Tujina

Skrunitve Korana ni bilo?

Washington, 16. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Časnik Newsweek je zanikal trditve o skrunitvi Korana. Vest je sprožila nasilne proteste in napoved svete vojne proti ZDA.

Afganistanki s Koranom (Foto: Reuters)
Afganistanki s Koranom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
V nedeljo so afgansitanski verski voditelji napovedali sveto vojno zoper ZDA.

Ameriška revija Newsweek je preklicala članek, da naj bi ameriški vojaki v oporišču Gutanamo na Kubi oskrunili islamsko sveto knjigo Koran. Uredništvo časnika se je opravičilo za vse žrtve nasilnih protestov, do katerih je prišlo v Afganistanu po objavi vesti o domnevnem metanju Korana v stranišče.

Protesti v Afganistanu, Pakistanu, Indoneziji in Gazi, ki so izbruhnili potem, ko je Newsweek objavil članek, da naj bi ameriški vojaki oskrunili Koran, so terjali najmanj 16 smrtnih žrtev, okoli 100 pa jih je bilo ranjenih. Skrunitev islamske svete knjige so obsodili tudi v Egiptu, Savdski Arabiji, Bangladešu, Maleziji in članice Arabske lige.

Avtor članka se je opravičil za napačne informacije in za žrtve protestov, ameriškim vojakom pa za neutemeljene obtožbe. "Vir članka je bil dobro obveščeni vladni uslužbenec, zato sem mu zaupal. Zdaj se je izkazalo, da so obtožbe o skrunitvi islamske svete knjige neutemeljene," je zapisal.

Urednik Mark Whitaker sicer ni priznal, da je bila celotna zgodba napačna, ampak le da je bil napačen del, v katerem so navedli neimenovani vladni vir, ki jim je posredoval podatke o Koranu in stranišču. Ta vir naj bi videl navedbo o tem v vojaškem poročilu o zlorabah v Guantanamu, kasneje pa je povedal, da ni več povsem prepričan o tem, kje je videl to navedbo, in če je sploh resnična.

Pentagon: Zaradi navedb tega "pasjega sina" so umrli ljudje

Nasilni protesti v Afgansitanu (Foto: Reuters)
Nasilni protesti v Afgansitanu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters


Whitaker trdi, da niso storili nič narobe, ker so o skrunitvah korana doslej že večkrat poročali tudi drugi mediji na podlagi izpovedi ujetnikov v Guantanamu. Newsweek je imel pač dodaten vladni vir, ki bo v hudih težavah, če ga bodo razkrili. Newsweek namreč poroča, da se je tiskovni predstavnik Pentagona Lawrence DiRita zelo jezno odzval na vprašanje o verodostojnosti omenjenega vira. "Zaradi tega, kar je povedal ta pasji sin, so umrli ljudje. Kako naj bo zdaj verodostojen?" naj bi dejal.

Pentagon je v petek obvestil Newsweek, da je poročilo napačno, ker so doslej preiskali vse navedbe o skrunitvi Korana - za to dejanje je v Afganistanu in Pakistanu zagrožena smrtna kazen - in vse naj bi bile neverodostojne. Kljub sprotnemu zanikanju Pentagona pa je bila sprožena preiskava, kar je znova potrdil svetovalec za nacionalno varnost Stephen Hadley. Dejal je, da navedbe niso potrjene, a če se bo izkazalo, da so resnične, bodo proti odgovornim ustrezno ukrepali.


Škandal je resen problem za ZDA


Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je učinek članka o domnevnem skrunjenju korana označila za "grozen" in dejala, da je povzročil "zelo resen problem" za Washington. Riceova je še poudarila, da je članek sprožil nove sovražna čustva do ZDA. "To je povzročilo veliko škodo ameriškim prizadevanjem za izboljšanje naše podobe in odnosov z muslimanskim svetom," je izjavila Riceova, ki se vrača v domovino po nenapovedanem obisku v Iraku.

SORODNI ČLANKI