Tujina

Še vedno daleč od rešitve

New Delhi, 17. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indijski in pakistanski premier, Mušaraf in Sinhg, sta svoje pogovore v New Delhiju ocenila za pozitivne.

Pakistan je bil v kriketu tokrat boljši od Indije (Foto: Reuters)
Pakistan je bil v kriketu tokrat boljši od Indije (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Pakistanski premier Pervez Mušaraf in njegov gostitelj, indijski premier Manmohanom Singhom, sta se kar dve uri – več kot sta nameravala - pogovarjala o možnih rešitvah kašmirskega spora. Obe strani sta pogovore označili za "zelo pozitivne".

Med drugim sta se dogovorila, da bosta povečala število avtobusov med indijskim in pakistanskim delom sporne himalajske regije Kašmir. Ta mesec je kljub grožnjam skrajnežev po omenjeni progi zapeljal prvi avtobus v zadnjih šestdesetih letih, po novem pa naj bi tam dovolili tudi tovorni promet. Mušaraf in Singh naj bi se pogovarjala tudi o načinih za povečanje trgovske izmenjave med državama.

Kašmirski avtobus sprave vozi med Šrinagarjem in Muzafarabadom (Foto: Reuters)
Kašmirski avtobus sprave vozi med Šrinagarjem in Muzafarabadom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Čeprav analitiki ne pričakujejo hitre rešitve kašmirske krize, so si enotni, da je Mušarafov obisk v Indiji dobra spodbuda. Da je dejal, da je čas reševanja problemov s spopadi mimo, sedaj je čas za iskanje mirnih rešitev. "Dve roki potrebuješ, da lahko zaploskaš. Za tango sta potrebna dva. Mogoče sem prestar za tango, a moje roke so pripravljene ploskati," je dejal pakistanski predsednik.

Zadnjo, šesto tekmo med Indijo in Pakistanom so morali zaradi izgredov navijačev prekiniti. Zmagalo je moštvo Pakistana.

Mušaraf, ki je Indijo pripotoval prvič po propadlih pogovorih pred štirimi leti si je v družbi gostitelja najprej ogledal tekmo v kriketu. Pomerili sta se moštvi Indije in Pakistana. Prav ogled športnega dogodka, ki se je odvijal le kakšen kilometer od Mušarafovega rojstnega kraja, je bil uradni namen tega sicer neformalnega, a zgodovinskega obiska, čeprav je glavni poudarek na iskanju mirnih rešitev kašmirske krize in izboljšanju odnosov med državama.

Spor med Indijo in Pakistanom glede Kašmirja traja že skoraj šestdeset let, začel pa se je po razglasitvi neodvisnosti obeh držav. Obe državi si lastita pravico nad razdeljeno himalajsko regijo.



SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA