pod enojezično krajevno tablo protizakonita. Haider sedaj trdi, da ustavno sodišče ni razveljavilo celotne lanske uredbe za dodatne tablice, temveč le pojem "dodatna tabla". Po njegovem sedaj ne bi smelo biti težav, če dodatno tablico pripnejo na enojezično krajevno tablo, s čimer naj bi izpolnili zakonske obveznosti. "Menim, da je to pametna pot, saj je prebivalstvo dodatno tablico pravzaprav zelo dobro sprejelo," je glede tega prepričan deželni glavar avstrijske Koroške.

Bivši ustavni sodnik: Gre za diskriminacijo

Po oceni bivšega predsednika avstrijskega ustavnega sodišča Ludwiga Adamovicha pa bi ta različica spet pomenila diskriminacijo. Kot je pojasnil, je "očitni smisel" zaščitnih določil 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP), da zaščiti enakopravnost obeh jezikov. "Če pa se pri tem uporabijo različne velikosti pisav, potem to ni tako," je opozoril Adamovich.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
19. 02. 2007 08.16
Slovenec se ni bil nikdar vstrajn, pa tud ne bo. V politiki znamo samo kimat. Kolko nas ne bodo sosedje poklacl, nas bo pa EU s svojimi zakoni.
goso
19. 02. 2007 01.26
Treba je vztrajati , ne pa pobegniti...
ivanz
18. 02. 2007 22.56
kakšen zanimiv odnos. saj bodo izumrli. glavno, da smo v EU, koga briga manjšina, saj jo zatirajo na demokratičen in evropski način!
Krbo?
18. 02. 2007 21.59
Avstrijci niso nic kaj boljsi od Hrvatov! Samo to kaj se je dogajalo v Avstriji je bilo 1921. Danes se gre le se za manjsino ki bo itak prej ali slej izumrla. Z Hrvati pa se mamo zej dovolj upravka, in moramo gledati da se nam nebo tak zgodilo kot se nam je z Avstrijo.
neti
18. 02. 2007 21.27
ne čakamo vabilo na opernball!
Rijad Proši?
18. 02. 2007 20.33
Se mi zdi, da je folk nekam skop z komentarji, ko je Austrija v igri, se mi zdi, da bi pa Hrvate raztrgal. Hehe verjetno se folk boji , da na Dunaju ne bi več službe dobili.
trstenjak
18. 02. 2007 20.12
haiderja lopata, to je lepi par...
Krbo?
18. 02. 2007 20.04
Koroska je za nas izgubljena... :(