Tujina

Severna Koreja z jedrskim programom?

Pjongjang, 12. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriške oblasti so korejski tovorni ladji, ki je prevažala petnajst raket SKAD dovolile, da nadaljuje pot proti Jemnu. Ugotovili so namreč, da je bil nakup raket povsem legalen. Novo krizno žarišče pa se obeta v Severni Koreji, ki je danes napovedala, da bo obnovila svoj jedrski program.

Kot je pojasnil severnokorejski zunanji ministra, gre za protest proti novembrski odločitvi ZDA, da bodo Pjongjangu prekinili vse pošiljke nafte, ker je Severna Koreja priznala, da je kršila sporazum z ZDA o zamrznitvi jedrskega programa iz leta 1994.

Severna Koreja je danes zagrozila, da bo obnovila svoj jedrski program
Severna Koreja je danes zagrozila, da bo obnovila svoj jedrski program FOTO: Reuters

Ker je Severna Koreja priznala, da je razvijala svoj jedrski program in s tem kršila sporazum iz leta 1994, so se Združene države in njeni zavezniki sredi preteklega meseca odločili, da ji bodo prekinili dobavo nafte. V Pjongjangu so zato zagrozili, da bodo zaradi pomanjkanja električne energije zagnali jedrski reaktor, v katerem naj bi izdelovali tudi plutonij za jedrsko oborožitev. V Južni Koreji se je takoj po odločitvi severne sosede sestal svet za nacionalno varnost in oblasti v Pjongjangu pozval, naj načrtov ne izvedejo.

Predstavnik južnokorejskega ministrstva Dong Hjeon je izrazil prepričanje, da je treba zaplet reševati po mirni poti z dialogom. Povedal je še, da bi lahko severnokorejska odločitev povzročila veliko napetost na Korejskem polotoku. Dong Hjeon je izrazil še zaskrbljenost in severnokorejsko vlado pozval naj takoj opusti načrte za obnovitev jedrskega programa.

»Odzvati se moramo preudarno in spodbujati sodelovanje Severne Koreje z ZDA«, je še povedal Koizumi.

Japonski premier Koizumi poudarja, da je treba zaplete na korejskem polotoku reševati po diplomatskih poteh.

Poznavalci poudarjajo, da želi Severna Koreja Združene države prisiliti, da bi sedle za pogajalsko mizo, v Washingtonu pa pogajanja vztrajno zavračajo.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer je severnokorejsko odločitev označil za obžalovanja vredno
Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer je severnokorejsko odločitev označil za obžalovanja vredno FOTO: Reuters

ZDA in Rusija zaskrbljeni zaradi napovedi Severne Koreje

Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer je omenjeno severnokorejsko odločitev označil za "obžalovanja vredno". Fleischer je dejal, da bo ameriška administracija o vprašanju govorila z zaveznicami, da bi prišli do mirne rešitve, poudaril pa je, da ZDA ne nameravajo napasti Severne Koreje. Ob tem je zavrnil tudi možnost začetka pogajanj med Washingtonom in Pjongjangom glede omenjenega vprašanja.

Tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Jakovenko pa je izrazil veliko zaskrbljenost Rusije glede napovedi Severne Koreje. Jakovenko je poudaril, da se Rusija zavzema za strogo spoštovanje sporazumov, ki prepovedujejo jedrsko orožje na Korejskem polotoku.