Tujina

Sedem pakistanskih vojakov mrtvih

Islamabad, 31. 10. 2009 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V eksploziji v Pakistanu je bilo ubitih sedem pakistanskih vojakov, enajst pa je ranjenih. Do novega napada je prišlo v času, ko pakistanska vojska nadaljuje ofenzivo proti islamskim skrajnežem.

Pred dnevi je bomba odjeknila na polni tržnici Peševarja.
Pred dnevi je bomba odjeknila na polni tržnici Peševarja. FOTO: Reuters

Incident se je zgodil v plemenskem okrožju Kiber, 15 kilometrov zahodno od Pešavarja. Bomba je bila postavljena ob cesti, v napadu pa sta bili uničeni tudi dve vozili, s katerimi so pakistanskim vojakov prevažali hrano.

Skozi Kiber poteka glavna prevozna pot do meje z Afganistanom, kjer je pakistanska vojska sredi oktobra začela novo ofenzivo proti islamskim skrajnežem. Plemensko območje na severozahodu Pakistana je namreč postalo zatočišče za mnoge talibanske bojevnike, ki so po ameriški invaziji na Afganistan leta 2001 pobegnili iz te države.

Hillary Clinton
Hillary Clinton FOTO: Reuters

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je v petek končala tridnevni obisk v Pakistanu, je pakistanske oblasti v okviru obiska sicer opozorila, da se morajo boriti tudi proti mednarodni teroristični mreži Al Kaida. Dejala je, da bodo morale oblasti po končani operaciji v Južnem Vaziristanu "poskušati izkoreniniti tudi druge teroristične skupine ali pa se bomo znova soočali z istimi grožnjami".

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je v očitnem odzivu na njen poziv v nagovoru članom svoje Pakistanske ljudske stranke v petek zagotovil, da bodo ofenzivo ob meji z Afganistanom nadaljevali, vse dokler ne bodo uničili zadnjega skrajneža.

Pakistan je v zadnjem mesecu pretreslo več samomorilskih napadov, najbolj krvav po letu 2007 pa se je zgodil v sredo, na dan prihoda Clintonove v državo, ko je na tržnici v Pešavarju eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer je življenje izgubilo več kot sto ljudi.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
31. 10. 2009 23.01
Lepo da ga.Clintonova spoštuje načela islama v Pakistanu!
Abacus
31. 10. 2009 23.00
malipandit 31.10.2009, 11:21 Možno je vse ,mogoče je tudi da so Iranske oblasti hotele kaj zanetiti in spreti vlade ZDA in Pakistana ;)
Baphomet
31. 10. 2009 15.33
ooooooooo kako traaaaagicno.... =)) (dol mi visi)
redinmir
31. 10. 2009 12.23
Ne muslimani, pa še nobene bombe niso nastavili. Oni nikoli ne položijo roko na človeka. A se nekdo heca?? Najučinkovitejše orožje je, da nekaj grdega narediš, zraven pa z medijsko vojno dejanje podtakneš nasprotniku. NI zastonj napoved delovanja antikrista v svetu, za katerega pa vemo, da je potomec arabcev. Tukja imamo opraviti z paranormalnimi močmi, ki pa jih ljudje zaradi teme trenutno zanikajo. Zanikanje mu še dodatno omogoča večjo moč delovanja.
malipandit@email.si
31. 10. 2009 11.21
najbolj krvav po letu 2007 pa se je zgodil v sredo, na dan prihoda Clintonove v državo, ko je na tržnici v Pešavarju eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer je življenje izgubilo več kot sto ljudi. Tako so ciini agentje izrazili na svojstevn nacin dobrodoslico svoji sefici
IsIam
31. 10. 2009 11.13
Pohvale 24 ur za objavo fotografije delno zakrite gospe ministrice. Tudi ameriška državna sekretarka se zaveda nujnosti prilagajanja kulturnim normam okolja s predvladajočim muslimanskim življem. Respect!