Tujina

Sirski 'ne' izraelskemu vabilu

Jeruzalem, 12. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Sirija je zavrnila izraelsko vabilo na <em>"resna pogajanja"</em> o pogojih za mirovni sporazum.

Izraelski predsednik Moše Kacav
Izraelski predsednik Moše Kacav FOTO: Reuters

Izraelski predsednik Moše Kacav je sirskega kolega Bašarja al Asada povabil v Jeruzalem, kjer bi se pogovarjali o pogojih za mirovni sporazum med Sirijo in Izraelom. "Predsednika Asada vabim v Jeruzalem na resna pogajanja z izraelskimi predstavniki o pogojih za mirovni sporazum," je za izraelski radio dejal Kacav.

Sirija pa se je na povabilo izraelskega predsednika odzvala odklonilno. Izraelsko ponudbo za skupno srečanje v Jeruzalemu bodo razumeli kot poskus spodnesti sirska prizadevanja za mir, so sporočili vladni krogi v Damasku.

Šaron zagovarja celostna pogajanja s Sirijo

Izraelski premier Ariel Šaron je po poročanju časnika Maariv zatrdil, da je od Turčije prejel sporočilo, po katerem se je Asad pripravljen odpovedati nadzoru obrežja Galilejskega jezera. "Nekega dne smo od Turčije dobili sporočilo, po katerem se je Asad pripravljen odpovedati nadzoru obrežja Galilejskega jezera, nekega druga dne pa je uradni sirski časnik Savra pisal o obnovi pogajanj z Izraelom, ki so bili prekinjeni, tako da je nemogoče vedeti, kaj hoče Asad," je dejal Šaron.

Izrael je Golansko planoto zajel v šestdnevni vojni leta 1976, leta 1981 pa jo je priključil, čeprav njegova suverenost nad ozemljem mednarodno ni priznana. Na območju trenutno živi okoli 35.000 ljudi, med katerimi je približno polovica Izraelcev, polovica pa druzov.

Sirski predsednik je decembra v pogovoru za New York Times dejal, da je pripravljen obnoviti pogovore z Izraelom na tisti točki, kjer so bili ti leta 2000 prekinjeni. Takratna izraelska vlada Ehuda Baraka je ponudila, da Siriji vrne skoraj vso Golansko planoto, z izjemo ozkega pasu ob vzhodnem obrežju Galilejskega jezera, glavnega izraelskega vodnega rezervoarja, ki bi s tem ostal pod popolnim nadzorom Izraela. Sirija je tak predlog takrat zavrnila, trenutno pa ga zavrača tudi Šaron, ki vztraja, da se pogajanja s Sirijo začnejo na "nični točki", Sirija pa želi, da se začnejo tam, kjer so se ustavila leta 2000.

Šaron je v nedeljo dejal, da se je Izrael pripravljen in si želi pogajati se Sirijo, če bi Damask prenehal podpirati terorizem. Če se bo to zgodilo, bi bil Izrael po Šaronovem mnenju zelo pripravljen se pogajati, in to brez predhodnih pogojev.

"Sirija niti ne botruje niti ne podpira terorizma, je pa na strani libanonskega upora, ki želi osvoboditi libanonsko ozemlje izpod izraelske okupacije," je izjavil Ahmad al Hasan. Damask je podpiral libanonski Hezbolah, ki je prisilil Izrael, da se je maja 2000 umaknil iz zasedenega območja na jugu Libanona.

Damask zavrača trditve o podpori terorizmu

Sirija se je odzvala tudi na navedbe o podpori terorizmu. Sirski minister za informiranje Ahmad al Hasan je zatrdil, da Sirija ne podpira terorizma, kot jo obsojajo ZDA in Izrael, ter obenem znova izrazil pripravljenost za "popoln mir" z Izraelom v zameno za vrnitev Golanske planote, ki jo Izrael zaseda od leta 1967.

Sirija je zavezana pravičnemu in globalnemu miru, ki bi temeljil na popolnem umiku Izraela iz vseh ozemelj, zasedenih leta 1967, in na podelitvi legitimnih pravic Palestincem. Obenem je Izrael obtožil, da postavlja ovire mirovnemu procesu s Sirijo, ki je zamrznjen od januarja 2000.

Šaron: Izrael ni odpisal mirovnega sporazuma

Ariel Šaron
Ariel Šaron FOTO: Reuters

Šaron je dejal, da je prezgodaj, da bi dvignili roke od časovnega sporazuma s Palestinci, ki ga med drugim podpirajo tudi ZDA. "Izrael ostaja še naprej predan časovnemu sporazumu… Jaz sem eden tistih, ki poveličuje ta sporazum," je v govoru v parlamentu, ki ga je prenašala državna televizija, dejal Šaron, ki so ga med govorom prekinjali levičarski poslanci opozicije.

Izraelski premier je večkrat ponovil, da je pripravljen tudi na enostranska dejanja, če Palestinci ne bodo izpolnjevali svojih obveznosti. Podrobneje o ukrepih ni govoril, je pa pred tem že napovedoval, da bodo vsebovali načrt za ločitev od Palestincev, ki bo privedel do priključitve velikih delov zasedenih ozemelj na Zahodnem bregu in razpustitev nekaterih judovskih naselbin. Šaronovo izjavo je izraelski parlament sprejel z večino.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA