Tujina

Sirija: Odbor za ukinitev izrednega stanja

Damask, 31. 03. 2011 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirski predsednik al Asad je vzpostavil poseben odbor, ki naj bi vzpostavil protiteroristično zakonodajo, ki naj bi nadomestila izredno stanje, ki v tej mediteranski državi velja že več kot 40 let. Kritiki potezo zavračajo kot 'kupovanje časa'.

Sirska državna tiskovna agencija Sana je danes sporočila, da bo odbor preučil in pripravil ''zakonodajo, ki bo ščitila državno varnost in dostojanstvo državljanov, omogočala pa bo tudi boj proti terorizmu, kar bo odprlo pot za ukinitev izrednega stanja. Odbor naj bi delo končal do 25. aprila.

Ukinitev izrednega stanja, ki ga je oblast desetletja zlorabljala za zatiranje političnih nasprotnikov stranke Baath, edine dovoljene v Siriji, je osrednja zahteva sirskih protestnikov. V napadih na demonstrante je v preteklih dveh tednih umrlo že več kot 60 ljudi.

Bašar al Asad pred govorom v parlamentu v sredo 30. 03. 2011.
Bašar al Asad pred govorom v parlamentu v sredo 30. 03. 2011. FOTO: Reuters

V preteklem tednu je neimenovani predstavnik sirskih oblasti dejal, da je državni vrh sprejel odločitev o ukinitvi izrednega stanja. Toda v svojem prvem javnem komentarju po izbruhu protestov Asad v sredo sploh ni spregovoril o ukinitvi izrednih razmer, prav tako pa ni postavil nobenega časovnega roka za spremembo zakonodaje o političnih strankah, svobodi medijev in boju proti korupciji.

Združene države Amerike so o govoru sirskega predsednika dejale, da ni uresničil pričakovanj, ki so jih na višku protestov stopnjevale sirske napovedi o ukinitvi izrednega stanja.
Tudi današnja napoved verjetno ne bo prepričala skeptikov.
''V našem sveta vzpostaviš odbor zato, da temeljito pokoplješ stvar, za katero gre,'' je dejal Hilal Kasan, profesor politologije na ameriški univerzi v Bejrutu. ''Zgolj čas kupuje,'' še dodaja Kasan.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
31. 03. 2011 21.51
v deželi sira (siriji) nič novega