Tujina

Še bo predsednik

Panama City, 02. 03. 2007 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kubanski zunanji minister Felipe Perez Roque je dejal, da kubanski voditelj Fidel Castro vidno okreva.

Castrovo zdravstveno stanje je zavito v skrivnost
Castrovo zdravstveno stanje je zavito v skrivnost FOTO: Reuters

Kubanski zunanji minister Felipe Perez Roque je dejal, da je optimističen glede zdravja kubanskega voditelja Fidela Castra ter da verjame, da se bo vrnil na delo in še opravljal funkcijo predsednika.

"Vidno okreva," je povedal Roque med obiskom Paname. "Smo optimistični, da se bo v primernem trenutku vrnil na delo," je dejal. Na vprašanje, ali to pomeni, da bo prevzel predsedniško funkcijo, je odgovoril: "Da".

Castrovo dejansko zdravstveno stanje je sicer zavito v skrivnost. Nekateri ameriški in španski mediji so v preteklih mesecih poročali, da je Castro že blizu smrti, kubanska vlada pa je te trditve doslej vztrajno zavračala.

80-letni Castro se je po operaciji črevesja pojavljal le v državnih medijih, zadnjič na televiziji konec januarja, ko je poudaril, da je njegovo okrevanje po operaciji uspešno.

Castro se je zadnjič pojavil na televiziji konec januarja
Castro se je zadnjič pojavil na televiziji konec januarja FOTO: Reuters

Castro, ki je Kubo vodil 47 let, je preživel vrsto poskusov atentatov, njegova bolezen pa je med drugim sprožila domneve, da ima raka, kar so tako sam Castro kot Chavez in zdravniki zanikali.

Castro je sicer nekaj dni po operaciji sporočil, da bo njegovo zdravstveno stanje "državna skrivnost", oblast na Kubi pa je začasno prevzel Castrov mlajši brat Raul.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.