Tujina

Sledi melamina v Evropi

Seul/Haag, 04. 10. 2008 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sledi melamina, ki je na Kitajskem in drugje po svetu povzročil škandal, so odkrili tudi v kitajskih bonbonih na Nizozemskem.

Sledi melamina, ki je na Kitajskem in drugje po svetu povzročil pravi škandal, so odkrili tudi v kitajskih bonbonih znamke White Rabbit na Nizozemskem. Iz prodaja so jih pred tem že umaknili tudi v Avstraliji, Belgiji in Nemčiji.

Umik bonbonov White Rabbit s prodajnih polic, ki so bili na prodaj v kitajskih trgovinah, so v petek odredili nizozemski zdravstveni organi, ki so nekaj dni prej ukazali tudi umik piškotov znamke Koala.

Analize južnokorejskih oblasti so pokazale, da nekatere čokolade, ki so bile uvožene iz Nestlejeve tovarne na Kitajskem, vsebujejo melamin.
Analize južnokorejskih oblasti so pokazale, da nekatere čokolade, ki so bile uvožene iz Nestlejeve tovarne na Kitajskem, vsebujejo melamin. FOTO: Reuters

Na udaru tudi Mars in Nestle

Južnokorejske oblasti so medtem danes odredile umik čokoladnih bonbonov M&M in čokoladic Snickers Fun Size, ki jih proizvaja Mars, ter čokoladic Kit Kat, ki so bile uvožene iz Nestlejeve tovarne na Kitajskem. Kot so sporočili iz Marsa, so izdelke že umaknili, čeprav je bila vsebnost melamina v njih premajhna, da bi predstavljala zdravstveno tveganje.

Poročila o umiku novih izdelkov prihajajo tudi iz Osake na Japonskem, kjer so testi pokazali vsebnost melamina v izdelku Chocolate Pillows, ki ga uvažajo s Kitajske.

Zaradi vsebnosti kemikalije melamin v mleku v prahu, zaradi katere je doslej na Kitajskem zbolelo 53.000 otrok, štirje pa so umrli, je Evropska komisija prepovedala uvoz izdelkov, ki vsebujejo kitajsko mleko v prahu. Po svetu sicer narašča število držav, ki so ukinile uvoz kitajskih mlečnih izdelkov ali pa jih zaradi škandala umaknile iz prodaje.

Slovenija: Ni razlogov za strah

Na Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije so že potrdili, da so inšpekcije v četrtek pregledovale kitajske restavracije po Sloveniji. Rezultati pregleda 29 kitajskih restavracij in nekaj večjih trgovinskih centrov po vsej Sloveniji ter poostrenega nadzora na meji zaenkrat kažejo, da na slovenskem trgu dejansko nimamo nobenih živil, ki bi vsebovala mleko ali mlečne sestavine, proizvedene iz mleka kitajskega izvora, je poudarila Lučka Žabkar iz Zdravstvenega inšpektorata RS. Opozorila je, da ni razlogov za kakršen koli strah.

Inšpektorat potrošnike, ki bi naleteli na kakršno koli živilo, za katerega bi bil lahko podan sum na vsebnost mlečnih komponent iz Kitajske, poziva, da jih o tem obvestijo.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unikat.33
05. 10. 2008 07.43
Kolikor vem, so v naših trgovinah čokoladice Mars in Kit Kat ... pa naši vrli inšpektorji še vedno trdijo, da ni ...
Pluton239
04. 10. 2008 21.41
White Rabbit je naslov enga finga štiklca od Jefferson Airplane iz začetka 70-ih: \"One pill makes you larger, and one pill makes you small...\" Tableta melamina mogoče? Gremo vprašat Alice.
Tonček Balonček
04. 10. 2008 18.16
Ja oni si v primeru zastrupitve pomagajo s tradicionalno kitajsko medicino in energijo jig! V skrajnih primerih pride prav akupunktura.
LomilkaSrc
04. 10. 2008 16.03
Ali ste že kdaj videli da je kak kitajec umrl ali pa da so ga pokopali? Še kar naprej hodite v njihove restavracije.
GSG-9
04. 10. 2008 14.41
\"Slovenija: Ni razlogov za strah\" Zakaj imam občutek da nam lažejo, karkoli se na svetu zgodi, za nas ni nevarnosti. To je neumnost. Pri nas itak nikoli nič ne najdejo, pa tudi če bi na vreči mleka v prahu na veliko pisalo: VSEBUJE MELAMIN bi nam zdravstveni inšpektorat trdil da ni nevarnosti....pejte lagat komu drugemu...barabe pokvarjene!
fuksel
04. 10. 2008 14.29
naj prečekirajo še proteinske praške -whey proteine...
Tonček Balonček
04. 10. 2008 14.23
Še dobro, d ata afera ni prizadela akupunkture in feng šuja!
srecnii
04. 10. 2008 14.19
A je spet vsezga preveč
JozaFric
04. 10. 2008 14.09
Kitajska roba - poceni klump