Tujina

Sirija za razpravo v varnostnem svetu

Washington/New York/Madrid, 16. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Sirija je ponovila, da nima orožja za množično uničevanje in bo v varnostnem svetu vložila predlog resolucije, s katero bi se zavzeli za Bližnji vzhod brez kemičnega orožja. Damask je tudi zanikal ameriške obtožbe, da nudi zatočišče visokim iraškim predstavnikom.

Izpred sirskega vladnega poslopja v Damasku
Izpred sirskega vladnega poslopja v Damasku FOTO: Reuters

Sirija je ameriške obtožbe označila za neosnovane. "Sirija ni nikoli imela dobrih odnosov z režimom iraškega predsednika Sadama Huseina," je zatrdila tiskovna predstavnica sirskega zunanjega ministrstva Busajna Šabane in spomnila na iraške napade na državljane Sirije v 80. letih minulega stoletja.

Po besedah predstavnice sirskega zunanjega ministrstva Sirija nima orožja za množično uničevanje. "ZDA so zaskrbljene, da bi kemično, jedrsko in biološko orožje padlo v roke teroristov. Sirija pa želi te skrbi odpraviti s sprejetjem resolucije," je še povedala Šabanejeva.

Sirija, ki je sicer od januarja letos nestalna članica varnostnega sveta, je še pozvala k čimprejšnjem koncu "okupacije" Iraka.

Šef iraške obveščevalne službe v Damasku?

V sirsko prestolnico Damask pa naj bi po ameriški poročilih pobegnil šef iraške obveščevalne službe Faruk Hijazi. ZDA Hijazija obtožujejo, da je sodeloval pri poskusu atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha leta 1993, ko je bil ta na obisku v Kuvajtu. Bush takrat sicer ni bil več predsednik ZDA. Hijazi, ki je bil nazadnje iraški veleposlanik v Tuniziji, naj bi od tam odpotoval v Sirijo.

Tudi arabske države želijo razpravo

Tudi arabske države želijo, da bi o grožnjah ZDA Siriji razpravljal varnostni svet. To je na prošnjo Sirije predlagala arabska skupina držav. ZDA so Siriji zagrozile s sankcijami, če vlada predsednika Bašarja al Asada ne bo dovolila preiskave domnevnega sirskega programa kemičnega orožja. Washington pa je Damask tudi posvaril pred sprejemanjem članov režima Sadama Huseina.

Ameriški predsednik Bush je prosil španskega premierja Joseja Aznarja za posredovanje pri sirskem predsedniku Asadu
Ameriški predsednik Bush je prosil španskega premierja Joseja Aznarja za posredovanje pri sirskem predsedniku Asadu FOTO: Reuters

V noči na sredo pa sta se po telefonu pogovarjala sirski predsednik Bašar al Asad in španski premier Jose Maria Aznar. Asad je v pogovoru Aznarja obvestil o svojem "duhu sodelovanja", o svoji volji za ohranitev stabilnosti na Bližnjem Vzhodu in prizadevanjih v boju proti terorizmu, je sporočil španski diplomatski vir.

Aznar in Asad sta si tudi obljubila, da bosta v prihodnjih dneh ostala v stiku, pogovarjala pa sta se tudi o prihodnjem obisku španske zunanje ministrice Ane Palacio v Damasku, kjer naj bi se srečala s sirskim kolegom Farukom al Šarom.

ZDA umirjajo žogico?

Ameriški državni sekretar Colin Powell je dejal, da ZDA ne nameravajo začeti vojne s Sirijo. Powell je sicer ponovil obtožbe na račun Sirije, a je zavrnil, da bi imela ameriška administracija že seznam držav, proti katerim namerava začeti vojaško akcijo. "Irak je bil edinstven primer in ni šlo samo za to, da je tam vladal diktator," je poudaril Powell in zagotovil, da vojaški načrti o napadu na kako drugo državo ne obstajajo. "Seznam ne obstaja," je dejal Powell.

Ameriški zunanji minister Colin Powel je dejal, da ZDA nimajo načrtov za začetek vojne proti Siriji, čeprav ta nudi zatočišče strmoglavljenim iraškim voditeljem (Foto:Reuters)
Ameriški zunanji minister Colin Powel je dejal, da ZDA nimajo načrtov za začetek vojne proti Siriji, čeprav ta nudi zatočišče strmoglavljenim iraškim voditeljem (Foto:Reuters) FOTO: Reuters

Opozorila na račun Sirije so v zadnjih dneh izrekli ameriški predsednik George Bush, ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld in sam Powell. Od Sirije so zahtevali, naj ne nudi zatočišča strmoglavljenim iraškim oblastnikom in prekine podporo terorizmu. Bush je tudi izjavil, da ima Sirija orožje za množično uničevanje. Posedovanje orožja za množično uničevanje je bil temeljni razlog, s katerim so Američani opravičevali napad Irak, zato so se v medijih pojavila ugibanja, da je Sirija naslednja tarča ameriške vojaške akcije.