Tujina

Schwarzenegger proti porokam

San Francisco, 21. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kalifornijski guverner je ukazal, da se začnejo izvajati zakoniti ukrepi, ki bodo v San Francisco preprečili izdajanje dovoljenj za poroke med homoseksualci.

Homoseksualni pari so dosegli pomembno zmago, saj je sodnik Ronald Quidachay v petek zavrnil zahtevo po začasni zaustavitvi izdajanja dovoljenj za poroke, ker konservativne skupine, ki so vložile zahtevo, niso uspele dokazati, da bi poroke istospolnih parov povzročile nepopravljivo škodo.

Medtem se je v San Franciscu nadaljevalo izdajanje poročnih dovoljenj homoseksualnim parom, kar je s posebnim ukazom pred tednom dni omogočil novi župan Gavin Newsom. Ta je mestnim uradnikom ukazal, naj ne diskriminirajo več, čeprav državni zakon poroko opredeljuje kot zvezo med moškim in žensko.

Dve konservativni skupini sta se pritožili na sodišče in zahtevali sodno prepoved izdajanja poročnih dovoljenj, mesto San Francisco pa od petka toži državo Kalifornijo, ker krši ustavno načelo enakosti pred zakonom.

Arnold Schwarzenegger nasprotuje porokam med homoseksualci (Foto: Reuters)
Arnold Schwarzenegger nasprotuje porokam med homoseksualci (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Dve tretjini Američanov nasprotujeta porokam med homoseksualci, v Kaliforniji je nasprotnikov takih porok le 50 odstotkov, medtem ko jih v San Francisco kar 58 odstotkov podpira poroke med homoseksualci.

Schwarzenegger je na svoji spletni strani že prej izrazil mnenje, da San Francisco krši zakon države Kalifornije, zato so poroke neveljavne. Medtem ko sodišča počasi meljejo, pa je priložnost za sklenitev zakonske zveze izkoristilo že več kot 3000 istospolnih parov, nekatere med njimi pa je poročil sam župan Newsom. Newsom naj bi svojo odločitev sprejel po govoru o položaju v državi predsednika Georgea Busha, ki je zagrozil z ustavnim amandmajem o prepovedi porok istospolnih parov.

SORODNI ČLANKI