Tujina

Slovenija blokira Hrvaško?

Zagreb, 04. 02. 2008 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaški premier Sanader je dejal, da pogajanja o vstopu Hrvaške v EU niso ustavljena, ovira jih le ena članica EU.

Hrvaška pogajanja z EU uradno niso ustavljena, neuradno pa obstaja blokada, ki se vleče iz leta 2006 v nekaterih poglavjih in ki jo izvaja ena izmed držav EU, je danes dejal hrvaški premier Ivo Sanader, ki sicer ni omenil imena države, je pa omenil, da je v ozadju predvsem vprašanje hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC). Iz njegovih besed je razvidno, da bi ta država lahko bila Slovenija.

Ivo Sanader: 'Hrvaška na dobri poti proti EU.'
Ivo Sanader: 'Hrvaška na dobri poti proti EU.' FOTO: Reuters

Sanader je izjavil, da obstaja rešitev za problem, ki ga je z EU, Italijo in Slovenijo izzvala uveljavitev hrvaške ERC tudi za članice EU od začetka leta. Sicer pa vnovično ni hotel povedati kakšne rešitve bo predlagala Hrvaška. "Rešitve so v pogovorih in dogovorih. Ob zadrževanju ERC in izvajanju ERC obstajajo rešitve za problem, ki je izzval nezadovoljstvo tako Italije kot Slovenije," je še povedal Sanader pred današnjo sejo predsedstva njegove Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ).

Sanader: Hrvaška je na poti v EU

Predsednik hrvaške vlade pa je pozdravil tudi ponovno izvolitev srbskega predsednika Borisa Tadića v nedeljo ter izpostavil, da ga ni strah možnosti, da bo Hrvaška vstopila v EU v paketu s Srbijo.

Sanader je dodal, da je Hrvaška na dobri poti proti EU. Ponovil je, da bo Zagreb storil vse za uspešno sklenitev pogajanj za vstop v unijo ter da ne bo dajal povoda za kakršno koli blokado pogajanj.

Glavni hrvaški pogajalec z EU Vladimir Drobnjak je izjavil, da slika pogajanj ni ne rožnata ne črna, ter da imajo pogajalci še veliko dela. "Vsekakor, stanje glede ERC se odraža na ritmu pogajanj in ne bi bilo korektno povedati, da se ne odraža, ker omenjeno stanje zahteva svoje. Sicer pa je dovolj prostora za pospešeno delo in nameravamo ga maksimalno izkoristiti, ne samo skozi kakovost pogajanj, ampak tudi s potrditvijo hrvaške verodostojnosti," je povedal Drobnjak.

Sanader je še poudaril, da bo Hrvaška v peti prestavi nadaljevala približevanje uniji ter da je od vseh ministrov zahteval izvajanje nujno potrebnih reform, posebej v pravosodju. Zanikal je ugibanja o zamenjavi pravosodne ministrice Ane Lovrin zaradi zastojev v pravosodni reformi in hkrati v pogajanj o tem področju z EU.

Hrvaška pojasnjuje situacijo glede ERC

Zagreb je v minulih dneh državam članicam EU posredoval dokument, t. i. non-paper, v katerem je skušal pojasniti situacijo glede hrvaške ERC in kronologijo dogajanja v zvezi s tem v zadnjih letih. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali, da dokumenta zaenkrat niso prejeli.

Kot ob sklicevanju na neimenovani diplomatski vir piše Večernji list, je Zagreb v t. i. non-paperju podal 'osnovno argumentacijo' glede ERC, pri čemer pa ni niti predlagal kakršne koli rešitve spora niti potrdil, da se ERC za članice unije ne uveljavlja.

V diplomaciji se izraz non-paper uporablja za neuradni delovni dokument, ki ga diplomat neke države izroči predstavnikom druge države ali mednarodne organizacije. Običajno je napisan na papirju, ki nima uradne pisemske glave ter je brez žiga ali podpisa.

Kot še piše, naj bi bili odnosi med Zagrebom in Ljubljano sedaj znova v fazi tihe diplomacije. Izključeno naj tudi ne bi bilo, da hrvaška vlada po tihem računa, da Bruselj vendarle ne bo dopustil popolne destabilizacije Hrvaške, glede na njeno vlogo v regiji.

Taktika Zagreba je krizo glede ERC reševati čim bolj diskretno in se tako tudi izogniti kompromitiranju na domačih tleh. Poleg tega naj bi hrvaška vlada trenutno hitela s pripravami na pospešena pristopna pogajanja z EU, do katerih naj bi prišlo v drugi polovici 2008, ko bo krmilo unije prevzela Francija.

Bo ERC odnesel Lovrinovo?

Hrvaška pravosodna ministrica Ana Lovrin je deležna vse večjih očitkov, naj zapusti položaj, potem ko so se mediji razpisali, da pristojni organi nimajo pravice kaznovati ribičev, ki bi kršili določila ekološko-ribolovne cone. Ministrica vse očitke zavrača. Kot je povedala za hrvaško nacionalno televizijo, ima policija vsa pooblastila, da kršitelje kaznuje, zato nima namena odstopiti. Po mnenju nekaterih strokovnjakov bi namreč morali najprej spremeniti zakon o prekrških, kar pa pristojni niso storili.

Hrvaška policija lahko tako slovenske kot italijanske ribiče kaznuje za krivolov v ERC, sporočajo s hrvaškega zunanjega ministrstva.
Hrvaška policija lahko tako slovenske kot italijanske ribiče kaznuje za krivolov v ERC, sporočajo s hrvaškega zunanjega ministrstva. FOTO: Jani Dolinšek

Lovrinova je v nedeljo zanikala poročanje Jutarnjega lista glede izvajanja določil o zaščitni ekološko-ribolovni coni (ERC) v Jadranu tudi za članice Evropske unije. Zagrebški časnik je namreč poročal, da hrvaška policija zaradi ribolova v ERC ne more kaznovati slovenskih in italijanskih ribičev, ker je potrebno uskladiti zakon o prekrških z zakonodajo glede ERC.

Slovenski ribiški barki Riba I in Riba II sta danes pluli v hrvaških teritorialnih vodah. Z mrežami so zapluli čez navidezno sredinsko črto v Piranskem zalivu, policistov pa tokrat ni bilo.

Lovrinova pa je izjavila, da hrvaška policija lahko na podlagi pomorskega zakonika kaznuje krivolov v ERC. "Zakonik eksplicitno določa, da imajo pristojni hrvaški organi pravico in dolžnost ukrepati v smislu zaščite in izkoriščanja naravnih bogastev na tem območju. Sam ERC ni ozemlje Hrvaške. Sicer pa ima v skladu s konvencijo o pomorskem pravu, na temelju katere je sprejet tudi kot poseben zakon - pomorski zakonik, Hrvaška suverene pravice glede izkoriščanja in varstva naravnih bogastev na tem območju," je dejala Lovrinova. Dodala je, da pomorski zakonik predvideva tudi prekrške, ki jih je v območju ERC možno storiti.

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Insignia90
18. 12. 2008 20.05
bojkotirat hrvaške izdelke in dopust na hrvaškem pa bomo vidli kdo je od koga bolj odvisen !!!!
Insignia90
18. 12. 2008 20.03
hrvaška ima imperialno lakomnost enako kot jo je imela takrat ko je temeljila na ustaštvu v 2. svetovni vojni ko je pobila veliko slovenskih državljanov !!!! naj živi Slovenija smrt ustašizmu !
Buena Vita
06. 02. 2008 19.48
hohohoho--TAKO SMO MAJHNI TAKO SMO NEPOMEMBNI--GAGAGAGA--V EVROPI SMO PA -----EJ--V EVROPI SMO PA LE -HEJ BALKANCI V V V V V EVROPI EVROPI EVROPI SMO SMO SMO SMO PRVI PRVI PRVI PRVI
exim@t-2.net
05. 02. 2008 13.03
politik70: niti enkrat samkrat se ni zgodilo, da ne bi vpletel politike in vlade v tvoj blog. Pri meni si dosegel zadnji štadij: smiljenje in pomilovanje. Niti nagec ti ne bom več rekel, ker si čisto zblojen. Bogi si!
carpe.diem@masicom.net
05. 02. 2008 08.41
Politik70, to, kako se bodo odločali in dokončno odločili politiki obeh strani, bo dolgoročno vplivalo tudi na nas "navadne smrtnike" in državljane RS in Hrvaške. Normalno je, da se razburjamo, saj Hrvaška ima toliko morja, da bo jih počasi po dolgem in počez zalilo, pa še naše bi radi. Glede njih še kako velja rek "več imaš, več bi imel"!
politik70
05. 02. 2008 08.23
carpe.diem Vse lepo in pravilno napisano! Samo dejstvo je spuščeno! Imamo nesposobno gnilo vlado ,ki se ne zna postaviti po robu Hrvaški politiki! V igri je prepucavanje politikov ne navadnih ljudi! Ti to mar ni jasno? Obe plati zgodbe treba pogledat se ti ne zdi? No pa se bo usulo...
carpe.diem@masicom.net
05. 02. 2008 08.20
Če kdo ovira, ovirajo Hrvati sami sebe pri poti v EU. Nobenega dogovora se ne držijo, vse, kar rečejo oz. obljubijo, je to zmeraj s figo v žepu misleč, da bodo že po svoje naredili in prikrojili situacijo sebi v prid. Me zanima, kdaj boste nekateri uvideli, kakšni so Hrvati?! Tudi, če jim nosite denar z dopustovanjem pri njih, bodo morda nekateri celo prijazni, dokler boste tam, čim pa boste obrnili hrbet, pa bodo imeli čez Slovence povedati le slabe stvari. Hinavski so in hinavcev jaz ne prebavljam, pa če je Nemec, Slovenec, Srb, Italijan, Hrvat ali zaradi mene rom. Če je zahrbten, kot so Hrvati v odnosu do Slovenije, potem jaz takega naroda nikoli ne bom spoštoval. Da ne omenjam niti tega, koliko škode nam je Hrvaška naredila pri težko pridobljenem ugledu v EU. Blatijo nas vsepovsod, za vsak njihov neuspeh je po njihovem mišljenju kriva Slovenija. Prav dobrodošlo bi bilo, da bi se Hrvati končno spomnili, da bi začeli napake iskati najprej pri sebi, pa šele potem pri drugih! Najprej naj pometejo pred lastnim pragom in naj nehajo hlastati po našem ozemlju in morju.
politik70
05. 02. 2008 08.12
Podpreti Rupla? Ne niti v sanjah! Slovenci vemo v čemu je stvar! Lahko stopimo skupaj se upremo Hrvatom naredimo zid bojkotiramo morje(čeprav ne vem čemu to če se politiki jebejo med sabo) Toda podpreti Rupla ne niti v sanjah! Zaplombirat in poslati na smetišče zgodovine!
exim@t-2.net
05. 02. 2008 08.07
Preje bodo Srbi v EU, kot Hrvati! Zelo prav jim je, dvoličnežem!
nofx-drugi?
05. 02. 2008 07.58
Dajmo Slovenci, podprimo v tem primeru Rupla!
Buena Vita
05. 02. 2008 00.15
za hrvate je jelinčič zakon---a rupel ,samo en njegov stavek --kratek seve-pa so totalno pobenavili-to da nam na vse načine segajo po ozemlju--drugega nak ne znajo ---zato pa------------pojdimo v sezoni na mejo malo zapret promet----pa bodo cvilili
bnam 2707
04. 02. 2008 22.09
Takoj,ko se je slovenski predsednik odpeljal v Ljubljano,že je šef vlade južne balkanske države napel mišice in s prstom pokazal na Ljubljano.češ,da je edina,ki blokira pogajanja za vstop HR v EU.Taka je torej politika hrvatarjev.Ko ti daje roko,te z druge strani klofta od zadaj!! Zelo zahrbtni so in napihnjeni pavi,ki mislijo,da se cel svet vrti okoli njih.Vsi,ki so kritizirali Rupla,keri je končno po dvajsetih letih nekaj konkretnega naredil v zvezi z sporom HR-Slovenija,bi se morali zamisliti nad takim ravnanjem.Ve se in to za vse čase,da se oni z Balkana nikoli ne bodo držali nobenih pravil in dogovorov.Prav nikoli!!! Oni niso zaupanja vredni in slovenija bi morala biti odločna in nepopustljiva pri svojih zahtevah! V čem je hrvaška politika boljša od slovenske? V hinavščini in podtikanju,laganju in slepljenju svoje volilne baze,prav tako pa tudi diplomatov EU.Seveda jim Slovenija prav pride,ker tako prikrivajo svojo nesposobnost pri zapiranju pristopnih poglabij za vstop v EU!.Verjetno se do Rima ne bodo tako obnašali.Tja bodo prišli z snetim klobukom v copatih ,prav potiho bodo stopali po italijanskem diplomatskem parketu! Bo tudi za zahteve Italije kriva slovenija?
xzamiel@hotmail.com
04. 02. 2008 21.48
Bobycar: Ja, je to rekel. Rekel je tudi, da so goveda. S tem je pač mislil to (sklepam), da mu ni všeč, da ignorirajo dogovore in zgodovinske pravice SLO in še česa, hkrati pa mu je všeč, da vseeno vse delajo za svojo državo, torej Hrvaško. Se razume sedaj?
og_bobycar@hotmail.com
04. 02. 2008 19.59
XD kot prvo a ni Jelinčič reku.. ka je bil v Zagrebu da majo Hrvati dobro politiko sam da to škodi EU in Sloveniji...;p doki007 ;p wtf a morš nujn ene sovražne besede metat vn ?
slako
04. 02. 2008 19.17
pa kaj se usaja bebo .
Krbo?
04. 02. 2008 18.58
@cperdipeso9 : In kaj je tak posbebnega oz. drugače na zahodu? Ni več dosti razlike.. razen ceste in infrastrukturo majo veliko boljše urejeno, pa to tudi samo Nemčija.
doki007@email.si
04. 02. 2008 18.23
sej prov da blokira temu ustašu sanaderju ,....ki misli da je ne vem kaj ,....ta sanader misli da je glavni v celi evropi in da lahk počne kar hoče ,...! ,....!!!!!
neznan13@gmail.com
04. 02. 2008 16.12
"Račanovi fatalni napaki" pol lahko tudi mi rečemo "kardeljevi fatalni napaki" pa Mirno takoj nazaj!!!
Pygmalion
04. 02. 2008 16.10
Če bi odločala Slovenija, bi v EU vstopila Srbija pred Hrvaško. Če bi odločala katerakoli druga članica pa obratno. Zdaj pa za domačo nalogo naredite malo statistike in izračunajte, kdo bo vstopil prej...
neznan13@gmail.com
04. 02. 2008 16.00
Nintendo, EU je tudi priznala napako, da je prehitro spustila Bolgarijo in Romunijo v EU. poleg tega lahko EU prekine pretok vseh sredstev v te dve državi, kadar hoče, do določenega datuma (mislim da do okoli 2010).