Tujina

Skrajneži grozijo z usmrtitvami

Moskva/Ljubljana, 25. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Oboroženi čečenski uporniki, ki v moskovskem gledališču še vedno zadržujejo 700 ljudi, so zagrozili, da bodo v soboto zjutraj začeli pobijati talce, če Moskva ne bo ugodila njihovi zahtevi po umiku ruske vojske iz Čečenije.

Ugrabitelji so izpustili nekaj otrok, vendar še zadržujejo starejše od 10 let
Ugrabitelji so izpustili nekaj otrok, vendar še zadržujejo starejše od 10 let FOTO: Reuters

Ugrabitelji so nocoj izpustili še štiri talce. Tako se je število izpuščenih talcev od srede povečalo na 58. V dvorani je približno pol ure preživel tudi nekdanji ruski premier Jevgenij Primakov, ki pa ob izstopu ni hotel komentirati poteka dogodkov. Primakov, predsednik industrijske in trgovinske zbornice Rusije, je sicer nedavno objavil načrt mirne rešitve čečenske krize. Primakova je spremljal nekdanji predsednik Ingušetije Ruslan Aušev, ki je za televizijo Rosija povedal, da so ugrabitelji zahtevali prihod posebnega odposlanca ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Izpustili tudi več otrok

Blizu gledališča so se zbrali tudi sorodniki talcev, ki so z mirnim protestom zahtevali ustavitev vojne v Čečeniji.

Ugrabitelji so sicer davi brez dodatnih pogojev izpustili osem otrok, med talci pa je še vedno 75 tujcev. Še pred tem so izpustili sedem talcev, pogajanja za izpustitev tujcev, otrok in žensk pa so se končala neuspešno, kar je potrdil tudi ameriški generalni konzul v Moskvi James Warlick. Kot je dejal vodja ruske varnostne službe (FSB) Sergej Ignačenko, se bodo še naprej pogajali, saj je, kot meni, pomembno rešiti talce, zato o uporabi sile ne more biti govora. Ruske oblasti so tudi obljubile, da bodo pustile ugrabitelje pri življenju, če bodo ti izpustili talce.

Ugrabitelji so napeti

Ruski specialci so odgnali sorodnike, ki so se pred gledališčem glasno zavzemali za mirno rešitev
Ruski specialci so odgnali sorodnike, ki so se pred gledališčem glasno zavzemali za mirno rešitev FOTO: Reuters

Po besedah zdravnika Leonida Rošala, ki je večkrat vstopil v dvorano, talci niso imeli pravega obroka, prehranjujejo se s čokolado, pijejo pa vodo. Predstavnik ruskega ministrstva za izredne razmere, trije sodelavci ruske televizijske postaje NTV in zdravnik Mednarodnega Rdečega križa so sicer v noči na petek talcem dostavili nekaj hrane in zdravil.

Kot je povedal neki talec, ki ni želel biti imenovan, je v dvorani nameščena bomba z veliko močjo. Po njegovih besedah bi ob prvem poskusu napada odjeknila močna eksplozija. Bombe so postavljene tudi na odru dvorane in v stranskih vhodih. Po besedah talca, ki se je po telefonu pogovarjal s predstavnikom produkcijske hiše, je v dvorani stalno prisotnih približno 15 oboroženih moških in žensk, ki imajo na telesih pritrjen eksploziv. Ugrabitelji pozorno spremljajo vse prehode, nadzorujejo pa celo kleti in zračnike. Tako ugrabitelji kot talci so živčno napeti, je še povedal talec.

Identiteta vseh ugrabljenih tujcev ni znana. Šlo naj bi za Američane, Nemce, Nizozemce, Avstralce, Ukrajince, Turke, Kanadčane, Britance in Gruzince ter Moldavca.

Novinar britanskega dnevnika Sunday Times Mark Franchetti, ki se je včeraj dvakrat srečal z uporniki, je dejal, da so ugrabitelji zelo odločeni in nenaklonjeni kompromisu za rešitev drame. V poslopju je Franchetti videl predvsem zamaskirane čečenske borke, ki so okoli pasu nosile veliko eksploziva. Kot je pojasnil, so Čečeni zatrjevali, da nimajo časa za pogajanja, večkrat pa so tudi ponovili, da so pripravljeni umreti v Moskvi, če bi bilo potrebno.

Zahteva po koncu vojne

Vodja čečenskih upornikov Movsar Barajev
Vodja čečenskih upornikov Movsar Barajev FOTO: Reuters

Vodja čečenskih upornikov Movsar Barajev je na internetni strani čečenskih upornikov postavil zahtevo po takojšnjem končanju vojne v Čečeniji. Ruska policija je potrdila, da za ugrabitvijo talcev stojijo čečenski uporniki. Kot so navedli v svojem poročilu, gre za 50 teroristov, tako imenovano samomorilsko enoto "smertniki". Ugrabitelji grozijo, da bodo stavbo razstrelili in da bodo za vsakega mrtvega v njihovih vrstah ubili deset talcev.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA