Tujina

Še četrti predsednik IMF Francoz?

Bruselj, 10. 07. 2007 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni ministri bodo za vodjo Mednarodnega denarnega sklada podprli Strauss-Kahna.

Če bo Dominique Strauss-Kahn izbran, bo to že četrti predsednik sklada iz Francije.
Če bo Dominique Strauss-Kahn izbran, bo to že četrti predsednik sklada iz Francije. FOTO: Reuters

Finančni ministri držav članic Evropske unije, med njimi tudi slovenski minister za finance Andrej Bajuk, so se danes na zasedanju v Bruslju dogovorili, da za novega generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) podprejo nekdanjega francoskega finančnega ministra iz vrst socialistov Dominiqua Strauss-Kahna, ki ga je je predlagal francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Upam, da bo to evropski in ne samo francoski kandidat. Kar hočemo, je pač najboljši človek na tem mestu. francoski predsednik Nicolas Sarkozy

V ponedeljek je Strauss-Kahna podprl tudi vodja evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker. Med imeni za naslednika Rodriga Rata na čelu IMF, ki je napovedal svoj odstop oktobra, dve leti pred iztekom mandata, se je pojavilo tudi poljsko ime. Poljska vlada je želela na čelu IMF videti nekdanjega poljskega finančnega ministra in premiera države med majem 2004 ter oktobrom 2005 Mareka Belko.

Če bo Strauss-Kahn izbran za novega generalnega direktorja IMF, bo to že četrti predsednik sklada, ki prihaja iz Francije. Dvakrat je IMF vodil Šved, po en mandat pa je pripadel Belgiji, Nizozemski, Nemčiji in nazadnje Španiji. Po nepisanem pravilu generalnega direktorja IMF predlagajo evropske države, medtem ko je predsednik Svetovne banke Američan.

Rato odhaja z oktobrom
Rato odhaja z oktobrom FOTO: Reuters

Pred današnjim srečanjem finančnih ministrov je sicer predsedujoča EU Portugalska ocenila, da do konkretnega imena za vodjo IMF ministri še ne bodo prišli. Portugalski finančni minister Fernando Teixeira dos Santos pa je danes pred prihodom na zasedanje dejal, da bi se bilo treba o novem direktorju IMF dogovoriti čim prej, kar je državam tudi uspelo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.