Tujina

'Zbežite ali boste umrli'

Houston/Havana, 12. 09. 2008 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Meteorologi se bojijo, da bo orkan Ike ob stiku s kopnim v Teksasu prerasel v orkan tretje stopnje. Opozarjajo, da bodo tisti, ki ne bodo zapustili ogroženih območij, umrli.

Ike grozi Teksasu.
Ike grozi Teksasu. FOTO: Reuters


Čeprav je sprva grozilo, da bi šel Ike mimo naftnih ploščadi v Mehiškem zalivu, zaenkrat kaže, da temu ne bo tako. Je pa črpanje nafte v ZDA še okrnjeno, saj naftne ploščadi ostajajo zaprte, delavci pa ostajajo na kopnem.

Orkan Ike je že dosegel ameriško obalo. Ob stiku s kopnim naj bi ga spremljali vetrovi s hitrostjo do 210 kilometrov na uro. Ob obalo naj bi udarili tudi več kot 15 metrov visoki valovi. Potem ko je za seboj pustil opustošenje na Kubi, sedaj ogroža ameriško zvezno državo Teksas, najhuje pa naj bi prizadel Houston, četrto najbolj gosto poseljeno mesto v ZDA. Predsednik George Bush je razglasil izredno stanje. Poplavilo naj bi kar sto tisoč domov.

Prebivalce enega od predelov ob teksaški obali so oblasti opozorile, naj zapustijo domove, ali pa jih zagotovo čaka smrt. Vremenoslovci so izdali opozorilo najvišje stopnje za prebivalce nižje ležečih predelov v bližini obale Galvestona, ki leži južno od Houstona.  Opozorilo so izdali, ko nekateri prebivalci, kljub resnemu opozorilu, niso želeli zapustiti domov. 

Ike se približuje Teksasu
Ike se približuje Teksasu FOTO: Reuters


Do zdaj je po podatkih oblasti z domov odšlo 600.000 ljudi. “Odhajamo. Izklopili bodo elektriko in vodo, v takem pa ne moremo ostati,” je dejala prebivalka Galvestona.

Številni domačini so torej že zapustili svoje domove in se začasno preselili v notranjost države. Ike je trenutno orkan 2. kategorije, vendar meteorologi bolj kot pred vetrom opozarjajo na nevarnost poplav in ogromnih valoh zaradi velikih količin dežja, ki jih bo Ike prinesel s seboj. Še vedno pa obstaja tudi bojazen, da bi se orkan ob stiku s kopnim okrepil do 3. stopnje.

Ike se približuje ameriški obali le 10 dni po masovni evakuaciji zaradi orkana Gustav, ko je dva milijona ljudi zapustilo svoje domove v obalnem delu Louisiane.

Ike se približuje Teksasu
Ike se približuje Teksasu FOTO: Reuters

Gustav in Ike opustošila Kubo

Medtem ko se ZDA pripravljajo na 'morilski val', pa se na Kubi soočajo s posledicami divjanja orkanov. Gustav in Ike sta skupaj uničila oziroma poškodovala 320.000 domov in čeprav država ne daje uradnih ocen škode, naj bi bila ta ogromna in presegla 2 milijardi dolarjev. Orkana sta uničila tudi velik del kmetijskih površin in infrastrukture.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aligatorcek
13. 09. 2008 08.49
deadea, ti si GNOJ, izmeček napačnega spermija tvojega fotra. Oziroma, vprašanje če ni vol nategnil tvojo mati za tvoje spočetje... bednik
deadea
13. 09. 2008 02.56
vem da ni prav, toda privoscim jim cim vec takih ujm. ujma hehehe
-.-krneki
13. 09. 2008 01.55
Shark87
13. 09. 2008 00.46
Glede cest in poseka... ni vse tako črno. Smog, se je včasih, ko še ni bilo avtoceste zadrževal nad Cejem zelo dolgo časa vohal si smrad. Od kar so zgradili avtocesto, je Celje bolj prezračeno in ne prihaja več do tega. Kar pa se dogaja v Ameriki, mislim ,da pri nas zaradi tako kot je že en prej omenil 61% poraslosti (zadnji podadki kažejo še več) in zaradi hribov pa gora kaj tagega ne bo zgodilo.
Shark87
13. 09. 2008 00.40
@megla007 - če bi blo več takšnih kot si ti bi bil svet lepši.
Jozsef
13. 09. 2008 00.20
@j a N Bogi ljudje, pa bili revni ali bogati. Ko te narava prime, in ti grozi z zivljenjem je vseeno ali si bogat ali reven.
Jozsef
13. 09. 2008 00.18
@Spawn Zdravo. Trenutno sem v tx in sem na podrocju (spuri) kjer bo sel Ike. Sem na DFW podrocje. ce ves id.iot kje to je. Jaz sem SLovenec in ti si bu.dala. Tukaj je gorivo res cenejse 1 galon je sedaj okrog 3.4$. V Slovenij je v ceni bencina ki ga placas ti bu.dala 60 do 65% od drzave. torej za vask EURO placas kot bu.dala drzavi 60 do 65 centov. Kdo je kriv:a slovenska drzava ali americani ki imajo samo 8.5% davka v ceni kre.ten. Upam da vsaj ves kaj je galon da si preracunas. KRE.LOS
sl15
13. 09. 2008 00.02
megla007, po zadnjih podatkih imamo pri nas okoli 61% površin gozdov, tko da transport in gradja, ki sta seveda nujna, po drugi strani pa velika onesnaževalca, nista tisti glavni razlog za naše vremenske zadeve, ki se vedno bolj obračajo proti nam. na stvar je potrebno gledati bolj globalno. widdow_maker, v knjigi Neprijetna resnica (Al Gore) piše, da je že veliko posameznih držav ZDA podpisalo Kyotski protokol, vendar pa se kot celota ZDA (po moje) zavedajo, da ga ne bodo mogli izponjevati, zato ga ˝nima smisla˝ (ne beri dobesedno!) podpisati. Za tako vreme zadnjih let se lahko poleg vseh cikličnih pojavov na Zemlji, ki so vedno obstajali, zahvalimo tudi (in v veliki meri) človeku (ki je vse to le še pospešil) in njegovemu, včasih hitremu napredku, ki si ga seveda vsi želimo oz. postajamo nevede odvisni od njega.
megla007
12. 09. 2008 23.43
Zakaj prihaja do takih katastrof. Zakaj le. Saj pri nam bo tud čez par let burha pihala po notranjosti SLO. Aja, zakaj že? Ja ljudje božji. Za transport je potrebna cesta, za cesto je potrebno veliko zemlje. potem pa še zaščitni pas okol,... in tukaj gre veliiiiko gozdov, ki naj bi mirili veter. Ko se pa enkrat podre drevo in namesto njega postavi cesto, ima pa veter prosto pot. Potem pa ni čudno, če postane vedno hujši, ker nima nobenega upora v drevesih, ki bi ta veter zaustavljala. Poleg tega, pa še podatek, da naj bi hektar sladkorne pese (iz katere bi lahko pridelovali bio "dizl"), odda v zrak 4x več kisika, kot ga oodda isti hektar mešanega gozda. Pa folk ne pozabit na dejstvo, da so tudi rastline živa bitja, ki čez noč, ko ni sonca, potrebujejo KISIK.
Ecika pecika
12. 09. 2008 21.56
Lejte Kjotski protokol ni bil podpisan s strani ZDA jih ne obtožujem še več jz mam rd ZDA, ampak to je use povezan dejte si mal dokumentarcov pogledat, boste vidl kaj use se dogaja, še mal pa bomo šli preko točke brez povratka. In niso krive samo ZDA, ceu svet je , mogl bi zmanjšat izhod CO2 v ozračje in bi lo hit bolš.
j a N
12. 09. 2008 19.13
boge države,že tko so revne(Kuba)
ullasven
12. 09. 2008 18.19
toja62, hvala za lepe zelje. Lahko pa mi odgovoris na rok.simnic@gmail.com , pa ti kaksne slike posljem iz prve roke. Pricakujejo pravo razdejanje. Ze zdaj je vojno stanje. Zato sem tudi ostal, ker sem hotel videti some devastation, ampak ce me prasas zdaj bi se najraje pobral od tukaj.
civitasstain@gmail.com
12. 09. 2008 18.08
Spawn Ti znaš samo kazat s prstom na druge? Si pa morbit eden od teh, ko se brezvezno drlinkajo po cestah. To tudi vpliva na klimo in še mnogo kaj. Nekatere države pa podpisujejo in se ne držijo tega, je pa isti k....Si že kaj pomislil na avijone, tu se pa nobeden ne zgraža. Seveda vsi radi potujemo, pa bi vsakega doletel če bi tu kaj skrajševali...
toja62
12. 09. 2008 18.00
Ullasven, upam, da ne bo tako hudo. Z mislimi smo pri vas. Srečno...
ullasven
12. 09. 2008 17.46
Bom kar iz prve roke povedal kako je tukaj, ker sem trenutno med Galvestonom in Houstonom, TX. Orkan je se vedno nekaj 100 km stran, pa je ze pravo sranje. Vecina cest blokirana ali neprevozna, bencinske in trgovine zaprte, tko da tud cigaret ni za dobit. Bajta kjer zivim je 50 m od morja in bo zihr sla. V preteklosti sm prezivu kar nekaj hudih dalmatinskih burij v katerih ljudje umirajo, ampak kaj takega kot je sedaj se nisem vidu. Pa se dobro se zacelo ni.
Spawn
12. 09. 2008 12.27
A sem slučajno pozabil omenil, da je bila Amerika ena izmed držav, ki ni želela podpisat Kyotskega sporazuma o zmanjšanju emisij? Sem? Roxabell, mogoče maš prav. Sem pretiraval. Poteze vlečejo politiki, ceno plača ljudstvo. Ampak še zmeraj... Cene goriva so v Ameriki več kot pol manjše kot pri nas, pa se pritožujejo, da je drago. Zakaj? Ker štancajo avtomobile, ki požrejo toliko goriva, da bi moral vleči cisterno za sabo, če bi želel prevoziti toliko, kot prevozi povrpečen evropski avto z enim tankom goriva. In to je le eden od primerov. Ne rečem, da smo pri nas pretirano boljši, kar se okoljevarstva tiče, ampak takih vremenskih nihanj, kot jih imajo oni (zaenkrat) še nimamo... kar po mojem marsikaj pove... Pri tem se zavedam, da so pri njih orkani bolj naraven pojav kot pri nas, ampak tako pogosti in tako močni, kot so v zadnjih letih... pač ni naravno... Za zaključek pa še eno ironično dejstvo. Človek, ki bi moral predstavljati stališča Američanov v Kyotu, in na katerega so 3 dni čakali, pa se ni pokazal, ampak je potem samo pisno sporočil, da ga ne bo in da se Amerika ne strinja s sporazumom in ga ne bo podpisala, je isti človek, ki je kasneje posnel tisti veleslavni okoljevarstveni dokumentarec... Al Gore.
fuksel
12. 09. 2008 11.42
še mar mi nej za ameriko....
BHF20
12. 09. 2008 10.59
AMERIKO STIGLA VAS JE KAZNA BOŽJA!!!!
contra-potentes
12. 09. 2008 10.27
veča se proizvodnja in prodaja avtomobilov in posledično rast osebnega in tovornega prometa,za katerega je potrebno gradit vedno nove in širše ceste ter parkirišča, veliko preveč se po nepotrebnem vozimo-kar vse veča porabo nafte ; ulice in objekti v naseljih ter tudi izven njih so vse bolj in po nepotrebnem ter premočno razsvetljeni,kar veča porabo elektrike obenem pa nočna osvetljenost škodljivo vpliva na zdravje;vsega,s čim škodujemo tu ni možno naštet...posledice so pa vse bolj vidne in tudi občutne...
Rok Pirc 1
12. 09. 2008 10.11
ma kaj klestite bedarije? Če nimate kaj pametnega za napisat, potem raje ne pišite nič, ne pa takih bolanih komentarjev noo...!