Tujina

Skrivnost izginule ladje buri duhove

Praia, 16. 08. 2009 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finske oblasti so zanikale namigovanja, da pogrešana ladja Arctic Sea prevaža jedrski material, medtem pa so Rusija in sile Nata združile moči.

Vodja finskega urada za jedrsko varnost Jukka Laaksonen je zagotovil, da so gasilci pred izplutjem ladje res izmerili stopnjo radiacije, vendar pa je "butaste govorice“, ki so se pojavile v britanskih in finskih medijih, ovrgel. Ti so namreč pisali, da bi ladja lahko prevažala jedrski tovor, kar bi pojasnilo, zakaj je bila napadena. "Nekateri gasilci so menili, da bi bila pošiljka lahko radioaktivna, kar pa je bilo zelo neumno. Nobene podlage ni za takšno domnevanje,“ je dejal Laaksonen.

Arctic Sea
Arctic Sea FOTO: Reuters

Novice o zahtevku po odkupnini so medtem prebudile upanje za 15-člansko posadko na krovu ladje Arctic Sea. The Financial Times Deutschland je poročal, da naj bi ugrabitelji zahtevali 1,05 milijona evrov v zameno za vrnitev ladje. Mnogi so si ob tem oddahnili, saj zahteva ugrabiteljev pomeni, da se želijo čim prej rešiti iz situacije, v kateri so se znašli, pišejo tuji mediji.

Kdo točno naj bi ugrabitelji bili, sicer še vedno ni jasno. Strokovnjaki omenjajo tri možnosti: pirate, mafijo pa tudi trgovinski spor.

Obsežno iskanje

Rusija je pri iskanju združila moči s silami Nata, pri tem pa uporablja ladje, podmornice in celo satelite, a zaenkrat neuspešno.

Arctic Sea, ki pluje pod malteško zastavo, je sicer zapustila finsko pristanišče 23. julija in se s pošiljko lesa v vrednosti 1,16 milijona evrov napotila proti Alžiriji. Že prvo noč se je po podatkih švedske policije nanjo vkrcalo od osem do deset zamaskiranih moških pod pretvezo, da so policisti, ki preiskujejo morebitno tihotapljenje drog. Napadalci so 15 članov posadke zvezali in ladjo temeljito preiskali, nato pa po 10 ali 12 urah odšli. Oblasti so to izvedele šele po nekaj dneh, saj posadka poročila o napadu ni poslala.

Predstavnik Evropske komisije Martin Selmayr pa je v petek dejal, da so ladjo napadli še enkrat, tokrat v bližini portugalske obale.

Zadnjič naj bi jo videli pred nekaj dnevi v bližini Zelenortskih otokov, kako kakšnih 740 kilometrov od obale pluje proti jugu, vendar pa ruske oblasti tega niso potrdile.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
17. 08. 2009 12.58
Le kaj se dogaja s to ladjo, nihče noče nič vedeti, čeprav morda poznajo resnico. Ladja menda prevaža skrivnosten tovor, v kar je po mnenju nekterih vpletena ruska in še katera vlada, napad naj bi bil zgolj scenarij, saj so pirate, mafijo, ipd. že zavrgli kot možne ugrabitelje. Tovor je menda radioaktiven, menda so izmerili radioaktivno sevanje, karkoli pač lahko razumemo pod obojim. Če so izmerli sevanje, oz. so naprave, ne vemo kakšne, zaznale sevanje, še ne pomeni, da gre za klasično rečeno radioaktivno sevanje (ki je že sam po sebi zelo splošen izraz in ne pove veliko določenega), lahko gre za kakšno drugo obliko sevanja. Čudne zadeve so okoli te ladje, preveč spekulacij, premalo resničnih dejstev.
dr.shkrampla
17. 08. 2009 01.39
Kaj ti bo 1,05 milijona evrov, če imaš ladjo?
kceh011
17. 08. 2009 00.52
jaz sem jo videl na 24.ur
Himself
16. 08. 2009 23.18
Ja v Kopru je parkirana
GENYUS
16. 08. 2009 23.15
jes sm jo nes vidao ko se je mimot kopra pelala
manco-capac
16. 08. 2009 21.32
Je pa še četrta možnost - zavarovalniška prevara.
northgb@hotmail.com
16. 08. 2009 21.30
Kahl Ehjavec jo je zaplenu zarad ruskega dolga Sloveniji. Je reku, da jo bo vrnu, ko bojo rusi u bohinjsk jezero splovili čist novo jedrsko podmornco za potrebe slovenske mornarce.
Foen
16. 08. 2009 21.21
baje po Ljubljanici pluje, jo je naš stari oča vidu k je šel popoldan race lovit na Barje...