Tujina

Še naprej lahko prisluškujejo

Cincinnati, 07. 07. 2007 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Prizivno sodišče v Cincinnatiju je zavrglo prepoved prisluškovanja elektronskim komunikacijam Američanov.

Ameriška oblast lahko še naprej prisluškuje elektronskim komunikacijam državljanov
Ameriška oblast lahko še naprej prisluškuje elektronskim komunikacijam državljanov FOTO: POP TV

Republikanski sodnici tričlanskega senata zveznega prizivnega sodišča v Cincinnatiju sta v petek preglasovali demokrata na sodišču in zavrnili odločitev prav tako demokratske prvostopenjske sodnice iz Detroita, da je program prisluškovanja elektronskim komunikacijam Američanov neustaven. Administracijo predsednika Georgea Busha je v imenu novinarjev, odvetnikov in drugih, ki so se počutili oškodovane, tožila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU).

Pravni direktor ACLU Steven Shapiro je izrazil hudo razočaranje, da je prizivno sodišče zaščitilo dejavnosti Busheve administracije pred sodnim nadzorom in preprečilo Američanom, da spodbijajo nezakonit nadzor nad njihovimi telefoni in elektronsko pošto. Shapiro je dejal, da se bodo o morebitnem prizivu na vrhovno sodišče ZDA še odločili, čeprav pa glede na odločitve tega sodišča v zadnjem času nimajo veliko možnosti za uspeh. Bela hiša pa meni, da gre za pomembno zmago v boju proti terorizmu.

Pravna vojna sicer še ni končana, saj pred zveznim sodiščem v San Franciscu poteka še več podobnih tožb, združenih v eno. Prizivno sodišče Kalifornije pa bo avgusta odločalo o podobni tožbi. Tožniki v tem primeru trdijo, da lahko dokažejo prisluškovanje. Gre za muslimanske dobrodelne ustanove.


ACLU je tožila v imenu državljanov, ki so prepričani, da Bushev program prisluškovanja krši ustavo. Bush je Agenciji za Nacionalno varnost (NSA) kmalu po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 naročil, da lahko prisluškujejo tudi elektronskim komunikacijam z ozemlja ZDA v tujino. NSA sicer prisluškuje tovrstnim komunikacijam po vsem svetu že več let, za prisluškovanje Američanov pa naj bi bil potreben sodni nalog. Busheva administracija trdi, da prisluškujejo le teroristom ali pa takim, ki so sumljivi in da se navadni državljani nimajo česa bati. Za ACLU je to isto, kot če lisica pove kmetu, da ji lahko zaupa varovanje kurnika.

Potem ko je program prišel v javnost je završalo v kongresu in Bush je privolil, da bo posebno sodišče za nadzor nad tujimi obveščevalci začelo izdajati naloge za prisluškovanje, vendar pa si je obenem pridržal pravico, da po potrebi prisluškujejo tudi brez nalogov. Sodnica Anna Taylor je lani v Detroitu razveselila ACLU, ko je brez dvoma odločila, da gre za kršenje ustave. Prizivni sodnici v Cincinnatiju Julia Gibbons in Alice Batchelder pa se sicer večinoma nista vtikali v modrost Taylorjeve, ampak sta tožbo proti administraciji razveljavili, ker tožniki niso uspeli dokazati, da so oškodovani.

Tožniki nimajo dostopa do prisluškovalnih informacij in ne vedo ali so jim prisluškovali in za prizivni sodnici je bilo to dovolj za razveljavitev sodbe. Sodnik Ronald Gibbons pa je menil, da imajo vsaj odvetniki pravico do tožbe, saj so dokazali, da so morali v strahu pred prisluškovanjem spremeniti način komuniciranja s svojimi strankami v tujini.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

megla007
08. 07. 2007 17.43
In kdo nadzira nadzorujočega? Pa nadzirajočega, nadzirajočega? Pa nadzirajočega, ki nadzira nadzirajočega nazdirajočega? .... Aja, saj smo vsi na tem svetu ena velika, srečna družina, kajne?
Ramzess
08. 07. 2007 15.46
Demokracija ja... "Busheva administracija trdi, da prisluškujejo le teroristom ali pa takim, ki so sumljivi in da se navadni državljani nimajo česa bati." Temu nihče več ne verjame. Trapast poskus prepovedi, ki pa ne more imeti uspeha. To se dogaja od kar obstaja elektronika, in se bo še naprej. Paranoičnih oblasti ne bo nič ustavilo. Kontrola in nadzor bosta vedno hujši. Telefon in elektronska pošta sta le majhen del, ki sta pod kontrolo. Z izidom Microsoftove Viste je prišlo do škandala svetovne razsežnosti, glede vpletanja ameriških oblasti v operacijski sistem, sporno je bilo to, da določeni akterji oblasti, zadolženi za tovrstne zadeve, sodelovali pri varnosti operacijskega sistema. Kot da to ne bi bilo dovolj, je prišlo na svetlo tudi to, da so menda sodelovali tudi pri vsaj dveh predhodnoh različicah operacijskega sistema. Torej prisluškujejo in kontrolirajo kjer se da, in za to početje ne potrebujejo nobenih nalogov, vse drugo so samo izgovori. Žalostno, da se zaveden ameriški narod marsičesa niti ne zaveda. Pa saj drugod po svetu ni nič bolje, denimo EU kot majhen psiček vneto sledi ameriški demokraciji, prej ali slej se bomo zbudili v ZDE. ČLovek danes res več ne od kje bo kaj priletelo, kaj bodo kdaj uporabili proti njemu, in to brez vsake razlage. Vedno bolj smo nadzorovani in pod kontrolo neke svetovne oblasti, ki cel svet več kot očitno pelje v neko novo svetovno ureditev (NWO), en svet, ena oblast, ena valuta, in milijarde kot jagnje ubogljivih humanoidov.
Uroš S.
07. 07. 2007 21.24
Democracija...