Tujina

Skrivni zapori na ladji

Washington, 02. 06. 2008 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V javnost je prišla informacija, da Američani upravljajo s skrivnimi 'zapori na vodi', kjer zadržujejo in zaslišujejo teroristične osumljence.

Odvetniki za človekove pravice so sestavili natančen seznam ameriških ladij, ki so jih uporabili za plavajoče zapore, poročajo tuji mediji. Informacije so pridobili iz številnih virov, tudi iz uradnih izjav ameriške vojske, uradnih evropskih poročil in iz pričanj zapornikov. Svoje ugotovitve bo organizacija za človekove pravice Reprive objavila še v letošnjem letu, so sporočili.

So na ladjah res skrivni zapori, kjer mučijo ujetnike?
So na ladjah res skrivni zapori, kjer mučijo ujetnike? FOTO: Reuters

''Ameriška oblast je izbrala ladje, da bi svoje grdo vedenje skrila čim dlje od radovednih oči medijev in odvetnikov. Zapornike bomo čim prej skušali seznaniti z njihovimi pravicami,'' je povedal direktor organizacije Reprive Clive Stafford Smith. ''Glede na njihovo priznanje, ameriška oblast trenutno zadržuje najmanj 26.000 ljudi, ki so v skrivnih zaporih pristali brez sojenja. Prav tako imamo informacije, ki kažejo na to, da jih je bilo od leta 2001 več kot 80.000 'vrženih mimo sistema'. Ameriška vlada mora priznati obveznost do človekovih pravic in nemudoma razkriti, kdo so zaprti ljudje, kje se nahajajo ter kaj so jim storili.''

Nek zapornik je povedal, da je njegov sojetnik v Guantanamo prišel z ameriško ladjo. ''Povedal mi je, da je na ladji bilo še okoli 50 drugih jetnikov. Vsi pa so bili zaprti v podpalubju ladje. Priznal mi je, da je bilo tako kot v filmih, ki jih vidiš na televiziji. Jetnike so pretepali še bolj pogosto kot v Guantanamu.''

Organizacija Reprive je pozvala ameriško vlado, naj objavi imena in lokacijo vseh pridržanih ujetnikov, vendar je ameriška vojska vse navedbe in namigovanja o 'plavajočih zaporih' zanikala.

''Na ameriških ladjah ni nobenih zaporniških prostorov,'' je povedal tiskovni predstavnik ameriške vojske komandir Jeffrey Gordon. Je pa priznal, da so bile nekatere osebe poslane na ladjo, kjer so jih zadržali za 'nekaj dni', kar je označil za začetne dni pridržanja.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sadjar
03. 06. 2008 14.35
In baje je David Rockefeller izdal knjigo Spomini (Memoirs), v kateri se nekje celo zahvaljuje medijskim hišam kot so The New York Times, The Washington Post, Time magazine za uspešno zavajanje publike glede aktualnih dogodkov, (saj če je kdo med vojno v Iraq spremljal CNN ve na kaj mi mislim), je globalist in je celo ponosen na to da je član tajne združbe (mafijske), katere cilj je On World Government, uresničuje pa ga New World Order, novi svetovni red- kaosa.
Sadjar
03. 06. 2008 14.23
Ti kosmos jas sem tudi dolgo mislil da se gre tu za neke teroriste, ampak dejstvo je je vse skupaj ena velika in umazana prevara iz strani enih velikanov iz ozadja, ki so krivi za vojne zločine, upad vrednosti dolarja ker ''štamfajo denar kot jim paše'', tako kot so to baje delali nekoč v Yugoslaviji. Vsa ta slika, h kateri so prispevali tudi mediji pa je le opravičilo za njihove dobičke in moč nad sužnji-ljudmi. Večina politikov v ospredju so le lutke teh ljudi, 'pomojeso to ljudje željni denarja, ki klonejo tem globalistom', ostali pošteni pa itak ne pridejo do besede. Skratka popoln nadzor elite bančnikov, ki kontrolira lahko rečemo vse. Raznorazne take 'nujne' vojne kot Iraq so le za dobičke teh globalistov, industrijalcev vojaške industrije, nafte in podobno. Za ljudi pa jim tako rekoč 'dol visi '. Člani so baje tudi bogata ameriška družina Rockefeller, Rotschild, cilj pa je potrediti družbo tako daleč, da bo vsak imel čip v telesu, brez katerega ne bo mogel niti plačevati ničesar. Če je to res?.... vse kaže da je.
Ramzess
03. 06. 2008 13.28
Malena__79="ja,pa sejjjjjj na turističnih ladjah križarkah tudi imajo zapore.V primeru,da se zgodi kak incident na ladji.....nič novega." Eh no, malena, med turistično ladjo s priporom, in vojaško ladjo z zaporom je velika razlika. Tega ni moč primerjati. Poleg tega gre morda za ladje, ki so zgrajene prav za ta namen, zapor, plavajoči premični zapor. Mc_burek="sploh ni slaba ideja eno ladjo se zasidrasred atlantika in se gor nameče kriminalce, pa ni treba nč paznikov sam 1x na tedn se hrano prpele in to je to, al pa če ih dajo v podmornco :)" Tak zapor je še premičen, in ga je težko najti, mrtve pa prepustijo morju, in jih tudi ni mogoče več najti, sploh ko birokrati opravijo svoje. Zapornike pa je mogoče neopazno prepeljati na željen cilj. Ideja je eno, koriščenje pa drugo. Nevem zakaj še koga sploh presenečajo take in podobne zadeve, dandanes ne bi smelo več nič nikogar presenetiti, ali pa je popoln tepec, 'ovca', ki ne ve kaj se dogaja okoli njega, in v tem svetu. Čas bi bil, da ljudje odprejo oči, nehajo 'spat', in se končno zbudijo.
Teroristi kateri so in kateri pobijejo ogromno število nič krivega civilnega naroda si kaj takega tudi zaslužijo.Imajo možnost prej premisliti preden kaj takega naredijo in gdo jim je kriv da se tam znajdejo?. Čisto pravilno je tako treba še jih nekje na oceanu zmetati z ladje v vodo za hrano morskim psom.To so navadni morilci in kriminalci kateri pa pričakujejo da se jim bo še za take zadeve negdo zahvalil.Tako jim verjetno narekuje njihov Alah.
bostjan_safaric
03. 06. 2008 10.35
In cel "razvit" svet (tudi SLO) bo še naprej lezel v rit Američanom ... . Zakaj? Ker smo hinavci ... . Amerikanci so polni $ $ $, mi pa jim zaradi lastnih koristi marsikaj spregledamo... .
Ranunculus
03. 06. 2008 09.46
449183 Kaj je s človekovimi pravicami? Tip je napisal kriminalce. Verjetno je mislil na obsojene. A te moti dejstvo, da tam nisi varen? No, kaj pa človekove pravice tiste, ki jo je ubil g. Plut, ker ga je naš sodni sistem spustil na prostost? Sicer bi jim pa zagotovili, da bodo storili vse, da bodo umori raziskani in da je najbolje, da nisi kriminalec in ne boš šel tja.
449183
03. 06. 2008 09.32
burek kaj pa človekove pravice
mc_burek@email.si
02. 06. 2008 18.55
sploh ni slaba ideja eno ladjo se zasidrasred atlantika in se gor nameče kriminalce, pa ni treba nč paznikov sam 1x na tedn se hrano prpele in to je to, al pa če ih dajo v podmornco :)
mega360013
02. 06. 2008 18.42
to Moderna!! se strinjam!! kr tko naprej Američani!! =D
dreko123
02. 06. 2008 18.39
Res so budale teli američani
dreko123
02. 06. 2008 18.36
Zjebat celo buševo administracijo
Black_Panter@mailinator.com
02. 06. 2008 18.13
pravilna odločitev,brez milosti za teroriste še posebej muslimanske
tmt
02. 06. 2008 17.01
Pri nas bi rabili celo floto, če bi hoteli vse voluharje pozapret.
Luna10
02. 06. 2008 16.57
JO KAKA LADJA
Luna10
02. 06. 2008 16.53
RES NORA LADJA
malena__79@hotmail.com
02. 06. 2008 16.01
ja,pa sejjjjjj na turističnih ladjah križarkah tudi imajo zapore.V primeru,da se zgodi kak incident na ladji.....nič novega.
LazniviZares
02. 06. 2008 15.34
Hvala Ameriki ki vlaga ogromno truda da čisti gnoj z zemlje!
trout80
02. 06. 2008 12.18
Idealen zapor, ni kaj.
Ramzess
02. 06. 2008 11.30
Nevem zakaj še koga sploh presenečajo take in podobne zadeve, dandanes ne bi smelo več nič nikogar presenetiti, ali pa je popoln tepec, 'ovca', ki ne ve kaj se dogaja okoli njega, in v tem svetu. Čas bi bil, da ljudje odprejo oči, nehajo 'spat', in se končno zbudijo.