Tujina

Šešljeva politična oporoka

Beograd, 03. 12. 2006 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja SRS Šešelj je v svoji politični oporoki člane stranke pozval, naj ne odstopijo od 'koncepta Velike Srbije'.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj FOTO: Reuters

Vodja Srbske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, ki od 10. novembra gladovno stavka v priporu haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je v svoji politični oporoki člane stranke pozval, naj nikoli ne odstopijo od "trde nacionalne ideologije in koncepta Velike Srbije".

V dokumentu, ki ga je na današnji novinarski konferenci v Beogradu prebral Zoran Krasić, Šešelj zahteva, naj radikalci nikoli ne pristanejo na odcepitev Kosova. Če bi do tega vendarle prišlo, pa vodja SRS vztraja pri prekinitvi diplomatskih odnosov z vsemi državami, ki bi priznale neodvisnost Kosova.

Šešelj članom svoje stranke še sporoča, naj se odločno in ostro zoperstavijo globalizaciji ter vstopu Srbije v zvezo NATO in Evropsko unijo, kjer so po njegovih besedah združeni vsi srbski sovražniki. Radikalci naj se raje zavzamejo za povezovanje Srbije z Rusijo in vsemi vzhodnoevropskimi pravoslavnimi državami, je poudaril.

Vodja SRS se je zavzel še za prijateljstvo s Kitajsko, Indijo ter z arabskimi, afriškimi in latinskoameriškimi državami, ki nasprotujejo ameriškemu vplivu.

Pripadniki Srbske radikalne stranke na mitingu v Beogradu
Pripadniki Srbske radikalne stranke na mitingu v Beogradu FOTO: Reuters


Vodja srbskih radikalcev je v priporu haaškega sodišča od februarja 2003; obtožnica ga bremeni sodelovanja pri skupinskih zločinskih dejavnostih med vojno na Hrvaškem in v BiH. Soditi so mu začeli 27. novembra letos, že 10. novembra pa je začel gladovno stavko in od takrat pije le vodo. Odrekel se je zdravilom, ki jih potrebuje zaradi visokega pritiska in astme, zavrača tudi vsako zdravniško pomoč.

Na protestnem shodu se je sicer v soboto pred ameriškim veleposlaništvom v Beogradu zbralo približno 25.000 privržencev SRS. Kot so opozorili radikalci, je Šešljevo zdravstveno stanje zaradi gladovne stavke "kritično", zaradi česar naj bi obtoženec dovolil vodstvu stranke, da objavi "politične in osebne oporoke".

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
04. 12. 2006 15.27
Šešelj bi se rad sestal z gospodom Miloševičem,boji pa se,da nebi to bila nepovratna karta.
Meki
03. 12. 2006 18.59
Mogoče ga pa pobere in svet se bo znebil še enega zločinca.
Rijad Proši?
03. 12. 2006 18.24
Mislim,da bo gladovna stavka Šešlju samo okrepila, ker je shujšal za devetnajst kilogramov, kar je super za ljudi z visokim krvnim tlakom.Samo še kakšno skleco, pa počep naredi in bo O.K.