Tujina

Skrivni zapori ZDA

Ženeva, 19. 05. 2006 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor ZN proti mučenju je priporočil ZDA, da zaprejo zapor v Guantanamu na Kubi.

Guantanamo zapor
Guantanamo zapor FOTO: Reuters

V poročilu je odbor zapisal, da bi morale ZDA zapreti svoj zapor v Guantanamu na Kubi, preprečiti vse oblike mučenja in preiskati kršitve ter odstopiti od zasliševalnih tehnik, kakršni sta spolno poniževanje in uporaba psov za zastraševanje skrivnih zaporov.

Zaporniki na Kubi
Zaporniki na Kubi FOTO: Reuters

V poročilu je še zapisano: "bi morala (ZDA) zagotoviti, da nihče ni zaprt v kaki skrivni ustanovi pod njenim de facto nadzorom. Morala bi proučiti in razkriti obstoj takšnih ustanov, pooblastila, pod katerimi so bile ustanovljene, in način ravnanja z zaporniki."

Po mnenju odbora bi morale ZDA tudi preprečiti vse oblike mučenja in slabega ravnanja z zaporniki s strani svojega vojaškega in civilnega osebja na vseh ozemljih pod njeno pristojnostjo, kot tudi v ustanovah, ki jih dejansko nadzorujejo. V kategorijo prepovedanega ravnanja spadajo tudi zasliševalne tehnike, kot je spolno poniževanje, utapljanje v vodi in uporaba psov za zastraševanje.

Guantanamo zapor
Guantanamo zapor FOTO: Reuters

S smernicami ZDA na tem področju odbor ni bil zadovoljen, saj naj bi te omogočale "resno zlorabo zapornikov", nekatere zasliševalne tehnike pa so pripeljale celo do smrti zapornikov med izpraševanjem.

V začetku tega meseca so pred odborom za mučenje prvič po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 nastopili tudi predstavniki ZDA, ki so zanikali obtožbe o mučenju. Vodja ameriške delegacije John Bellinger je poudaril da: " ZDA ne pristajajo in ne izvajajo mučenja."

Odboru za mučenje morajo ZDA predložiti poročilo in v njem pokazati usklajenost svojega delovanja s Konvencijo o prepovedi mučenja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.