Tujina

Sirija končuje umik

Bejrut, 25. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Sirska vojska se je po 29 letih dokončno umaknila iz Libanona, svoje poveljstvo pa so libanonskim kolegom predali tudi sirski obveščevalci.

Sirija je končala umik (Foto: Reuters)
Sirija je končala umik (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Cesto med Sirijo in Libanonom, ki jo je uporabljala izključno vojska, bodo po poslovilni slovesnosti zaprli.

Kot je dejal visoki predstavnik libanonske vojske, je na območju doline Beka ostal le vodja sirskih obveščevalnih sil, general Rustom Gazali, skupaj s 30 vojaki, ki bodo sodelovali na torkovi uradni poslovilni slovesnosti. Tudi libanonska državna televizija je potrdila, da so Sirci končali umik.

Preverjanje ZN

Izraelski zunanji minister Šalom je izrazil upanje, da bo sirski umik iz Libanona tlakoval pot miru z vlado v Bejrutu. "Zdaj ko je Libanon osvobojen, obstaja možnost, bodo njihove lastne sile v državi ugotovile, da je v njihovem interesu, da živijo v miru z Izraelom," je dejal.

Sirija se je pri Združenih narodih zavezala, da bo umaknila svoje sile iz Libanona do 30. aprila, toda sirski vojaški predstavnik je že minuli teden dejal, da se bodo umaknili pred tem datumom. Pred umikom, ki se je začel marca, je imela Sirija na vzhodu in severu Libanona 14.000 vojakov.

Umik sirskih vojakov iz Libanona bodo preverili strokovnjaki ZN. Najmanj dva predstavnika ZN sta že prispela v Bejrut, je dejal vir pri ZN. "Drugi predstavniki naj bi prišli kasneje danes, vendar v Bejrutu ne bodo imeli uradnih srečanj, temveč bodo v torek odpotovali v Damask, kjer naj bi dobili potrebna poročila, zemljevide in dokumente," je dejal. Omenjeni vir ni povedal, kdaj bo skupina začela uradno misijo v Bejrutu.

Preiskava o smrti Haririja

Prosirski visoki predstavnik varnostnih sil Jamil al-Sajed je ponudil svoj odstop.

Kot je še dejal omenjeni vir, naj bi v Bejrut v sredo pripotovala druga skupina ZN, ki bo pripravila teren za preiskovalno komisijo ZN, ki bo preiskovala atentat na nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja 14. februarja.