Tujina

Šešelj ne stavka več

Haag, 08. 12. 2006 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji vodja srbskih radikalcev in haaški obtoženec Vojislav Šešelj je prenehal z gladovno stavko.

Nekdanji vodja srbskih radikalcev in obtoženec Mednarodnega sodišča za vojne zločina na območju nekdanje Jugoslavije Vojislav Šešelj je po 28 dneh prenehal z gladovno stavko. Sodišče je ugodilo njegovi zahtevi, da se spet brani sam. 

Vojislav Šešelj je po 28 dneh prekinil gladovno stavko
Vojislav Šešelj je po 28 dneh prekinil gladovno stavko FOTO: Reuters

Če bo sodni senat v prihodnje ocenil, da obtoženec ovira potek sodnega postopka, mu bo moralo pred imenovanjem zagovornika v pripravnosti ali "trajnega" zagovornika ponuditi, da sam izbere zastopnika iz seznama odvetnikov, ki so registrirani v sodišču.

Šešelj je začel gladovno stavkati 11. novembra, po četrtkovem prvem stiku s sodnim senatom haaškega sodišča, ki mu je začel soditi 27. novembra, pa se je odločil, da bo prekinil tovrstni protest.

Šešelj se je haaškemu sodišču prostovoljno predal 24. februarja 2003, od takrat pa je zaprt v priporu v Scheveningenu. 8. novembra je napovedal, da se bo na sojenju zagovarjal "na poseben način oziroma tako, kot se doslej ni še nihče", toda tri dni kasneje je začel gladovno stavkati.

Za prenehanje stavke je zahteval izpolnitev vrste pogojev, vključno s preklicem odločitve sodnega senata, ki mu je odvzel pravico, da se zagovarja sam, in mu določil zagovornika.

Obtožnica ga bremeni sodelovanja pri skupinskih zločinskih dejavnostih v obdobju med letoma 1991 in 1995, katerih namen je bila trajna razselitev nesrbskih prebivalcev z večjih območij v BiH in na Hrvaškem, ki bi bila nato priključena novi srbski državi, kot tudi z ozemlja Vojvodine.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brankob@avtomatika.com
09. 12. 2006 12.31
Hja, lahko bi ga tudi počili ampak kaj jim to pomaga ? Point vsega je, da tipa ponižajo in prikažejo kot morilca. To jim jej že pri Slobotu več ali manj spodletelo. Tipu so "sodili" neverjetno dolgo časa in ga niso obosodili, ker je v čudnih okoliščinah umrl. Pa tudi če ne bi, njihovi "dokazi" so bili jako kilavi. Bojim se, da bo s Šešljem enako, da pa tip za razliko od Slobota ni p**** in ne kaže volje po bežanju ali pogajanju, sploh pa tip je pravnik.
Rijad Proši?
09. 12. 2006 11.22
Mislim, da Šešlju uspeva preusmerjati pozornost od vsebine, zaradi katere mu sodijo. Na roko pa mu seveda gre demokracija, ki se v takšnih primerih včasih pokaže kot malo nerodna. Primer, v Nurenbergu bi verjetno že prestajal kazen, če že ne bi visel.
brankob@avtomatika.com
09. 12. 2006 03.30
Tip ne dela nespametnih potez. Hoče izpeljat ta sodni postopek, kot si je sam zamislil in pokazat skozi njega vso dvoličnost tega in takih sojenj. Pa tudi to, da ga ni strah zapora in ga sprejema kot nekakšno preizkušnjo, mu gre v prid. Tip se obnaša kot neandertalec, ni pa neumen ali nepismen, sploh ne.
doki007@email.si
08. 12. 2006 18.34
ne vem zakaj se je za to odloču ,...bi si vsaj skrajšal muke, "spet ena njegova nespametna poteza".....