Tujina

Še več aretacij

Canberra, 03. 07. 2007 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
6

Britanska policija je v Blackburnu aretirala še dva moška, osumljena teroristične zarote na britanskih tleh.

V Veliki Britaniji so policisti že v torek aretirali zdravnika Bilal Abdullaha in pa Mohameda Ašo in njegovo ženo.
V Veliki Britaniji so policisti že v torek aretirali zdravnika Bilal Abdullaha in pa Mohameda Ašo in njegovo ženo. FOTO: Reuters

Britanska policija je v mestu Blackburn aretirala še dva moška, ki sta osumljena teroristične zarote na britanskih tleh. Ni pa še znano, ali sta moška povezana z nedavnim poskusom terorističnega napada v Londonu in Glasgowu. Oba osumljenca policija zaslišuje na policijski postaji v Lancashiru. Aretirali so ju potem, ko so ju zalotili pri prevažanju goriva.

Osumljenec je od septembra lani delal v bolnišnici v zvezni državi Queensland na zahodu Avstralije. Na podlagi njegovih informacij sedaj avstralska policija zaslišuje še enega zdravnika, je še povedal Howard, ki je poudaril, da Avstraliji ne grozi teroristični napad in da stopnje pripravljenosti ne bodo spreminjali.

Že pred tem so v Avstraliji so pridržali indijskega zdravnika, Mohameda Haneefa, domnevno povezananega s tremi spodletelimi poskusi napadov z avtomobili bombami v Londonu in Glasgowu. Osumljenca zaslišujejo, prijeli pa so ga na podlagi britanskih podatkov, ko je skušal zbežati iz države. Kam, niso povedali, britanski mediji pa poročajo o dveh destinacijah: Maleziji in Singapurju.

Aretirani zdravnik je študij končal v Indiji, v Avstralijo pa je prišel iz britanskega Liverpoola. Iz Liverpoola je prišel v Avstralijo tudi drugi zdravnik, ki ga zaslišujejo, je povedal avstralski državni tožilec Philip Ruddock. Povedal je še, da je policija v noči na torek izdala številne naloge za preiskave v Queenslandu na območju Brisbanea, vključno z bolnišnico Gold Coast v kraju Southport, kjer je delal indijski zdravnik.


V Londonu in Glasgowu izvedli nadzorovani eksploziji

Teroristi so skušali izvesti napade v Londonu in Glasgowu.
Teroristi so skušali izvesti napade v Londonu in Glasgowu. FOTO: Reuters

Potem ko v Veliki Britaniji po spodletelih poskusih napadov z avtomobili bombami v Londonu in Glasgowu od sobote velja kritična, najvišja stopnja pripravljenosti pred terorističnimi napadi, so danes dopoldne v teh mestih izvedli še dve nadzorovani eksploziji. V Glasgowu so razstrelili neko sumljivo vozilo pred mošejo, v Londonu pa so razstrelili sumljivi paket pred postajo podzemne železnice Hammersmith.

Ali je bil v paketu eksploziv, še ni znano. Lokalni policijski načelnik Stewart Daniels pa je povedal, da je bilo vozilo v Glasgowu povezano z omenjenima incidentoma, ki sta se zgodila konec tedna. Policijo so na sumljivo vozilo opozorili meščani pred večerno molitvijo. Daniels je ob tem še poudaril, da mošeja z incidentom nima zveze in da so območje zaprli.

Od petka, ko so v Londonu našli dva avtomobila z eksplozivom in po sobotnem poskusu napada na mednarodno letališče v Glasgowu, je policija izvedla že več nadzorovanih eksplozij avtomobilov.

Osumljenci povezani z Alkaido?


Policija sumi, da je vseh šest oseb, ki so jih pridržali v Londonu, povezanih z neuspelimi poskusi napada z avtomobili bombami v Londonu in z napadom na mednarodno letališče v Glasgowu. Avstralski premier John Howard je poudaril, da proti pridržani osebi indijskega rodu ni bila vložena nobena obtožba.

Predstavnik Quenslanda Peter Beattie je poudaril, da je pridržana oseba, ki je v Avstraliji delala preko začasne delovne vize, najverjetneje bila povezana z incidenti, ki so se zgodili v Veliki Britaniji.

Avstralija, ki je tesna zaveznica ZDA in Velike Britanije, ni nikoli utrpela večjega napada na domačem ozemlju. Do policijskih racij prihaja po tem, ko je v Avstraliji nek raziskovalec dejal, da v Avstraliji "več kot 3000 mladih muslimanov predstavlja mirujoče celice, ki lahko po vplivom radikalnih islamističnih voditeljev, kadarkoli izbruhnejo."

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
04. 07. 2007 13.15
"Od petka, ko so v Londonu našli dva avtomobila z eksplozivom in po sobotnem poskusu napada na mednarodno letališče v Glasgowu, je policija izvedla že več nadzorovanih eksplozij avtomobilov." Upam, da imajo ti policaji odškodninski fond za svoje previdnostne ukrepe. Če bi šlo za moj avto, bi se drugače pogovarjali, preko sodišča, in ne preko izgovora previdnostnih ukrepov. Plus tega bi dal obvezno izslediti paranoičnega prijavitelja, da poravna svoj delež odgovornosti. Norost no. MONITOR="Se ne bi čudil, če bi Anglija in Amerika prepovedali vstop vsem muslimanom in tistim ki imajo v imenu "al ". Tudi jaz se ne bi čudil, sploh po tem, ko so po 11 septembru že počeli nekaj podobnega in maltretirali celo majhne otroke, ki so imeli pač enaka imena, kar je povzročilo veliko razburjenja med starši teh nesrečnih otrok. Pa kje imajo ti ljudje logiko. Pa naj še kdo reče da NWO ni že aktiven, čeprav samo deloma. ShadowRunner bliže možni resnici ne bi mogel biti.
mihec.zupopihec@email.si
03. 07. 2007 21.44
v slovenijo v prevalje na koroško k gostišču brančurnik pride 90 iračanov naj jih izženejo ker tukaj nimajo kaj početi!!! bodo ti teroristi v sloveniji majo tam svojo državo pa naj tam bodo!!!
MONITOR
03. 07. 2007 13.27
Škoda, ker to meče slabo luč na vse muslimane.
hot-shot69
03. 07. 2007 11.39
Tipična slovenska. Zdravnik pa ni zmožen nobenega zla :) Sj vem da je v večini primerov strah neupravičen, samo tudi jaz bi vsakega tipa Arabskega videza 2x pregledov preden bi ga spustil na letalo.
ShadowRunner
03. 07. 2007 11.36
Samo res, se zgodi napad al pa poskus napada in pol imajo v par urah takoj zaprtih enih 10 muslimanov, ki naj bi to naredili. Če bi bila policija res tako uspešna pol napadov sploh ne bi bilo. To se samo bojijo za svoje politične pozicije oziroma nočejo izgledat kot da nič ne delajo in takoj aretirajo par muslimanov. Ti zdravniki bi pa zlahka, če bi hoteli naredili veliko več škode na delovnem mestu, kot pa z bombo. Sicer pa so napadi v UK zgledajo bolj namenjeni spremembi javnega mnenja o Iraku. Saj v mestu ko je par miljonov avtomobilov parkiranih, kar lepo pokličejo za glih za vsak ta pravi avto pa rečejo da je sumljiv. Če bi res klicali za vsak sumljivo parkiran avto v vele-mestu potem policija ne bi mogla pregledati vseh(al bi vse varnostno razstrelila ??) to da pa pokličejo za točno ta prave avte je pa tud statistično nemogoče. Napad na letališče je bil mogoče zaresen potem ko so jih sprovocirali z lažnimi, ostali so pa dotalno sumljivi in to takoj po menjavi premiera.
MONITOR
03. 07. 2007 10.44
A zdej so pa že zdravniki teroristi. Se ne bi čudil, če bi Anglija in Amerika prepovedali vstop vsem muslimanom in tistim ki imajo v imenu "al ".