Tujina

Sestanek kljub grožnjam o bojkotu

Gdansk, 06. 12. 2008 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Poljskem sta se srečala Sarkozy in dalajlama, kar je že v petek razburilo Kitajsko, ki je opozorila, da bi srečanje lahko imelo hude posledice za trgovinske odnose med Francijo in Kitajsko.

Predsedujoči EU, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, se je danes ob robu slovesnosti ob 25. obletnici podelitve Nobelove nagrade za mir nekdanjemu poljskemu predsedniku Lechu Walensi v Gdansku sešel z dalajlamo. Sarkozy je doslej prvi predsedujoči EU, ki se je srečal s tibetanskim duhovnim vodjo.

"Dalajlama je potrdil to, kar sem že vedel, da ne bo zahteval neodvisnosti za Tibet, in jaz sem mu povedal, kako pomembno si je po mojem mnenju prizadevati za dialog med dalajlamo in kitajskimi oblastmi," je glede pogovorov v Gdansku po srečanju povedal Sarkozy. Kot je dodal, mu je sogovornik pojasnil svojo zaskrbljenost glede Tibeta.

Sarkozy in dalajlama
Sarkozy in dalajlama FOTO: Reuters

"Kot francoski predsednik in predsedujoči EU sem svoboden, imam svoje vrednote in prepričanja. Ne zaostrujmo zadev, svet tega ne potrebuje in to se ne sklada z realnostjo," je po srečanju dejal Sarkozy.

Napoved srečanja Sarkozyja z dalajlamo je namreč močno razburila Kitajsko, ki je zato celo odpovedala za 1. december napovedani vrh EU-Kitajska. V Pekingu so poleg tega opozorili, da bi lahko imelo to srečanje hude posledice za trgovinske odnose med Kitajsko in Francijo.

Nicolas Sarkozy se je danes sestal tudi s premieri devetih vzhodnoevropskih članic EU, s katerimi so dosegli določen napredek o podnebno-energetskem svežnju, toda dogovora, ki ga želijo doseči pred vrhom EU 11. in 12. decembra, še ni.

"K temu je treba pristopiti mirno. Svet potrebuje odprto Kitajsko, ki sodeluje v globalnem vodenju. Kitajska potrebuje močno Evropo, ki daje delo kitajskim podjetjem," je še glede ogorčenja Pekinga danes dejal predsedujoči EU.

Glede grožnje Pekinga s posledicami za trgovinske odnose je predstavnik francoskega predsednika povedal, da zaenkrat niso zasledili še nikakršnega bojkota francoskih izdelkov. Dalajlama je glede tega že v petek ocenil, da "tudi Kitajska potrebuje Evropo" in dodal, da začetnim pobudam izvajanja pritiska ne sledijo vedno tudi konkretna dejanja.

Z dalajlamo se je sicer danes v Gdansku srečal tudi poljski premier Donald Tusk. Že pred tem se je tibetanski duhovni vodja v Pragi sešel z nekdanjim češkim predsednikom Vaclavom Havlom in s premierjem Mirekom Topolanekom, ki bo 1. januarja prevzel predsedovanje EU, v Bruslju ga je sprejel belgijski premier Yves Leterme, v četrtek pa je v okviru evropskega leta medkulturnega dialoga nagovoril poslance Evropskega parlamenta.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
07. 12. 2008 04.52
Itak Kitajska sam izsiljuje in jih moti vse kar oni mislijo da je proti-kitajskega samo zato ker nimajo svobode govora(npr:v ZDA vsi šinfajo Buša kak je drek,kreten,...,sej ni daleč od tega :) ampak vseno oblasti ne ukrepajo proti takim) tko kot zanč na HR so takoj zaslišali unga fanta k je objavu Sanaderja kot nacista,tko da se po tem vidi kolk napredni so! AJA PA TIBET JE BIL SAMOSTOJEN DO LETA 1950 A ZDAJ JE PA KR DEL KITAJSKE??? SM NA STRANI DALAJ LAME=OCEAN MODROSTI
hitro
06. 12. 2008 21.29
Ma bojkotirat je treba Kitajce!