Tujina

Sezona hurikanov se nadaljuje

Kingston/Miami, 11. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vihar Charley grozi Jamajki in bližjim otočjem. Prebivalci so že dobili opozorilo za evakuacijo. Bonnie pa se bliža Mehiškemu zalivu.

Slika viharja, ki so ga meteorologi poimenovali Charly (foto: Reuters)
Slika viharja, ki so ga meteorologi poimenovali Charly (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Na Jamajki je med prebivalci čutiti napeto ozračje, potem ko je bilo na bližnjih Kajmanskih otokih izdano opozorilo, da se otočju približuje tropski vihar Charley, ki počasi prerašča v hurikan. Največja hitrost vetrov, ki jih s sabo prinaša Charley, je doslej narasla že na 113 kilometrov na uro, kar je na lestvici vetrov le malo pod pragom (120 km/h), ko se tropski vihar razglasi za hurikan. Ob 17. uri po srednjeevropskem času so vihar zaznali 177 kilometrov jugovzhodno od jamajške prestolnice Kingston. Charley se sicer premika v severozahodni smeri s hitrostjo 30 kilometrov na uro. Charley je po začetku letošnje "sezone hurikanov", ki traja od 1. junija od 30. novembra, tretji vihar, ki so mu meteorologi nadeli naziv.

Velika, grozeča gmota hurikana (foto: Reuters)
Velika, grozeča gmota hurikana (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kot je dejal meteorolog v ameriškem Nacionalnem centru za hurikane v Miamiju, pričakujejo, da bo vihar oplazil južno obalo Jamajke. Ob tem je še dodal, da se vihar lahko razvije v hurikan, medtem ko bo potoval čez Jamajko, vendar bodo najmočnejši vetrovi ostali stran od jamajške obale. V Kingstonu so bile trgovine v torek zvečer in davi polne kupcev, saj so prebivalci množično kupovali ustekleničeno vodo, kruh, baterije in konzerve hrane.

Na območju Mehiškega zaliva se giblje vihar Bonnie

Posledice hurikana so katastrofalne. Tole je lansko leto za sabo pustila Isabel.
Posledice hurikana so katastrofalne. Tole je lansko leto za sabo pustila Isabel. FOTO: Reuters

Na območju Mehiškega zaliva, 376 kilometrov južno od delte reke Mississipi, se v smeri proti severovzhodu premika tropski vihar Bonnie, ki ga spremljajo vetrovi, ki razvijajo hitrost celo do 85 kilometrov na uro. Bonnie, ki potuje s hitrostjo 10 kilometrov na uro, bi po napovedih lahko dosegel tudi mesto Panama city, ki leži na severozahodu Floride. Naftni gigant Chevron Texaco je v zvezi z viharjem Bonnie sporočil, da je podjetje s 15 naftnih ploščadi na območju Mehiškega zaliva zaradi viharja že evakuiralo okoli 630 delavcev.