Tujina

Sledijo nadaljni napadi?

Kolombo, 26. 03. 2007 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tamilski tigri so izvedli svoj prvi zračni napad. Tarča je bilo vojaško oporišče v bližini mednarodnega letališča.

Tamilski tigri so izvedli prvi zračni napad
Tamilski tigri so izvedli prvi zračni napad FOTO: Reuters

Uporniški Osvobodilni tigri tamilskega Eelama (LTTE) so danes izvedli svoj prvi zračni napad, tarča katerega je bilo vojaško oporišče Katunayake v bližini mednarodnega letališča severno od glavnega mesta Šrilanke Kolombo. Pri tem so umrli najmanj trije uslužbenci oporišča, 16 je bilo ranjenih, mednarodno letališče v bližini pa so morali začasno zapreti. Predstavniki tamilskih tigrov so medtem že opozorili pred nadaljnjimi napadi.

Tamilski tigri naj bi po sedaj znanih podatkih posedovali lahka letala in letališče v regiji Wanni na severu države, ki je pod njihovim nadzorom, vendar zračnih sil v dosedanjih napadih niso uporabljali. Po podatkih šrilanških vojaških sil je radar okoli 40 minut pred napadom na severu otoka zaznal neznano letalo, po besedah očividcev pa je bilo iz smeri oporišča slišati najmanj štiri eksplozije.

Tamilski tigri so se za neodvisno tamilsko državo na severu in vzhodu Šrilanke začeli boriti leta 1983, do sklenitve premirja pa je prišlo februarja 2002. Mirovna pogajanja so se s pomočjo posredovanja Norveške začela septembra 2002, zastala pa so aprila 2003, predvsem zaradi vztrajanja upornikov pri obsežni avtonomiji.

Kot je povedal predstavnik šrilanških zračnih sil, je letalo LTTE preletelo oporišče in spustilo nekaj razstrelilnih sredstev. Dodal je, da je nastala škoda "zanemarljiva", mednarodno letališče v bližini, ki so ga zaprli iz varnostnih razlogov, pa so po treh urah zaprli. Iz šrilanškega obrambnega ministrstva so medtem sporočili, da letala v oporišču niso bila poškodovana, do škode pa je prišlo na enem od tamkajšnjih oddelkov in na dveh helikopterjih.

Predstavniki tamilskih tigrov so medtem že posvarili, da bodo izvedli še več napadov potem, ko so v zadnjih dneh na severu in vzhodu Šrilanke potekali neprestani spopadi, zaradi katerih je moralo domove zapustiti več tisoč civilistov. Po besedah predstavnika LTTE Rasiaha Ilanthiriyana so poskušali z napadom omejiti sposobnosti šrilanških zračnih sil.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.