Tujina

Še 30.000 ameriških vojakov v Afganistan

Washington, 01. 12. 2009 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obama bo v Afganistan v roku pol leta poslal še dodatnih 30.000 vojakov. S tem so se potrdila ugibanja o njegovi strategiji in nedavnih neuradnih informacijah o številu dodatnih vojakov za Afganistan.

Ameriški predsednik Barack Obama bo v večernem nagovoru še danes uradno sporočil svojo namero, da v naslednjih šestih mesecih v Afganistan pošlje še dodatnih 30.000 vojakov, so danes potrdili visoki predstavniki uradnega Washingtona.

Njihovo število se bo tako povečalo na skoraj 100.000. Obama naj bi državljanom tudi pojasnil, zakaj je operacija v Afganistanu tako pomembna, in predstavil časovni okvir, v katerem se bo ameriška vojska predvidoma umaknila od tam.

Po poročanju ameriške televizije CNN pa naj bi Obama nameraval tudi postopno zaključiti vojno v Afganistanu in iz države umakniti večino vojakov v naslednjih treh letih.

Obama bo vendarle potrdil napotitev dodatnih 30.000 vojakov v Afganistan.
Obama bo vendarle potrdil napotitev dodatnih 30.000 vojakov v Afganistan. FOTO: Reuters

V Afganistanu je sicer ta trenutek od 100.000 vojakov mednarodnih sil približno 68.000 ameriških vojakov. Vsak vojak v Afganistanu ZDA stane milijon dolarjev letno.

Pred težko pričakovano predstavitvijo vojaške strategije je Obama o svojih načrtih že vnaprej obvestil afganistanskega predsednika Hamida Karzaja. Oba predsednika sta se o novi strategiji kako uro pogovarjala prek video konference.

Poleg varnostnega in vojaškega vidika nove ameriške strategije sta se Obama in Karzaj pogovarjala tudi o političnih in gospodarskih vprašanjih, je danes v Kabulu sporočil Karzajev tiskovni predstavnik, ki več podrobnosti o pogovoru ni razkril.

Popoldne je Obama z novo afganistansko strategijo seznanil tudi pakistanskega predsednika Asifa Alija Zardarija. Kot so ob tem sporočili neimenovani predstavniki pakistanske vlade, je Obama v pogovoru z Zardarijem strategijo obširneje predstavil in znova poudaril ameriško zavezo za dolgoročno partnerstvo s Pakistanom, namenjeno predvsem varnosti in stabilnosti v regiji.

Obama bo ob 2. uri po srednjeevropskem času Američanom in zaveznikom predstavil svojo afganistansko strategijo, ki ne predvideva le povečanja števila vojakov, ampak tudi vizijo umika iz Afganistana in konec sedaj že osemletne vojne, v kateri je umrlo okoli 900 ameriških in 600 zavezniških vojakov.

Obama bo imel govor v vojaški akademiji West Point v državi New York, ki ga bodo v času največje gledanosti ob 20. uri zvečer v torek po vzhodnoameriškem času prenašale televizije. Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je v ponedeljek povedal, da je Obama z odločitvijo že seznanil vojaške in diplomatske uradnike svoje administracije, kot sta obrambni minister Robert Gates in državna sekretarka Hillary Clinton, danes pa je o svojih načrtih že vnaprej obvestil tudi afganistanskega predsednika Hamida Karzaja.

Merklova dodatnih vojakov ne bo pošiljala

Nemčija pa zaenkrat ne bo povečala števila vojakov v Afganistanu, morebitno odločitev o tem pa bo sprejela šele po mednarodni konferenci o razmerah v Afganistanu, ki bo konec januarja prihodnje leto potekala v Londonu, je danes po pogovorih z afganistanskim premierom Jusufom Rezo Gilanijem v Berlinu povedala nemška kanclerka Angela Merkel.

"S strani ZDA sicer pričakujemo pozive k povečanju števila vojakov v Afganistanu, vendar za zdaj tega še ne bomo storili. Počakali bomo na mednarodno konferenco ZN, ki bo 28. januarja potekala v Londonu," je dejal Merklova. Nemška kanclerka je vprašanje vojaške prisotnosti v Afganistanu v prihodnje načela še pred težko pričakovanim govorom Obame.

Nemčija je sicer trenutno s 4300 vojaki tretja največja vojaška sila, ki sodeluje pri operacijah v Afganistanu. Pred njo sta le ZDA in Velika Britanija.

ZDA naj bi zaprosile za še do 10.000 vojakov

Prav tako neuradne informacije medtem prihajajo tudi s sedeža Severnoatlantskega zavezništva v Bruslju. Neimenovani predstavniki Nata so tako sporočili, da naj bi Washington evropske članice zavezništva zaprosil za dodatnih 5000 do 10.000 vojakov. Izmed teh naj bi Francija prejela prošnjo za dodatnih 1500 vojakov.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
02. 12. 2009 00.07
zakaj pa negativni odziv? Očitno nekdo noče spregledati resničnega pomena vseh teh "vojn proti terorizmu". Ali je to ali pa rabijo poligon za preizkušanje novih orožij(termobarične bombe so že lep primer).
Audy
01. 12. 2009 23.36
Jim bo prej imperij propadel in bodo prisiljeni odit.
yarrick
01. 12. 2009 23.35
Ja itak da bo. Pa kaj še! Očitno tudi nobelova nagrada ne pomeni ničesar več. Da pa jo dobi predsednik ene izmed najbolj agresivnih držav na svetu.... polomija na kvadrat. kako zaboga lahko dobi nekdo nagrado za vnaprej?? Kar pa se tiče premika vojske v afghan; to se je vedelo, ko so se umaknili iz iraka. Ne vem pa zakaj naj bi pomagale ostale države, ko pa so sami zakuhali to polomijo? Napad na afganistan je bil dobra krinka za "širjenje" "demokracije".Kot v starih časih Rimokatoliška cerkev, ko so z mečem in ognjem širili svojo vero po evropi, mi pa jim seveda pomagamo v dobri veri, da bo tretji svet sprejel demokracijo kot edini pravični sistem.
Ich88
01. 12. 2009 22.07
potem pa iz te drzave naprej terorizirat preosatli svet tam doli.
ekskluziv.scena
01. 12. 2009 22.04
Še 30.000 ameriških vojakov v Afganistan. Pa še eno Nobelovo.
Abacus
01. 12. 2009 20.28
HAMZA_dvajst_tri Irak sploh nebi smeli napasti ,saj je bila ta agresija popolnoma neupravičena ,vendar rok za umik je ,če se ne bodo do takrat umaknili ,potem je Obama lagal ,drugače tako ni nikoli trdil! Obnovljene stavbe ,infrastruktura ,hja težko je obnavljat ,ko pa samomorilci znova in znova vse porušijo ,najprej vzrok ,nato sanacija. Demokracije pa žal ni videti v Iraku niti v Afganistanu ne ,še najmanj desetletja ne ,kot je ni bilo v 19.stol v Evropi! Zakaj ne ,je pa že drugo vprasanje ,v glavnem zato ker ljudstvo tega še ni sposobno sprejeti ,saj določeni procesi niso bili izvršeni ne skozi Srednji vek ,ne v prehodu v Novi Vek in z njimi povezane reformacije. Tu je glavni polom ameriške administracije(ne te sedaj ,ampak prejšnje) ,saj ni bila sposobna tega doumeti ,tako da lahko diktatorja zamenjajo le z drugim diktatorjem ,le vidik se spremeni!
LOBANJA
01. 12. 2009 20.09
ŠE NAŠE NAJ ODPELJE
HAMZA_23
01. 12. 2009 20.04
@crni_jezek_teka zelo pohvalno da se bodo leta 2011 umaknili iz Iraka, kje pa so obnovljene stavbe in infrastruktura ki so jo obljubljali?? Ze tu so lagali narodu v obraz kaj so dobili? Demokraticne volitve kao demokraticne v resnici so vsi isti kot Saddam le Amerika je lahko uresnicla svoje cilje da nacrpa dovolj nafte pa da Irak ni sprejel Eura namesto Dolarja za valuto v kateri se prodaja nafta.
Sweet_Cocaine
01. 12. 2009 19.11
Zadnjih 30 000. Pol pa bojo priznali poraz.
Andrejček
01. 12. 2009 18.58
samo še 3 sv vojna nam ostane zravan takih bebcev v svetu in to se bo zgodilo ampak žal se tokrat bojujejo samo z nuklearnim orožjem nič već z puškami
Abacus
01. 12. 2009 18.52
Kaj govorite ,da Obama ni uresničil obljub? Kdaj pa je obljubil ,da bo umaknil vojake iz AFGANISTANA ,obljubil je umik iz IRAKA ,ne AFGANISTANA ,tu je obljubil povečanje ,torej drži besedo! Vi pa le manipulirate z lažnjivimi izjavami!! Irak je že zapustila vrsta držav ,ki so sodelovale z ZDA ,vojska ZDA se je umaknila iz mest vztrajno se zmanjsuje sestava ,do konca leta 2011 pa naj bi se popolnoma umaknila,če se ne bo ,pomeni ,da je Obama lagal.
rok18488
01. 12. 2009 18.36
med kandidaturo je rekel, da bo po izvolitvi v 6 mesecih odstranil vojake iz afganistana. čudno, kajne? še kdo misli, da je Obama dober predsednik? se kdo čudi, da mu je podpora pred kratkim padla na 49%?
antip0ptiz3m
01. 12. 2009 18.02
a ni bil Obama neke glasn da bo zmanševal število vojakov??? zaj pa še jih tja več pošila.
MERDE-AVE-MERDE
01. 12. 2009 17.19
Nobelova nagrada za mir !!! - HAHAHAHA !!!