Tujina

Šešelj na robu smrti?

Haag, 28. 11. 2006 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tožilstvo haaškega sodišča bo 6. decembra zaslišalo prvo pričo v procesu proti Vojislavu Šešlju.

Šešelj gladovno stavka od 11. novembra, pri tem pa ne jemlje niti predpisanih zdravil proti visokemu pritisku in astmi, zavrača pa tudi zdravniško pomoč.
Šešelj gladovno stavka od 11. novembra, pri tem pa ne jemlje niti predpisanih zdravil proti visokemu pritisku in astmi, zavrača pa tudi zdravniško pomoč. FOTO: POP TV

Tožilstvo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je sklenilo uvodno besedo o obtožnici proti Vojislavu Šešlju, ki nekdanjega vodjo Srbske radikalne stranke obtožujejo sodelovanja pri skupinskih zločinskih dejavnostih med vojno na Hrvaškem in v BiH v letih med 1991 in 1995, 6. decembra pa bo tožilstvo zaslišalo svojo prvo pričo.

Kot so pojasnili tožilci, je vodja radilkacev z zločinskimi političnimi govori, s katerimi je demoniziral in dehumaniziral Hrvate in Muslimane, sodeloval pri zločinih, katerih namen je bila trajna razselitev Nesrbskih prebivalcev z večjih območij na Hrvaškem in v BiH, ki bi bila nato priključena novi srbski državi.

"Šešelj je s širjenjem strahu in sovraštva neposredno spodbujal h konkretnim zločinom na konkretnih lokacijah in je tudi osebno storil konkretne zločine na konkretnih lokacijah," trdijio tožilci.

V ponedeljek določeni zagovornik Šešlja ni želel podati uvodne besede v imenu svoje stranke, medtem pa Šešelj še naprej gladovno stavka. Z gladovno stavko je Šešelj začel 11. novembra, od takrat pa pije samo vodo in se odreka celo zdravilom, ki jih potrebuje zaradi visokega pritiska in astme. Beograjski časopis Kurir pa medtem zatrjuje, da nekdanji vodja radikalcev umira.

Za zdaj ni nobenih novih vesti o Šešljevem zdravstvenem stanju, je pa v pismu upravniku pripora v Sheveningenu napisal, da izrecno prepoveduje kakršenkoli ukrep v smislu reanimacije ali dajanja umetne hrane, ko bo izgubil zavest, prepoveduje pa tudi obdukcijo njegovega telesa.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brankob@avtomatika.com
29. 11. 2006 00.46
Še to: posnetki njegove "obrambe" postajajo legendarni. Sam imam nekajminutni posnetek, v katerem je naravnost povedal sodniku in celi ekipi, da mu ga lahko vsi skupaj povlečejo, kar je jasno bilo prevedeno v N jezikov dobesedno in je šlo v zapisnik... Ve kdo, kje je še kaj tega materiala ?
brankob@avtomatika.com
29. 11. 2006 00.43
Tipa boli penis za "zgodovino in ljudi" in njihov odpust. Definitivno je neandertalec, vendar je odšel na sojenje v pravem stilu (za razliko od Slobota recimo) in ga ni strah povedat natanko to, kar si misli. Če ne drugje, mu dam vsaj tu solidne pozitivne točke.
bnam 2707
29. 11. 2006 00.25
Mar je pričakoval red narodnega heroja.Vsi dobijo kar si zaslužijo.Gospod Šešelj ni izjema.Še danes mi zvenijo njegove zle besede v ušesih,zaradi katerih je bilo toliko nedolžnih žrtev na Balkanu.Zgodovina in ljudje,ki jim je povzročil toliko gorja mu ne bodo nikoli oprostili!
svastapickarodi
28. 11. 2006 23.36
ste lačni? zgrabite snikers !! zdaj bi mu ga moro en muđahedin zarinit ....
lalala3@email.si
28. 11. 2006 21.29
"nekdanji vodja radikalcev" um, a ga niso prejsnji teden zopet izvolili za predsednika?