Tujina

Sirija zavrača ameriške obtožbe

Washington/London/Damask, 15. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

ZDA so zagrozile Siriji s sankcijami, ker naj bi ta država podpirala iraški režim. Tiskovni predstavnik Bele hiše pa je Siriji očital, da skriva teroriste. Sirska vlada je ameriške obtožbe o razvijanju kemičnega orožja označila za grožnje in laži, ki služijo predvsem izraelskim interesom, vlada pa zahteva tudi konec ameriško-britanske okupacije Iraka.

Ameriški predsednik Bush naj bi svojega sekretarja za obrambo po pisanju <em>Guardiana</em> ustavil predvsem zaradi skorajšnjih volitev
Ameriški predsednik Bush naj bi svojega sekretarja za obrambo po pisanju <em>Guardiana</em> ustavil predvsem zaradi skorajšnjih volitev FOTO: Reuters

Britanski premier Tony Blair je zagotovil, da ne obstajajo načrti za vojaško posredovanje, medtem ko je ameriški predsednik Bush zaprosil španskega predsednika vlade José Mario Aznarja za posredovanje v sporu s Sirijo.

Aznar: Sirija je španska prijateljica

Španski premier Jose Maria Aznar se je med današnjim obiskom na Poljskem odzval na Bushev poziv, da tudi Španija pritisne na Sirijo. "Sirija je vedno bila in vedno bo španska prijateljica in ne bo tarča nikakršne vojaške akcije," je dejal Aznar po srečanju s poljskim premierom Leszekom Millerjem. Aznar je še izrazil prepričanje, da se konflikt v Iraku ne bo razširil na druge države v regiji.

"To je žalitev moje države, žalitev države, ki je članica varnostnega sveta OZN, in žalitev miroljubne države, ki si prizadeva za mir na Bližnjem vzhodu," je dejal Mohsen Bilal, sirski veleposlanik v Španiji. "Te obtožbe kategorično zavračamo, saj so neosnovane. Gre za izsiljevanje naše države," je še dodal in opozoril, da so napad na Irak motivirali naftni interesi in zaščita Izraela: "Sedaj imajo nafto in uničen Irak…. Začenja se druga faza, v kateri bodo skušali zagotoviti, da Izrael postane najmočnejša sila v regiji." Mnogi analitiki so zaskrbljeni, ker je v že tako pregrete regionalne razmere vstopilo tudi vprašanje Izraela.

Tudi Sirija kmalu na "osi zla"?

Ameriški državni sekretar Colin Powell je zatrdil, da ZDA nimajo nobenega načrta za napad na katerokoli drugo državo po koncu vojne v Iraku.

"ZDA so zaskrbljene zaradi politike v Siriji in tudi v Iranu," je še dejal Powell in poudaril, da bi morala biti celotna regija brez orožja za množično uničevanje. Damask je ponovno opozoril pred tem, da bi vodilnim pripadnikom iraškega režima zagotovil zatočišče. Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer pa je Sirijo označil za "teroristično državo". Donald Rumsfeld pa je dejal, da je Sirija v zadnjih 12 do 15 mesecih opravila poizkuse s kemičnim orožjem,

Sirija ima nekaj več kot 17 milijonov prebivalcev, večinoma Arabcev. Desetino prebivalcev predstavljajo manjšine, predvsem Kurdi in Armenci. 90 odstotkov Sirijcev je muslimanov, ostali so večinoma kristjani. Sirija živi predvsem od črpanja nafte, pridelave sadja in zelenjave, živinoreje in bombaža.

Blair je omenil zagotovilo sirskega predsednika Bašarja El Asada, da Iračanom ne bo več dovoljeval vstopa v Sirijo. Britanski zunanji minister Jack Straw pa je poudaril, da mora Damask odgovoriti na določena vprašanja in se sprijazniti z odstranitvijo Sadamovega režima. Na vprašanje v zvezi z ameriško oceno Sirije kot "malopridne države", pa je Straw dejal, da ima Sirija priložnost dokazati, da ne pripada tej kategoriji.

Sirski tisk se je medtem z začudenjem in zaskrbljenostjo odzval na verbalne napade ZDA na Sirijo. "Težko je verjeti, da Busheva administracija resno misli s svojimi obtožbami in trditvami, če pa so te mišljene resno, pa se je potrebno pripraviti na najslabše," piše časnik Syria Times. Arabski časnik Al Hayat pa ameriške obtožbe primerja z očitki, ki jih je Washington izrekal režimu Sadama Huseina po padcu talibanskega režima v Afganistanu. Tudi takrat je ameriški predsednik George Bush predstavil "1000 različnih razlogov" za napad na Irak, navaja časnik.

Po ameriških obveščevalnih podatkih naj bi se v Siriji nedavno mudil pomemben iraški jedrski znanstvenik, tam pa naj bi se verjetno trenutno mudila tudi prva žena iraškega predsednika. Kasneje naj bi se znanstvenik Džafar al-Džafar iz Sirije odpravil v neko drugo bližnjevzhodno državo, kjer se je predal oblastem in ga sedaj zaslišujejo ameriški znanstveniki.

Pozivi Washingtonu k zadržanosti

Ostri toni iz Washingtona so medtem naleteli na mednarodno kritiko: Rusija, EU, Turčija in Arabska liga so ZDA pozvale k zadržanosti.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Losjukov je dejal, da "ostre" izjave Washingtona lahko še bolj zapletejo razmere na Bližnjem vzhodu. "Moskva svetuje Washingtonu večjo zadržanost," je dejal Losjukov. Posebni odposlanec EU za zunanjo politiko Javier Solana je ameriški administraciji svetoval, da bi bilo glede na napetosti v regiji bolje, če bi dajala bolj "konstruktivne izjave".

Obstoj kemičnega orožja v Siriji je zahodnim obveščevalnim službam znan že nekaj let. Na podlagi teh podatkov ima Sirija enega najbolj razvitih programov kemičnega orožja za množično uničevanje.

Nemški zunanji minister Joschka Fischer pa je opozoril pred nevarnostjo novega oboroženega konflikta. Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan je opozoril, da obtožbe ne prispevajo k stabilizaciji regije. Annan je še izrazil prepričanje, da je potrebno vsako obtožbo ali grožnjo mednarodnemu miru in varnosti rešiti v skladu z načeli ZN.

Koalicijske sile zaprle naftovod med Sirijo in Irakom

Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld je danes sporočil, da so koalicijske sile zaprle naftovod med Irakom in Sirijo, ki sta ga državi uporabljali za dobavo iraške nafte Siriji, kar pomeni kršitev sankcij Združenih narodov. Rumsfeld pa je zanikal, da so koalicijske sile uničile kakšen naftovod. "V državi smo ohranili infrastrukturo," je poudaril Rumsfeld in dodal, da si ZDA prizadevajo le za ustavitev nedovoljene dobave nafte.

Sirija naj bi od leta 2000, ko so odprli omenjeni naftovod, dnevno dobila med 150.000 in 200.000 sodčki nafte, kar je v nasprotovanju z sankcijami ZN. Prepoved prodaje iraške nafte so ZN uvedli po vdoru Iraka v Kuvajt leta 1990, konec leta 1996 pa so uvedli program Nafta za hrano, ki Iraku dovoljuje, da izvaža določeno le količino nafte in v zameno kupuje glavna živila in zdravila.

Guardian: Bush ustavil Rumsfeldove načrte

Španski in poljski premier, Jose Maria Aznar in Leszek Miller
Španski in poljski premier, Jose Maria Aznar in Leszek Miller FOTO: Reuters

Kot na svoji spletni strani poroča britanski časnik Guardian, je Bela hiša utišala pobude, po katerih naj bi ZDA po vojaških uspehih v Iraku šle takoj v vojno proti Siriji. Kot piše časnik, ki se sklicuje na obveščevalne vire v Washingtonu, so s tem uspeli ustaviti predhodne načrte za tovrstno kampanjo v Pentagonu. Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfled je že v preteklih tednih odredil preučitev načrtov za morebiten napad na Sirijo, ki bi sledila padcu Bagdada.

Ameriški predsednik George Bush, ki se bo prihodnje leto z volitvami soočil sredi obnove dveh držav - Afganistana in Iraka, je po navedbah Guardiana ustavil razprave svojih svetovalcev v zvezi z možnostjo, da se naslednja faza "vojne proti terorizmu" nadaljuje takoj v Siriji.