Tujina

Simatović zavrača krivdo

Beograd, 02. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji poveljnik specialne policijske enote, ki je delovala v okviru srbske službe državne varnosti, Franko Simatović-Frenki, je danes pred haaškem sodišču dejal, da se ne čuti krivega za vojne zločine na Hrvaškem in v BiH od 1991 do 1995, ki mu jih očita haaško tožilstvo.

"Spoštovano sodišče, ne počutim se krivega," je odgovoril Simatovič sodniku O-gon Kwonu, ki ga je vprašal, kako se bo zagovarjal na pet točk obtožnice.

Franko Simatović - Frenki in Jovica Stanišić
Franko Simatović - Frenki in Jovica Stanišić FOTO: Reuters

Tožilstvo je proti Simatoviću in nekdanjemu načelniku srbske državne varnosti Jovici Stanišiću 1. maja vložilo skupno obtožnico, s katero ju bremeni zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov na Hrvaškem in v BiH od 1991 do 1995. Oba sta v obtožnicah proti nekdanjemu srbskemu in jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću omenjena kot udeleženca pri skupnem zločinskem delovanju, katerega cilj je bil nasilen izgon nesrbskih prebivalcev z večjega dela Hrvaške in iz BiH ter njihovo vključevanje v novo državo pod srbsko prevlado, kot tudi zločinov proti človečnosti ter kršenja vojnega prava, deportacij, pregonov in umorov.

Simatović naj bi skupaj z nekdanjim voditeljem službe državne varnosti Jovico Stanišićem leta 1991 ustanovil specialno policijsko enoto Rdeče baretke. Pod nadzorom takratne srbske tajne policije pa so bile tudi srbske paravojaške enote na Hrvaškem in v BiH, med njimi srbska prostovoljna garda Željka Ražnjatovića–Arkana.

Simatoviča in Stanišića je srbska policija aretirala 13. marca, dan po atentatu na Zorana Djindjiča, in sicer zaradi domnevnih stikov z osumljenci za umor srbskega premiera. Proti njima ni vložena nobena kazenska ovadba, v priporu pa so ju zadržali tudi po vložitvi obtožnice tožilstva haaškega sodišča.