Tujina

FOTO: Smrtna žrtev med protestniki v Jordaniji

Damask, 25. 03. 2011 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
10

V Siriji se razmere še vedno zaostrujejo. V kraju Sanamenu je bilo v streljanju ubitih najmanj 17 ljudi. Prvo smrtno žrtev pa so zabeležili v protestih v Jordaniji. Na protestih v Amanu je bilo sicer ranjenih še več kot 100 ljudi.

Protestniki v Dari
Protestniki v Dari FOTO: Reuters

Danes so je v središču Damaska zbralo okoli 200 demonstrantov, ki so želeli izraziti podporo protivladnim protestnikom iz mesta Dara, kjer je bilo ubitih več deset ljudi. Po navedbah organizacij za zaščito človekovih pravic je bilo v Dari ta teden ubitih okoli 100 ljudi, medtem ko oblasti trdijo, da je bilo ubitih deset protestnikov.

Vlada je zanikala, da bi strele na protestnike ukazal predsednik Bašar al Asad. Današnje proteste pa je s silo končala sirska tajna policija, ki je več protestnikov tudi prijela.

V bližini mesta Dara pa se je v podporo protestnikom zbralo več sto vaščanov. Ti so vzklikali: "Svoboda že doni," je povedala priča. Zbrali so se tudi v Deri, kjer so verbalno ozmerjali al Asadovega brata Maherja, ki poveljuje republikanski gardi. "Maher, ti strahopetnež. Pošlji svoje enote, naj osvobodijo Golansko planoto," je med hojo proti osrednjemu trgu v mestu vpilo na tisoče protestnikov. S tem so imeli v mislih, naj osvobodi Golansko planoto, ki jo je leta 1967 zasedel Izrael in je od takrat del te države.

V Sanamenu ubitih najmanj 17 ljudi

V bližnji vasi Sanamen je pozneje prišlo do streljanja, v katerem je bilo po navedbah neimenovanega aktivista za človekove pravice ubitih 17 ljudi. Kot je povedal, je streljanje izbruhnilo, ko so se protestniki namenili proti Dari. Teh informacij za zdaj sicer ni mogoče preveriti pri neodvisnih virih ali v okoliških bolnišnicah.

Varnostne sile naj bi tudi v Dari streljale na protestnike, ki so se zbrali pred domom guvernerja mesta, ki je bil v začetku tedna odstavljen.

Predstavnica sirskih oblasti pa je včeraj povedala, da se predsednik zaveda položaja, v katerem se je znašla država, in da je pripravljen na spremembe. Med drugim naj bi odpravili izredne razmere, ki prepovedujejo demonstracije, v veljavi pa so že od leta 1963.

Protesti v Amanu
Protesti v Amanu FOTO: Reuters

Več kot 100 ranjenih v Jordaniji

Med protesti v jordanski prestolnici Aman so danes izbruhnili spopadi med protivladnim protestniki in zagovorniki vlade, pri čemer je bil ubit protestnik, več kot sto ljudi pa je bilo poškodovanih. Policija je morala uporabiti vodne topove, da je razgnala protestnike. Gre za prvo smrtno žrtev od izbruha prodemokratičnih protestov v Jordaniji.

Nasilje je izbruhnilo, ko je približno 400 privržencev vlade napadlo okoli 1500 protestnikov, ki so zahtevali reforme, razpustitev parlamenta in odstavitev premiera. Policija je več protestnikov aretirala.

Protesti v Amanu
Protesti v Amanu FOTO: Reuters

Na protestih so sodelovali tudi pripadniki največje opozicijske stranke, Fronte islamske akcije, in drugih levičarskih skupin.
Današnji spopad je bil v Amanu najhujši od začetka protestov pred tremi meseci. Ti so se začeli, ko so se v več drugih arabskih državah začele ljudske vstaje.

Protesti v Jordaniji za razliko od protestov v drugih arabskih državah doslej niso bili tako množični. Vendar pa so mladi Jordanci, ki so tudi prek družabnega omrežja Facebook pozvali k protestom, ta teden napovedali, da bodo okrepili pozive po odstopu premiera in oblikovanju nove vlade.

 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sannja5
26. 03. 2011 08.25
Egipt je bil začetek, zdaj se je odprla Pandorina skrinjica. vojaški stroj bo mlel naprej, od Libije do Sirije, še Iran je na vrsti. Vmes se bo vmešala še kakšna Kitajska ali Rusija, boj se bo odvijal za nafto, mi mali bomo le kolateralna škoda. Dajmo še kaj dobrega pojest, popit in se fajn imet, pitaj boga, kaj bo čez mesec, dva.
BB85964
25. 03. 2011 21.54
Joj v Jordaniji pa res nimajo za kej protestirati, te k protestirajo, protestirajo samo zato, ker sledijo ostalim, k opice brez lastnih možganov. Imamo najboljšega kralja, ki je takoj, ko je prišlo do prvih protestov zamenjal vlado (2 meseca nazaj). Te, ki protestirajo pa mislijo, da spremembe pridejo v enem dnevu očitno. Večina Jordancev sploh ne more razume, zakaj nekateri protestirajo. Pač nimajo pametnejšega dela!
major1
25. 03. 2011 21.38
Včasih so dajali življenja za kralja, danes pa kralji jemljejo življenja iz objestnosti.
tali?ni tom
25. 03. 2011 20.44
malora kje pa je amerika in nato ??? tle so se pa ukidal a ne !!!!! dvoličneži zahodni ne bojo sirije ker ni nafte pa magari civiliuste strelja vojska !!!!
ljx
25. 03. 2011 19.44
Če bi jih umrlo 7,bi n zahodu poročaki 70,če 70 bi poročali 700,če 700 bi poročali 7000.................................................
klemenju
25. 03. 2011 19.15
GSG-9 Sirija pa ni Libija, da bi nato tekoj priletel: 1) ni večjih zalog nafte 2) vojska je dosti močnejša z dobro protiletalsko obrambo (tudi trenutno po mnenju številnih strokovnjakov najboljši protiletalski sistem kratkega dosega Pantsir-S1, plus številni drugi sodobni sistemi) in solidnim letaljstvom (tudi 62 mig-29) 3) dosti večja populacija
Bashar al-assad je dober človek.
GSG-9
25. 03. 2011 18.38
NATOooooooooo, kje siiiiiii?
Pandemia
25. 03. 2011 14.27
svaka čast. jaz je še nisem slišal govorit!!!
Uporabnik113189
25. 03. 2011 14.18
Pa rudi travo, kako raste.