Tujina

Sirija za izboljšanje odnosov z ZDA

Damask, 30. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sirija je danes izrazila zadovoljstvo ob bližnjem obisku ameriškega državnega sekretarja Colina Powella v Damasku in se zavzela za izboljšanje odnosov med državama. Ob tem izražajo upanje, da bo Powellov obisk podlaga za novo obdobje v sirsko-ameriških odnosih.

Colin Powell
Colin Powell FOTO: Reuters

Ameriški državni sekretar bo Damask obiskal v petek, srečal pa naj bi se s predsednikom Bašarjem Asadom. Govorila naj bi tudi o ameriških obtožbah, da Sirija podpira terorizem in da je dala zatočišče pripadnikom režima Sadama Huseina.

De Villepin opozarja Sirijo

Medtem pa je francoski zunanji minister Dominique de Villepin danes Sirijo pozval, naj nadaljuje umik svojih sil iz Libanona v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN številka 520, ki poziva k umiku tujih sil iz te države. Sirija je doslej nekaj svojih enot iz Libanona že umaknila, zadnji umik pa je izvedla pred dvema mesecema.

De Villepin je danes tudi dejal, da je polemika z ZDA glede iraške krize nesmiselna. Menil je, da bi Evropska unija morala sodelovati pri obnovi Iraka, pri kateri pa bi morali imeti osrednjo vlogo ZN.