Tujina

Šest pogojev za Bagdad

New York/Teheran/London/Bagdad, 12. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Velika Britanija je predstavila šest pogojev, ki jih mora Irak izpolniti, če se želi izogniti vojni. Britanske oblasti med drugim od Sadama Huseina zahtevajo, da na iraški televiziji izjavi, da nima orožja za množično uničevanje.

Med pogoji je tudi zahteva, da Bagdad dovoli 30 ključnim iraškim strokovnjakom za oborožitev odhod na Ciper, kjer bi jih zaslišali inšpektorji ZN. Irak bi obenem moral uničiti 10 tisoč litrov antraksa in drugih kemičnih ter bioloških orožij, ki naj bi jih domnevno imel. Bagdad mora tudi pojasniti, kaj je z brezpilotnim letalom z razponom kril 7,45 metra, ki so ga v Iraku našli mednarodni inšpektorji.

Rusija je že zavrnila britanski predlog o šestih pogojih, ki naj bi bili vključeni v nov osnutek resolucije o Iraku. Ruski veleposlanik pri ZN Sergej Lavrov je dejal, da bi morali inšpektorji ZN za razorožitev Iraka nadaljevati delo vsaj še tri mesece.

Rumsfeld presenetil London

"Nič se ni spremenilo. Še vedno si bomo prizadevali za sprejetje nove resolucije ZN o Iraku," je ob tem dejal neimenovani predstavnik Downing Streeta.

Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je izjavil, da bi lahko ZDA Irak napadle tudi brez pomoči Velike Britanije, če bi imel britanski premier Tony Blair doma prevelike težave v primeru napada brez mandata ZN. Kot poroča New York Times, naj bi se v zadnjih dneh ameriška zaveznica Velika Britanija začela nekoliko oddaljevati od Bele hiše. Britanski premier Tony Blair naj bi raje, zaradi vse hujšega pritiska doma, pristal na vojno z odobritvijo ZN.

Razprava "neodločenih" se nadaljuje

Na razpravo v VS se je prijavilo 42 držav
Na razpravo v VS se je prijavilo 42 držav FOTO: Reuters

V Varnostnem svetu ZN se medtem nadaljuje včeraj začeta javna razprava o iraškem vprašanju, na kateri imajo pravico svoje mnenje podati tudi države, ki niso članice Varnostnega sveta ZN. Večina članic ZN je že konec februarja dobila možnost, da predstavi svoje stališče do Iraka. Takrat se je večina držav izrekla proti vojaškemu posredovanju.

ZDA so sicer včeraj opustile načrt o glasovanju za predlog nove resolucije o Iraku, saj v preteklih dneh niso uspele dobiti podpore, ki bi omogočila sprejem resolucije. ZDA naj bi celo pokazale nekaj volje, da bi ultimat 17. marec, ki v predlogu nove resolucije zapisan kot zadnji rok za iraško razorožitev, nekoliko podaljšale. Vendar pa so hkrati odločno zavrnile predlog šestih neodločenih članic VS – Mehike, Čila, Angole, Gvineje, Kameruna in Pakistana –, da bi bil ta rok podaljšan za 45 dni.

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je medtem ponovno opozoril, da je kakršna koli vojna v Iraku brez soglasja ZN nelegitimna. V članku za francoski časnik Le Monde je Annan zapisal, da bi kakršnokoli dejanje v smeri vojne v Iraku brez soglasja članic VS ZN pomenilo pomanjkanje politične podpore, kar bi obsodilo obnovo Iraka na propad.

ZDA hočejo v turški zračni prostor

Iraški predsednik se mora o novih pogojih izjasniti prek televizije, zahtevajo v Londonu
Iraški predsednik se mora o novih pogojih izjasniti prek televizije, zahtevajo v Londonu FOTO: Reuters

Med Ankaro in Washingtonom potekajo pogajanja o tem, da bi lahko ZDA v pripravah na vojno v Iraku uporabljale turški zračni prostor, je potrdil turški veleposlanik v Washingtonu Faruk Logoglu. Pojasnil je, da so pogovori v začetni fazi, vsakršno odločitev o odprtju turškega zračnega prostora pa bo moral potrditi parlament v Ankari. Kot je povedal veleposlanik, ameriška letala, ki so nameščena v oporišču Incirlik, ta čas nimajo dovoljenja za sodelovanje v morebitni operaciji proti Iraku.

V turškem pristanišču Iskenderun pa je danes prišlo do incidenta, ko so demonstranti poskušali vdreti v pristanišče, kamor ZDA že več dni dovažajo vojaško opremo za poseg v Iraku. Policija je, da bi razgnala demonstrante, streljala v zrak, aretirali pa so štiri protestnike.